Αναζητούν συμμάχους Σαμαράς και Τσίπρας

Επαφές Σαμαρά με Μέρκελ και Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, αύριο με Ρέντσι. Θετικά ανταποκρίθηκαν ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι στην πρόσκληση Τσίπρα για τον αιγιαλό. Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Κουμουνδούρου για το σχετικό νομοσχέδιο.

Αναζητούν συμμάχους Σαμαράς και Τσίπρας

Την τακτική τους προκειμένου ο κρίσιμος Σεπτέμβρης να τις βρει σε πλήρη ετοιμότητα καταστρώνουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Θα είναι η περίοδος όπου η τρόικα θα επανέλθει για τη νέα σκληρή διαπραγμάτευση, από όπου θα κριθεί εν πολλοίς αν οι πολυαναμενόμενες για την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά και -πιθανότατα- αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Τα κομματικά επιτελεία -μολονότι στην καρδιά του καλοκαιριού- βρίσκονται με φουλ τις μηχανές και οι επικεφαλής τους ψάχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν τη διαφορά και θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε αναζήτηση των κατάλληλων συμμαχιών, ο μεν πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε χθες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο δε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Αθήνα και τη νέα πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά για τον αιγιαλό.

Ο κ. Σαμαράς, στο περιθώριο της συνόδου, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πρόσωπο του οποίου η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά για το επόμενο διάστημα. Επίσης, αύριο θα έχει τετ α τετ στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε.

Η συνάντηση με την Α. Μέρκελ έγινε παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είχε την πρώτη του επαφή μαζί της υπό τη νέα του ιδιότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τα θετικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο στις αγορές και την αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ μετά από έξι χρόνια ύφεσης, καθώς και για τη βούλησή του να προχωρήσει το φθινόπωρο στις πρώτες φοροελαφρύνσεις (χωρίς να διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι).

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πολύ θετικά σημάδια που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός, ενώ με αφορμή τις επισκέψεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις σχέσεις της Ευρώπης με την ασιατική υπερδύναμη.

Στο μοντέλο ΔΕΗ

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια της επιτυχημένης -κατά την Κουμουνδούρου- συνταγής που ακολούθησε στο θέμα της μικρής ΔΕΗ, μίλησε χθες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό και το νομοσχέδιο που επίκειται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Στην πρόσκληση για τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι (που δεν είχαν δώσει το "παρών" στην αντίστοιχη εκδήλωση για τη ΔΕΗ), καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκος Νικολόπουλος, συνεργαζόμενος πλέον με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όπως στο θέμα της ΔΕΗ, είπε ο κ. Τσίπρας, «έτσι και στους αιγιαλούς, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει στη Βουλή, ακόμα κι αν το νομοσχέδιο περάσει». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τη νομολογία αιώνων και τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας».

Η τοποθέτηση Τσίπρα, ως αναμενόταν, άνοιξε νέο μέτωπο με την κυβέρνηση, με τη Σοφία Βούλτεψη να τον κατηγορεί ότι «οργάνωσε τη δεύτερη Ιουλιανή επίθεση κατάληψης των θερινών... ανακτόρων, επί νομοσχεδίου το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή και το περιεχόμενο του οποίου ο ίδιος αγνοεί». Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε χθεσινή του ανακοίνωση, εγκαλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τυχοδιωκτισμό, λαϊκισμό και δημαγωγία. «Ο κύριος Τσίπρας συγκρούεται με ένα νομοσχέδιο φάντασμα. Ετοιμάζεται ως νέος Δον Κιχώτης να επιτεθεί σε ανύπαρκτους εχθρούς.

Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν θα ανεχτούν να παραπλανώνται, υποδυόμενοι τον Σάντσο Πάντσα, στα σχέδιά του», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v