Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σφήνα» GFP-ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ για το ιπποδρομιακό στοίχημα (upd)

Σε δύσκολη θέση το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ καθώς εκτός από την προσφορά Ιντραλότ έχει στα χέρια του δελεαστική πρόταση από το ξένο fund GFP, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, που είναι τυπικά «εκτός διαδικασίας», παραμένει όμως επίσημη και δεσμευτική. Τι λένε κύκλοι του ΟΠΑΠ.

«Σφήνα» GFP-ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ για το ιπποδρομιακό στοίχημα (upd)

Την παράδοση των διαγωνισμών στους οποίους υποβάλλεται μόνο μία προσφορά φάνηκε ότι θα συνεχίσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με την υπόθεση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος για την 20ετή διαχείριση του οποίου εμφανίστηκε χθες μόνο ένας «τυπικά αποδεκτός» υποψήφιος, ο όμιλος Intralot

Όμως, για πρώτη φορά σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, χθες εμφανίστηκε και μια τυπικά εκπρόθεσμη (καθώς δεν εκδηλώθηκε το αρχικό μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών για την πρώτη φάση της διαδικασίας), αλλά δεσμευτική προσφορά, από την επενδυτική εταιρεία Global Family Partners (GFP).

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, η προσφορά της GFP κατατέθηκε σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ κινείται σε επίπεδα πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.

Τo Εuro2day.gr επικοινώνησε σήμερα Παρασκευή με τον ΟΠΑΠ εκ μέρους του οποίου δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση για το θέμα. Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρία επιβεβαίωσαν ωστόσο το ενδιαφέρον, σε συνεργασία με την GFP, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ενδιαφέρουσα επενδυτική ευκαιρία», ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισαν ότι οιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. 

Η ανακοίνωση 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την -εκπρόθεσμη έστω- αυτή προσφορά. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν, όμως, πως η διοίκηση του ταμείου έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση. Συνήθως ολοκλήρωνε τους διαγωνισμούς με τον έναν υποψήφιο βασιζόμενη σε εκτίμηση «ανεξάρτητου αποτιμητή» για την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Ο αποτιμητής έβγαζε ένα νούμερο και ενίοτε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ζητούσε από τον μοναδικό υποψήφιο να βελτιώσει την προσφορά του ώστε να κινείται πάνω από το συγκεκριμένο νούμερο. Τώρα, όμως, υπάρχει και ένα άλλο μέτρο σύγκρισης: Μία, έστω εκπρόθεσμη, προσφορά της GFP η οποία όμως φέρεται να κινείται σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο έναντι της φημολογούμενης προσφοράς της Intralot, ενώ γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ότι δεν θα μπορούσε να αποσυρθεί χωρίς σοβαρότατο κόστος για τη φήμη του Οργανισμού, σε περίπτωση διεύρυνσης ή επανάληψης της διαδικασίας.

Συνεπώς, το μέτρο σύγκρισης αλλάζει καθώς δεν αρκεί η ανεξάρτητη εκτίμηση. Υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος ο οποίος δεν πρόλαβε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, αλλά έστω και τώρα δεσμεύεται με σοβαρή οικονομική προσφορά για την απόκτηση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος την επόμενη 20ετία. Έτσι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να συνεχίσει το ίδιο εύκολα τη μακρά παράδοση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού επιλέγοντας τον μοναδικό υποψήφιο.

Ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία, έχει τη δυνατότητα ακύρωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, με κριτήριο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, σε σχέση με το τίμημα. Από την πλευρά της Intralot, πάντως, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις. 

Η στάση των Γάλλων

Ενδιαφέρον έχει, όμως, και η υπόθεση της αποχώρησης του ισχυρού γαλλικού ομίλου PMU, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή ενδιαφερόταν για το ιπποδρομιακό στοίχημα και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο. Οι Γάλλοι φαίνεται πως αποσύρθηκαν στο παρά πέντε αφού είχαν προσπαθήσει επί μήνες να πείσουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να περιορίσει τις απαιτήσεις για το ετήσιο μίσθωμα που πρέπει να πληρώνουν για τις εγκαταστάσεις. Ακούγεται, επίσης, πως είχαν βαρεθεί να διαβάζουν πως είναι σίγουρη η επικράτηση της Intralot...

Ειδικά για το μίσθωμα, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε με απαίτηση (με βάση εισηγήσεις εγχώριων συμβούλων) η οποία κατά πληροφορίες προσέγγισε τα 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως, με τους Γάλλους να υποστηρίζουν πως με τα μισά λεφτά μισθώνουν πολυτελέστατες εγκαταστάσεις στο Παρίσι. Τελικά οι απαιτήσεις λέγεται πως περιορίστηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ (κατόπιν αποτίμησης από αμερικανικό οίκο) χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημα της PMU για μίσθωμα που θα συνδέεται με τα έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί ξεκίνησε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από τόσο υψηλό μίσθωμα όταν γνώριζε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ενοίκιο τόσο μειώνεται η αξία της 20ετούς σύμβασης παραχώρησης που θα υπέγραφε για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Σημειώστε πως τα έσοδα του ΟΔΙΕ, του οργανισμού που διοργανώνει σήμερα τις ιπποδρομίες, από στοιχηματισμό το 2011 ήταν κοντά στα 124 εκατ. ευρώ, το 2012 υποχώρησαν στα 84 εκατ., το 2013 περιορίστηκαν περαιτέρω στα 65 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 55 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό ο οποίος μέχρι προ διετίας μοίραζε στους διάφορους φορείς το 93% των συγκεκριμένων εσόδων. Έτσι, για παράδειγμα, το 2012 στον ΟΔΙΕ έμειναν μόλις 6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όταν μόνο τα έξοδα προσωπικού ήταν περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΔΙΕ έχει συσσωρεύσει ζημίες περί τα 200.000.000 ευρώ και υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν η οποία επιβάλλει την έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός του τεράστιας αξίας ακινήτου στο Μαρκόπουλο, με επισπεύδουσα την Intralot, δηλαδή τον μοναδικό τυπικά «εμπρόθεσμο» υποψήφιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ γνώριζε εδώ και μήνες πως η Intalot ενδέχεται να πληρώσει για το ιπποδρομιακό στοίχημα μέσω των απαιτήσεων που έχει από τον ΟΔΙΕ, ύψους περί τα 25 εκατ. ευρώ. Η Intralot είχε κοινοποιήσει στο Ταμείο τα εξώδικα. Τώρα εμφανίζεται ως επισπεύδουσα πλειστηριασμού για το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου λίγες ημέρες πριν από την έναρξη εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ. Η διοίκηση της εισηγμένης γνωρίζει πως αν αρχίσει η διαδικασία εκκαθάρισης τότε θα αλλάξει και η σειρά προτεραιότητας για τους πιστωτές.

Το Δ.Σ. του Ταμείου βρίσκεται, πλέον, σε δύσκολη θέση, την ίδια ώρα που γίνεται η αλλαγή ηγεσίας, χωρίς να είναι γνωστό υπό ποια σύνθεση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον διαγωνισμό. Υπό τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ή με τους απερχόμενους; Για να αποφασίσει, πρέπει ούτως ή άλλως να λάβει την αποτίμηση από τον ανεξάρτητο εκτιμητή, η οποία δεν είναι γνωστό πότε θα παραδοθεί, καθώς η επιλογή του ήταν να γίνει προ ημερών.

Η τοποθέτηση της GFP

Αργά χθες το βράδυ η διοίκηση της GFP εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπέβαλλε «σοβαρή προσφορά για την απόκτηση της αποκλειστικής άδειας διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «αν η προσφορά είναι επιτυχής, η Global Family Partners θα εξασφαλίσει την αποκλειστική άδεια για τη διοργάνωση και διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια».

Η GFP αναφέρεται στην ανακοίνωση πως απέστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ «προκειμένου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της αδείας, με την υποστήριξη των επενδυτών της». Ο επικεφαλής της Nikolaj Albinus δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποβάλουμε το ενδιαφέρον μας για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Πιστεύουμε πως η πρότασή μας αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική προσφορά από τους επενδυτές μας, η οποία δημιουργεί υψηλότατη αξία για τους Έλληνες φορολογούμενους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v