Στα €80 εκατ. η «πρώτη ζημιά» του ρωσικού εμπάργκο

Ο κίνδυνος της κατάρρευσης των τιμών από την ταυτόχρονη διοχέτευση αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Στα 80 εκατ. ευρώ βγάζει τη χασούρα το ΥΠΕΞ. Το βλέμμα στις Βρυξέλλες για αποζημιώσεις.

Στα €80 εκατ. η «πρώτη ζημιά» του ρωσικού εμπάργκο

Καταστροφικό θεωρείται από την ελληνική πλευρά το σενάριο που υπάρχει στις Βρυξέλλες για διοχέτευση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. των αδιάθετων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων που λόγω Ρωσίας ξέμειναν στους παραγωγούς. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως σημειώνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, θα προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών, η οποία θα πλήξει εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτήν τη στιγμή έχουν μπλοκαριστεί λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας περί τους 2,349 εκατ. τόνους οπωροκηπευτικών προϊόντων ευρωπαίων παραγωγών, οι οποίοι αν και δεν έχουν πέσει ακόμη στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν προκαλέσει ήδη πίεση στις τιμές παραγωγού.

Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά, αν και εκτιμά ότι την Πέμπτη η Κομισιόν θα λάβει σχετική απόφαση, κρατά μικρό καλάθι για το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, η πρώτη αποτίμηση της ζημίας από το εμπάργκο της Ρωσίας στην Ελλάδα φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί από τα 170 εκατ. ευρώ εξαγωγές σε ροδάκινα, φράουλες κ.λπ., έχει εξαχθεί ήδη το 50%, άρα μένει το υπόλοιπο 50%, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ρουμάνο επίτροπο που χειρίζεται το θέμα, την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα αλλά και με κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη, του Χρήστου Σταϊκούρα, του Νότη Μηταράκη αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη.

Δύο δράσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε σήμερα ότι υπεγράφησαν οι συμβάσεις για δύο δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων. Ειδικότερα υπεγράφησαν συμβάσεις για:

• Την προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινο – πορτοκάλι), στην εσωτερική αγορά τη Ε.Ε. και ειδικότερα στις χώρες Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

• Την προώθηση των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το ΥπΑΑΤ και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο, «η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του, με τον αποκλεισμό των αγροτικών μας προϊόντων από τη ρωσική αγορά, καταδεικνύει τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων μας, τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις αγορές τρίτων χωρών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v