Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος για μεταποίηση τον Αύγουστο

Αυξήθηκε η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη της Markit να διαμορφώνεται στο 50,1%. Ενδείξεις περαιτέρω μείωσης των θέσεων εργασίας. Άνοδος σε νέες παραγγελίες.

Άνοδος για μεταποίηση τον Αύγουστο

Προσαρμοσμένη ανάλογα με τους εποχιακούς παράγοντες, η παραγωγή στα εργοστάσια της Ελλάδας αυξήθηκε σταθερά τον Αύγουστο, μεταστρέφοντας την ελαφρά μείωση που καταγράφηκε στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τη Markit.

Η πρώτη αύξηση των νέων παραγγελιών σε διάστημα τριών μηνών ενίσχυσε τα επίπεδα παραγωγής, ενώ οι περισσότερες εισερχόμενες νέες παραγγελίες εξαγωγών συνέβαλαν στη γενικότερη αύξηση των πωλήσεων.

Ωστόσο, τα επίπεδα απασχόλησης στον τομέα εξακολούθησαν να υποχωρούν, ενώ καταγράφηκε ταχύτερη συρρίκνωση στα αποθέματα. Σε άλλους επιμέρους τομείς, η έρευνα υπέδειξε αύξηση των μέσων τιμών εισροών, καθώς επίσης και σημαντική περαιτέρω υποχώρηση των τιμών εκροών.

Κλείνοντας στις 50.1 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 48.7 μονάδες του Ιουλίου, ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI®) κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών τον Αύγουστο και υπέδειξε μικρή μεταβολή των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα. Η αύξηση του κύριου δείκτη ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Απρίλιο.

Ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τον δείκτη PMI υψηλότερα τον Αύγουστο ήταν η εκ νέου αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα. Μετά την υποχώρηση του Ιουλίου, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, η παραγωγή αυξήθηκε σταθερά στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τη μείωση. Η παραγωγή τόσο των ενδιάμεσων αγαθών όσο και των επενδυτικών αγαθών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η παραγωγή των καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε σταθερή.

Εκτός από την παραγωγή, αυξήθηκε επίσης τον Αύγουστο, μολονότι ελαφρώς, η εισροή νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών. Με την αύξηση αυτή έκλεισε μία περίοδος δύο μηνών συνεχούς μείωσης των συνολικών νέων εργασιών. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες καταγράφουν ανοδικές τάσεις από τον Μάιο, σημείωσαν επίσης οριακή αύξηση τον Αύγουστο.

Παρόλ' αυτά, η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν μείωση του εργατικού δυναμικού των εργοστασίων για τρίτο συνεχή μήνα, και με ρυθμό ο οποίος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας την τάση που επικρατεί τα τελευταία έξι έτη και πλέον. Επίσης, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι εργασίες σε εκκρεμότητα ήταν ο εντονότερος από τον Ιούλιο του 2013.

Ο τομέας στον οποίο είχε θετικά αποτελέσματα η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών, τα οποία, όπως και η παραγωγή, κατέγραψαν εκ νέου άνοδο μετά την ελαφρά υποχώρηση του Ιουλίου. Ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας ήταν ο ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2008, μολονότι σε γενικές γραμμές μέτριος και ανεπαρκής για να αποτρέψει περαιτέρω (και εντονότερη) υποχώρηση των αποθεμάτων εισροών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν ελαφρά αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών τον Αύγουστο, καθώς επίσης και μέτρια αύξηση του μέσου κόστους αγορών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών ήταν η κύρια πηγή της αύξησης του κόστους.

Σε αντίθεση με την τάση που επικράτησε ως προς το κόστος εισροών, οι τιμές χρέωσης που επέβαλαν οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να μειώνονται τον Αύγουστο. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σταθερός. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι μείωσαν τις τιμές τους ώστε να συμβαδίζουν με τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

«Η άνοδος των νέων παραγγελιών συνέβαλε στην εκ νέου αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, παρότι η ανάκαμψη παραμένει σε ασταθή βάση και τα επίπεδα απασχόλησης στον τομέα εξακολουθούν να υποχωρούν. Ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος δυσχεραίνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η συνεχής πίεση που δέχονται τα επίπεδα κερδοφορίας από τις μειωμένες τιμές εκροών, τάση η οποία δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα όσο η ζήτηση παραμένει εύθραυστη. Ωστόσο, η μείωση των τιμών έχει και κάποια πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι οι εταιρείες καταγράφουν περισσότερες παραγγελίες εξαγωγών εδώ και τέσσερις συνεχείς μήνες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v