Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: ΑΜΚ αντί για πωλητήρια σε θυγατρικές

Η δέσμευση πώλησης θυγατρικών στα πλάνα αναδιάρθρωσης και η «έξυπνη» λύση της αύξησης κεφαλαίου και σταδιακής διάθεσης μετοχών. Γιατί ποντάρουν στα private equity οι τράπεζες. Οι κινήσεις Eurobank και οι δυνατότητες ΕΤΕ και Alpha.

Τράπεζες: ΑΜΚ αντί για πωλητήρια σε θυγατρικές

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντί για πωλητήρια εξετάζουν για κάποιες από τις θυγατρικές τους οι τράπεζες, επιδιώκοντας να ενισχυθούν κεφαλαιακά, χωρίς όμως να απολέσουν στο σύνολό τους μελλοντικές υπεραξίες.

Όπως είναι γνωστό, τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που ενέκρινε πριν από μερικούς μήνες η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp), προβλέπουν μεταξύ άλλων πωλήσεις μη τραπεζικών θυγατρικών (ασφαλιστικές, ΑΕΕΑΠ, private equity funds, ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.) καθώς και σημαντική μείωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Ήδη, οι εγχώριες τράπεζες έχουν ολοκληρώσει πωλήσεις ή διαθέσεις σημαντικών ποσοστών σε θυγατρικές (Πανγαία, Eurobank Properties, ΑΤΕ Ασφαλιστική, πώληση των θυγατρικών στην Ουκρανία από Alpha και Eurobank).

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης της Αστήρ Παλάς, η ανάδειξη πλειοδότη για την NBGI, ενώ την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων της Eurobank, ύψους 470 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο κύμα διάθεσης ποσοστών σε θυγατρικές αναμένεται να εκδηλωθεί ως τα τέλη του έτους: η Eurobank εξετάζει την έναρξη της διαδικασίας διάθεσης ποσοστού της Eurolife, η Alpha την πώληση του Hilton και τη μετεξέλιξη της Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ κι η Εθνική έχει στη φαρέτρα της το βαρύ ασημικό της Finansbank αλλά και την πώληση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής ή μέρους του χαρτοφυλακίου της.

Ωστόσο, το επόμενο κύμα αξιοποίησης θυγατρικών θεωρείται ότι θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία, η εκδήλωση ζωηρού ενδιαφέροντος από μεγάλα private equity funds για επενδύσεις και η πίεση που προκαλεί η εν εξελίξει άσκηση προσομοίωσης προσανατολίζουν τις τράπεζες στην αναζήτηση πιο έξυπνων λύσεων για την πώληση - αξιοποίηση θυγατρικών τους. Προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν αυτές είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.

Τι δείχνει η περίπτωση της Eurolife

Το πρώτο δείγμα έρχεται από τη Eurobank. Η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει τρόπους για να ξεκινήσει τη διαδικασία μείωσης του ποσοστού της στις ασφαλιστικές θυγατρικές της (Eurolife Ζωής και Ζημιών), προσδοκώντας ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να πωλήσει μέσα στην επόμενη διετία το εναπομείναν ποσοστό σε ανώτερες αποτιμήσεις.

Η Eurobank δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου των δύο ασφαλιστικών θυγατρικών της ως το τέλος του 2016. Παρότι έχει μία διετία για να υλοποιήσει την παραπάνω δέσμευση, εξετάζει, όπως ανέλυσε η στήλη Χαμαιλέων, το ενδεχόμενο να εισαγάγει τον υποόμιλο Eurolife στο Χ.Α. με συνδυασμό ιδιωτικής και δημόσιας προσφοράς.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι να βρεθεί ενδιαφερόμενος βασικός επενδυτής (anchor investor) ή στρατηγικός επενδυτής (cornerstone investor), ο οποίος θα καλύψει την ιδιωτική τοποθέτηση. Ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί, ατύπως, με βάση πηγές της αγοράς, από private equity funds, όπως η Fairfax και η Apollo.

Όπως διαμηνύεται από την τράπεζα, οι αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, η επιλογή όμως της εισαγωγής στο Χ.Α. ως πρώτο βήμα υλοποίησης της δέσμευσης του πλάνου αναδιάρθρωσης έχει μια σειρά οφέλη.

Η ίδια θα ενισχυθεί πριν ή μετά το stress test και ταυτόχρονα θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό του υποομίλου ασφαλιστικών δραστηριοτήτων προσδοκώντας σε μεταγενέστερη διάθεση σε ανώτερα επίπεδα.

Οι δυνατότητες της Εθνικής

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να κινηθεί η Εθνική Τράπεζα τόσο για την Εθνική Ασφαλιστική την οποία δεσμεύεται να πωλήσει ως και το 2016 όσο και για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού της στη Finansbank έως και 40%.

Όπως εξήγησε στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank μπορεί να διενεργηθεί με πώληση ή αύξηση κεφαλαίου ή με συνδυασμό αυτών.

Ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου ή πώληση ποσοστού της Finansbank εκτιμάται από αναλυτές ότι αφενός θα θωρακίσει αποτελεσματικότατα την Εθνική απέναντι στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης, αφετέρου θα εξασφαλίσει για την τουρκική θυγατρική τη δυνατότητα περαιτέρω ταχείας ανάπτυξης των εργασιών της.

Παρότι οι τουρκικές τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ίσο ή υψηλότερο του 8% η τοπική κεντρική τράπεζα απαγορεύει σε πιστωτικά ιδρύματα με αντίστοιχο δείκτη χαμηλότερο του 12% να ανοίγουν νέα υποκαταστήματα.

Η αξιοποίηση της Αστικά Ακίνητα από την Alpha

Τέλος, τη λύση της αύξησης κεφαλαίου για είσοδο στρατηγικού επενδυτή ενδέχεται να επιλέξει και η Alpha Bank εφόσον αποφασίσει τη μετατροπή της εισηγμένης θυγατρικής της Αστικά Ακίνητα σε εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Η τράπεζα εξετάζει τις δυνατότητες μετατροπής της Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ, ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v