Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης μπαίνουν οι αρχαιολόγοι

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο. Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα έως τώρα ευρήματα για τον «ένοικο» ή τους «ενοίκους» του τάφου.

Στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης μπαίνουν οι αρχαιολόγοι

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.

Οι ολόσωμες Καρυάτιδες

Εντυπωσίασαν οι ολόσωμες Καρυάτιδες που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη και επιβεβαιώσαν τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κάτω από το χώμα κρυβόταν το σώμα των εντυπωσιακών αγαλμάτων. Οι χιτώνες των Καρυάτιδων φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις, οι οποίες μαρτυρούν ότι ο «ένοικος» ή οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου ανήκαν στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. 




Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Επίσης τμήματα του προσώπου της δεύτερης Καρυάτιδας, το οποίο λείπει και υπήρχε φημολογία ότι ενδεχομένως να είναι συλημένος ο τάφος, βρέθηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. 



Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυατίδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης. 

Χθες προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο. 

Παράλληλα αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών.



Βέβαια προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. 

Επιπλέον είναι έτοιμη η αντιστήριξη- υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου. Οι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν και την υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής. 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v