Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει από τη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης έγινε από... χθες. Νέα εσωκομματική σύρραξη στο ΠΑΣΟΚ, κλυδωνισμοί στην κυβερνητική συνοχή.

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει ακόμα μιλήσει στη ΔΕΘ, κάτι που θα γίνει σήμερα το απόγευμα, ωστόσο η κόντρα με την κυβέρνηση για τις εξαγγελίες του ήδη βρίσκεται στα ύψη. «Δεν χρειάζεται να δούμε τι είπαν στην Πολιτική Γραμματεία για να καταλάβουμε το μέγεθος της παροχολογίας που θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη», ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, που διαπιστώνουν ότι «για μια ακόμη φορά η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με μια σειρά θεμάτων», όπως λακωνικά αναφέρεται σε non paper ", το οποίο είχε κυκλοφορήσει αργά χθες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, αποδίδει στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης "παντελή έλλειψη ψυχραιμίας" και βάλλει κατά του Μεγάρου Μαξίμου για τη μη τηλεοπτική μετάδοση της ομιλίας του κ. Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σήμερα «χορηγία» του πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόφαση της ΝΕΡΙΤ να μη μεταδώσει ζωντανά την ομιλία του στις 7.30 απόψε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». «'Εχει αποκτήσει μεγαλύτερο λαϊκό ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα μεταδοθεί από πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές πηγές», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Γιάννη Μίχο.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει με συγκεκριμένες και κοστολογημένες -όπως λένε στην Κουμουνδούρου- προτάσεις, να παρουσιάσει το πρώτο κύμα παρεμβάσεων το οποίο θα υλοποιεί, κατά τις ίδιες πηγές, τη δέσμευση για ακύρωση του μνημονίου και με έμφαση στην προστασία των οικονομικά αδύνατων και της μεσαίας τάξης.

Παράλληλα, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα πει ότι τα περί τέλους του μνημονίου που αυτοί επικαλούνται δεν πείθουν κανέναν και θα ζητήσει από τους πολίτες να επιλέξουν τον εναλλακτικό δρόμο που προτείνει το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση.

Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτός του βασικού αντιπάλου τους, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πλήθος των εσωκομματικών μετώπων που ανοίγουν επί καθημερινής βάσης. Ένα 24ωρο μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ και της οξείας κριτικής που άσκησαν βουλευτές της συγκυβέρνησης, στο ΠΑΣΟΚ αναζωπυρώθηκε χθες σε κομματική σύσκεψη η κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Οι φράσεις που εκτοξεύτηκαν αλλήλοις ήταν πολύ σκληρές, ενώ στην αντιπαράθεση συμμετείχαν και άλλα πράσινα στελέχη που έβαλαν- ως επί το πλείστον- κατά του υπουργού. Για την Κυριακή, ο κ. Βενιζέλος έχει συγκαλέσει πανελλήνια συνάντηση στελεχών, θέλοντας να κρύψει τις διαφωνίες κάτω από το χαλί, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι κατά την ομιλία του θα στείλει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, με το μέλλον στο πολύπαθο κόμμα να δείχνει δυσοίωνο.

Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται τόσο με τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη συνεχιζόμενη κριτική των βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ, που ναι μεν ψηφίστηκε, ωστόσο δεν δείχνει να ηρεμεί τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες της συγκυβέρνησης. Και η οργή της κοινωνίας, γνωρίζουν καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εύκολα μεταφέρεται στους έτοιμους προς... απασφάλιση βουλευτές.

Ο Αντώνης Σαμαράς, βλέποντας το πρόβλημα, αναμένεται να συγκαλέσει ίσως και την προσεχή εβδομάδα την Κ.Ο. της ΝΔ για να κατευνάσει τα πνεύματα και να ηρεμήσει τα εκνευρισμένα στελέχη του. Δεν είναι τυχαίο το ομαδικό πυρ που άνοιξε χθες η μισή σχεδόν Κ.Ο. του κόμματος και συγκεκριμένα 62 βουλευτές προς τον Γκίκα Χαρδούβελη, με ερώτησή τους στη Βουλή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρακράτηση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων για συμψηφισμό με οφειλές προς ΟΓΑ.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά", ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 2,6% έναντι της ΝΔ. Συγκεκριμένα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει 23%, η ΝΔ 20,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή 5,3%, το Ποτάμι 4,8%, η Ελιά 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,0% και η ΑΝΤΑΡΣΙΑ 1,4%. Από τα αξιοσημείωτα είναι η «εξαφάνιση» της ΔΗΜΑΡ, η οποία είναι εκτός μέτρησης, καθώς βρίσκεται κάτω από το 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v