Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική αμνηστία για «αποκάλυψη» κεφαλαίων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει αμνηστία και χαμηλούς συντελεστής φορολόγησης για να πείσει όσους έχουν «κρύψει» κεφάλαια να τα καταθέσουν στις τράπεζες.

Φορολογική αμνηστία για «αποκάλυψη» κεφαλαίων

Κινήσεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων ή αποκάλυψη χρημάτων που σήμερα βρίσκονται κρυμμένα σε «σεντούκια» με «τυράκι» μικρούς φορολογικούς συντελεστές επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το σχέδιο προβλέπει εφάπαξ φόρο 15% ή 7,5% όταν τα χρήματα επενδυθούν και πλήρη φορολογική αμνηστία.

Για να προχωρήσει θα πρέπει να καμφθεί η τρόικα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε κεφάλαια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Με 15% συντελεστή φόρου, το κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο είναι 1,5 δισ. ευρώ ή «μισός ΕΝΦΙΑ» όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, συμπληρώνουν.

Τα 10 δισ. ευρώ των κεφαλαίων είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «όσα τα μαξιλάρι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», ποσό ικανό να δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και αναπτυξιακή ώθηση.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων προαναγγέλλοντας ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των καταθέσεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνέδεσε δε το θέμα με την ολοκλήρωση, τους επόμενους μήνες, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών. «Πρέπει να σκεφτούμε διάφορους τρόπους» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης σημειώνοντας «κάτι πρέπει να κάνουμε, να φερθούμε λίγο έξυπνα, κάτι που έχουν κάνει και άλλες χώρες».

Ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει τότε μια μικρή πρόγευση του κυβερνητικού προσανατολισμού θέτοντας ως πεδία στόχευσης α) τον επαναπατρισμό καταθέσεων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της χρήσης β) τον επαναπατρισμό κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων και γ) την προσέλκυση καταθέσεων από ελληνόκτητες εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v