Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Φοροελαφρύνσεις αλλά με... σχέδιο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι τελικές αποφάσεις για εισφορά αλληλεγγύης και τις δόσεις για ληξιπρόθεσμα θα παρουσιαστούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Προανήγγειλε «αποκατάσταση» μισθών ενστόλων. Οι αλλαγές στο δημόσιο. Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης.

Σαμαράς: Φοροελαφρύνσεις αλλά με... σχέδιο
Φέτος είναι η χρονιά της ανόδου, η χρονιά που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 η οικονομία θα έχει πρόσημο θετικό για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα, δήλωσε ο Σαμαράς από το βήμα της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης (πρακτικά η μείωση είναι 7 έως 10 λεπτά το λίτρο) αλλά και διατήρηση των επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν με την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι έγιναν λάθη στον ΕΝΦΙΑ αλλά «θα δώσουν λόγο όσοι έκαναν το λάθος» και προανήγγειλε μείωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Υποστήριξε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και ενιαία βάση. Επανέλαβε ότι σταδιακά ο φόρος θα μειώνεται και εν τέλει θα γίνει «ανταποδοτικός», δηλαδή θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά τόνισε πως η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα καταστεί εξαγωγική χώρα.

Παράλληλα ανέφερε πως σύντομα η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ από τις συντάξεις "μαιμού" του δημοσίου εισέρρευσαν στα ταμεία 42 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα θα λάβει τους επόμενους μήνες για πρώτη φορά πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. "Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ", ανέφερε.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός είπε τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεδιπλωθεί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης. Ειδικότερα:

1. Η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Σημείωσε ότι τα επιτόκια που πληρώνουμε είναι ιδιαίτερα χαμηλά, 0,8% και 1,7%. Ετσι δίνουμε κάτω από το μισό για τόκους απ' ότι πριν την κρίση και κάτω από τα 2/3 έναντι από αυτά που δίναμε τα δυο πρώτα χρόνια της κρίσης. Βγήκαμε στις αγορές 1,5 χρόνο νωρίτερα απ' ότι περίμεναν οι δανειστές με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, πρόσθεσε.

2. Ολοκληρώνεται η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έτσι θα δοθεί ρευστότητα στην οικονομία. Παράλληλα προανήγγειλε μέτρα για την επιστροφή των καταθέσεων.

3. Θα ανακοινωθεί οδικός χάρτης για μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων με ανώτατο συντελεστή στο 32% από 42% σήμερα. Οι φόροι στις επιχειρήσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά στο 15% από 25% σήμερα. Θα προχωρήσουμε σε μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης αλλά πάντα χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα, υπογράμμισε

4. Μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα χρόνια σε ότι αφορά ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και μεγάλες επενδύσεις ιδιαίτερα για λιμάνια και μαρίνες.

5. Μεγάλα κλαδικά προγράμματα για στήριξη συγκεκριμένων τομέων.

Οι αλλαγές στο δημόσιο

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης στο Δημόσιο, η οποία προχωρά με την αξιολόγηση και την καταστολή της σπατάλης.

"Εκλεισε" το μάτι για αποκατάσταση των μισθών στο Δημόσιο και σε κρίσιμες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία). Ευχαρίστησε στους ένστολους για τις θυσίες που κάνουν, τις οποίες αναγνώρισε. «Ξέρετε ότι ήταν απόφαση να ανακουφιστούν. Θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, όσο μας επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Θα υπάρξει στα μέτρα του δυνατού άμεση αποκατάσταση των αμοιβών».

Όπως είπε δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το σύνολο των αμοιβών του 2012, αλλά οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι σημαντικές.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως κόμμα δημοκρατικής ευθύνης δεν είναι αυτό που καλύπτει τρομοκράτες.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ψελλίσει κάτι σαν δικό του πρόγραμμα. Προανήγγειλαν 5 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας. Τα 5 δισ. είναι το μέτρο της ελαφρότητάς τους γιατί κανείς δεν ξέρει που θα τα βρουν", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο τελειώνει, σημείωσε.

Οπως υπογράμμισε "η αντιπολίτευση προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βάζουν το ερώτημα αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές. Τώρα όλο και περισσότεροι το θεωρούν πιθανό. Γιατί; γιατί βλέπουν ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και καταλαβαίνουν ότι αν αρχίσει μια πρώιμη προεκλογική εκστρατεία μπορεί να χαθούν όλα".

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο θράσους ο Σαμαράς

Στη σημερινή του ομιλία στη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε θράσος και λαϊκισμό. Μοιράζοντας ψίχουλα φοροελαφρύνσεων, τα οποία έχει ήδη φροντίσει να εισπράξει, αδύναμος να εκστομίσει την οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, ο κ. Σαμαράς προσέφυγε στη γνωστή συνταγή των ενέσεων αισιοδοξίας και των ψεμάτων, σε μια χώρα που αιμορραγεί από τα μνημόνια και τη λιτότητα, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός των δανειστών δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη που να δείχνει ότι έχει καταλάβει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Ανενδοίαστα μιλά για «νέα Ελλάδα», εκείνος που γκρεμίζει καθημερινά κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους πολίτες. Μιλά για διορθώσεις στη λάθος εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, όταν ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ συνιστά ένα μνημονιακό τερατούργημα, υποσχόμενος μάλιστα ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τον μεγάλο πλούτο. Βαφτίζει για μια ακόμη φορά τις απολύσεις «αξιολόγηση» , όταν έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα στη συνέχιση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, καθώς και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ζητά από τους εργαζόμενους να αισθάνονται ικανοποιημένοι από το ότι θα πάρουν νωρίτερα (;) τις συντάξεις τους, όταν αυτές θα είναι ψίχουλα. Υπόσχεται νέο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, για να βολέψει τα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τολμά να μιλά για σταθερότητα και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, αυτός που υπονομεύει συστηματικά τη δημοκρατία και έχει μετατρέψει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο. Εξαγγέλλει πιστοποιητικά.... «βιωσιμότητας» ενός χρέους το οποίο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Όσες περισσότερες επιθέσεις και λάσπη εξαπολύσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική του, δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό που τον διακατέχει μπροστά στην επικείμενη πτώση του".

ΔΗΜΑΡ: Ωραιοποίηση και υποσχεσιολογία από τον πρωθυπουργό

"Η ωραιοποίηση της σημερινής κατάστασης και η υποσχεσιολογία που σφράγισαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν μπορούν να αποκρύψουν την ανάγκη για ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων πολιτικών.

Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών δεν θεραπεύεται με επιδιορθώσεις, αλλά με ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δώσει επιτέλους ανάσες στην κοινωνία και θα βγάλει την οικονομία από το τέλμα της ύφεσης", αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v