Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κατατίθεται η τροπολογία για το tax credit

Άμεσα η κατάθεση τροπολογίας για τη φορολογική πίστωση στις τράπεζες ( tax credit). Η εγγύηση του Δημοσίου και η νέα δυνατότητα έκπτωσης ζημιών από αναδιαρθρώσεις. Ως τα 10 δις ευρώ το όφελος για τράπεζες. Δηλώσεις Μωραιτάκη.

Τράπεζες: Κατατίθεται η τροπολογία για το tax credit

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανόν και σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τη χορήγηση φορολογικής πίστωσης (tax credit) στις τράπεζες καθώς θα πρέπει να έχει ψηφισθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να το λάβει υπ' όψιν της η EBA στο πανευρωπαϊκό stress test.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει την προεργασία και έχει λάβει την έγκριση της τρόικας.

Το Δημόσιο θα εγγυηθεί ότι θα αποδώσει στα πιστωτικά ιδρύματα με ομόλογα το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφισθεί με κέρδη εντός της επόμενης 30ετίας.

Με την παροχή της εγγύησης, ο αναβαλλόμενος φόρος από τις ζημίες του PSI+, αλλά και αυτός που θα προκύψει από την ενεργητική αναδιάρθρωση δανείων αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια ακόμη και με το αυστηρότερο καθεστώς της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση, η οποία όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων θα εκδοθεί όχι τώρα, αλλά μετά την παρέλευση της 30ετίας!

Παρότι θεωρείται ακραίο σενάριο να μην καταφέρουν οι τράπεζες να συμψηφίσουν με κέρδη τον αναβαλλόμενο φόρο, η τρόικα ζήτησε πρόσθετες δικλίδες, που θα μειώνουν έτι περαιτέρω την πιθανότητα τα πιστωτικά ιδρύματα να κάνουν χρήση της εγγύησης.

Η νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα στις τράπεζες να εγγράφουν ως φορολογική απαίτηση μέρος της ζημίας που θα προκύπτει από την αναδιάρθρωση ή ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων. Το φορολογικό bonus θα δίνεται μόνο για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ρύθμισης που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αν για παράδειγμα μια τράπεζα εγγράψει ζημιά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχείρησης που θα ενταχθεί στις διατάξεις του υπό κατάρτιση νέου πλαισίου θα έχει τη δυνατότητα να συμψηφίσει 52 εκατ. ευρώ (σ.σ. με φορολογικό συντελεστή 26%) με κέρδη της επόμενης 30ετίας.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση από το Δημόσιο ενέχει πολλά οφέλη για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν η ρύθμιση ψηφισθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος που έχει αναγνωρισθεί λογιστικά από τις τράπεζες θα προσμετρηθεί κατά 100% στα βασικά εποπτικά κεφάλαια από την ΕΚΤ και την EBA στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Mε τα υφιστάμενα δεδομένα, η ΕΚΤ αναγνωρίζει ως εποπτικά κεφάλαια στο stress test το 100% του αναβαλλόμενου φέτος, το 90% του φόρου το 2015 και το 80% το 2016. Αν ο αναβαλλόμενος φόρος μετατραπεί σε απαίτηση, θα αναγνωρισθεί στο σύνολό του χωρίς απομείωση στα εποπτικά κεφάλαια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες έσπευσαν στο β΄ τρίμηνο να αναγνωρίσουν λογιστικά πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο εν όψει της ψήφισης της ρύθμισης και βεβαίως της άσκησης προσομοίωσης.

Η Alpha αναγνώρισε πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο 422 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3,2 δισ., η Εθνική 994 εκατ. φθάνοντας συνολικά στα 3,4 δισ. (3,58 δισ. σε επίπεδο ομίλου) και η Πειραιώς 200 εκατ., ανεβάζοντας το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα 3 δισ. Στον αντίποδα η Eurobank παρέμεινε στα 3,2 δισ.

Πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι άνω των 2,5 δισ.

Έτσι το σύνολο των λογιστικοποιημένων φορολογικών απαιτήσεων των τεσσάρων τραπεζών ανέρχεται σε 12,8 δισ. και το πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι εν όψει του stress test διαμορφώνεται με τα υφιστάμενα δεδομένα σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι θα δοθεί δυνατότητα στις τράπεζες να εκπίπτει και η ζημιά από την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τον επικείμενο νόμο Δένδια, το κεφαλαιακό μαξιλάρι μπορεί να διαμορφωθεί σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα.

Πρόκειται για πρόνοια της ρύθμισης που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ Μωραιτάκη διέλαθε της προσοχής ορισμένων αναλυτών αλλά ενδέχεται να αποβεί κρίσιμη, ενισχύοντας κεφαλαιακά τις τράπεζες ως και 10 δισ ευρώ όπως εκτίμησε πρόσφατα η Citigroup.

Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από την άσκηση προσομοίωσης, καθιστώντας εφικτή την άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες εφόσον απαιτηθεί να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου. Η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε tax credit μπορεί να αντιμετωπίσει ως και το 30% τυχόν κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

«Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, σε όρους Βασιλείας III. Η σημασία όλων αυτών, θα φανεί σε 6 μήνες» αναφέρει ο κ. Μωραιτάκης

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Μωραιτάκη διευκολύνεται η εξόφληση της κρατικής βοήθειας από τις τράπεζες και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ταχύτερης απόδοσης μερισμάτων σε ΤΧΣ αλλά και ιδιώτες μετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v