Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχές Νοέμβρη κρίνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για Ελληνικό

Η τύχη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του Ελληνικού σε επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development θα κριθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε 2η παράταση του διαγωνισμού για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε Γαλάτσι και Μαρκόπουλο.

Αρχές Νοέμβρη κρίνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για Ελληνικό

Στις αρχές Νοεμβρίου θα κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός για το Ελληνικό στον οποίο πλειοδότησε επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η αίτηση ανάκλησης της αρχικής απόφασης του Ζ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατατέθηκε την Τετάρτη από τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε πως πρόκειται να συζητηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, στο ΤΑΙΠΕΔ προχώρησαν σε δεύτερη αναβολή του διαγωνισμού για την παραχώρηση δύο ολυμπιακών ακινήτων, σε Γαλάτσι και Μαρκόπουλο. Αρχικά οι προσφορές επρόκειτο να υποβληθούν στις 12 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 17 Οκτωβρίου και τελικά μετατέθηκε εκ νέου για τις 30 Νοεμβρίου.

Η υπόθεση του Ελληνικού είναι μία από τις εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο προ ημερών έδωσε το πράσινο φως για τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Η κατάσταση με το Ελληνικό πάντως είναι περισσότερο πολύπλοκη, καθώς το κλιμάκιο θεώρησε πως στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν ουσιώδεις όροι. Σύμφωνα με τους δικαστές, συνιστά παραβίαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπεται τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο μεταβολής της σύμβασης.

Οι συγκεκριμένοι όροι προέβλεπαν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό Α.Ε. ώστε να έχει ανάλογη συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης. Στην τελική φάση οι όροι άλλαξαν και τώρα προβλέπεται πως το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών, αλλά μόνο αφού ο επενδυτής του Ελληνικού εξασφαλίσει απόδοση κεφαλαίων 15%. Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει από τη διοίκηση του Ταμείου, αλλά κύκλοι που παρακολουθούν τη διαδικασία θεωρούν πως η συγκεκριμένη αλλαγή δεν ήταν ουσιώδης, όπως θεώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και διάφοροι παράγοντες της αγοράς. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού πάντως αναφέρεται ρητά πως θα πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο.

Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου είχε υποστηρίξει πως «το ελληνικό δημόσιο θα απαντήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο». Ο κ. Αθανασίου απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά είπε πως η εταιρεία «σέβεται στο ακέραιο όλες τις συμβάσεις που έχει ο όμιλος με το ελληνικό δημόσιο», όπως για παράδειγμα στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Δύο παρατάσεις έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλου και του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε Σχοινιά και Γουδή. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, το Ταμείο κυκλοφόρησε νέα έκδοση της προκήρυξης. Προβλέπεται πως οι επενδυτές που θα επικρατήσουν θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για 40 χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου διαθέτει οικοπεδική έκταση 91 στρεμμάτων και το αθλητικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 36.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «το ακίνητο είναι κατάλληλο για χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε συνδυασμό με ήπιες εμπορικές χρήσεις».

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου συνορεύει με τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) και έχει αναπτυχθεί σε έκταση 1.030 στρεμμάτων. Εντός αυτής υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 26.100 τετραγωνικών μέτρων. Το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των χρήσεων γης ανάλογα με τις απαιτήσεις των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v