Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί μπλόκαρε το Ελεγκτικό συνέδριο το Ελληνικό

Συμφωνα με την πρόεδρο, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Πώς αντιδρά το Ταμείο στις εξελίξεις. Τι λέει η Lamda Development.

Γιατί μπλόκαρε το Ελεγκτικό συνέδριο το Ελληνικό

Παραβάσεις κατά των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, περιγράφονται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία «παγώνει» η πώληση του Ελληνικού σε επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Κατόπιν της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επιτρέπεται η τελική υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την ανακληση της απόφασης.

Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης -Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 197/2014 (πρόεδρος η σύμβουλος Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητής ο πάρεδρος Αθανάσιος Καρακόιδας)- αναφέρεται, ότι οι όροι των άρθρων 6.1 και 6.2 και του παραρτήματος Α΄ της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην διαδικασία πώλησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ, περιόρισαν την συμμετοχή στην διαδικασία μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους αποκλείοντας όμως, όπως αναφέρουν φυσικά πρόσωπα, κ.λπ., είτε αυτοτελώς είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή ακόμη σε ένωση και με νομικά πρόσωπα. "Ο αποκλεισμός αυτός έγινε χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό». αναφερεται χαρακτηριστικά.

Τροποποίηση της σύμβασης

Οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν αντίστοιχες παραβιάσεις στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιηθήκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί. Αυτό, συμφωνα με τους δικαστές, συνιστά παραβίασης της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπουν τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στην δημοσιευμένη πρόκληση εκδήλωσης, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο τροποποίησης της σύμβασης.

Οι συγκεκριμένοι όροι προέβλεπαν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό ΑΕ ώστε να έχει ανάλογη συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης. Στην τελική φάση οι όροι άλλαξαν και τώρα προβλέπεται πως το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών, αλλά μόνο αφού ο επενδυτής του Ελληνικού εξασφαλίσει απόδοση κεφαλαίων 15%. Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει από τη διοίκηση του Ταμείου, αλλά κύκλοι που παρακολουθούν τη διαδικασία θεωρούν πως η συγκεκριμένη αλλαγή δεν ήταν ουσιώδης, όπως θεώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και διάφοροι παράγοντες της αγοράς. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρονται, πάντως, ρητά πως θα πωληθεί "πλειοψηφικό πακέτο".

Οσο για τις αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον αποκλεισμό φυσικών προσώπων, η άλλη πλευρά εκτιμά πως αντίστοιχοι όροι υπήρχαν και στους άλλους διαγωνισμούς, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εντός των ημερών αναμένεται να υποβληθεί αίτηση ανάκλησης από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να ανατραπεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Νόμιμη η μη αποτίμηση των μετοχών της "Ελληνικό ΑΕ"

Ωστόσο , κατα πλειοψηφία, κρίθηκε πως νομίμως δεν έγινε αποτίμηση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων αυτής πριν την έναρξη του διαγωνισμού καθώς αυτό, αναφέρει η πλειοψηφία, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ σε πιο ακριβές χρονικό σημείο θα γίνει. Της αποψης αυτής μειοψήφισε η προεδρος του Κλιμακίου, υποστηρίζοντας οτι η αποτίμηση έπρεπε να προηγηθεί για να μπορούν όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό να γνωρίζουν την αξία του υπό πώληση ακινήτου για να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Συμφωνα με την πρόεδρο, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ως προς «την διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως, καθώς και ως προς το αν η ελεγχόμενη από το Ελεγκτικό Συνέδριο συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο».

Τι λέει η διοίκηση της Lamda Development

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Lamda Development ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι "ενημερώθηκε το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ζ' Κλιμάκιο - Δ' Διακοπών) κωλύει προσωρινά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.». Η Εταιρεία ενημερώθηκε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ ότι αυτό θα ασκήσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, όπως ακριβώς έχει πράξει και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα κωλύματα".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως "η Εταιρεία, η οποία εξ αρχής είχε γνωστοποιήσει ότι εκκρεμούσε ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μελετήσει προσεκτικά την απόφαση, επιφυλασσόμενη όλων των δικαιωμάτων της και θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, ενημερώνοντας παράλληλα αμελλητί το επενδυτικό κοινό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v