Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξοδο με... πατερίτσες θέλουν οι δανειστές

Γιατί αυξάνει η πίεση προς την Ελλάδα. To pressing για «επιτήρηση» από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πονοκέφαλος και η εμπλοκή στη νέα Κομισιόν του Γιούνκερ. Γιατί κινδυνεύουν τα χρονοδιαγράμματα στα οποία πόνταρε η Αθήνα.

Εξοδο με... πατερίτσες θέλουν οι δανειστές

Μετά τον Μάριο Ντράγκι, ήρθε η σειρά της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώσει ουσιαστικά ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είπε ξεκάθαρα ότι χωρίς πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το υφιστάμενο τελειώνει τον Ιανουάριο) η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αγορές ελληνικών Asset Backed Securities (ABS) και καλυμμένων ομολόγων. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η δήλωση έγινε στη μηνιαία συνέντευξη τύπου της τράπεζας και ο κ. Ντράγκι δέχθηκε δύο ερωτήσεις επ' αυτού, η Αθήνα επέλεξε να υιοθετήσει αμυντική στάση και να μη δώσει συνέχεια.

Πηγές στην Αθήνα, μάλιστα, έσπευσαν να καθησυχάσουν υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα για το οποίο μιλούσε ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι άλλο από τη «μετά το μνημόνιο επιτήρηση» (Post Programme Surveillance) το οποίο υιοθετήθηκε και στις άλλες χώρες μετά την έξοδό τους από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η κ. Λαγκάρντ το έθεσε διαφορετικά: «Πρώτον, είναι ξεκάθαρα ζήτημα της κάθε χώρα και της Ελλάδας, να αποφασίσει τι θέλει και πώς θέλει να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση». Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερα για τη χώρα να έχει μια στήριξη και μια σχέση «προληπτικής υποστήριξης» με το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν χρήσιμη για να προχωρήσει μπροστά.

Η Κομισιόν είναι η μόνη εκ των δανειστών που δεν ξεκαθάρισε επισήμως τη θέση της. Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ωστόσο, αναφέρουν ότι και αυτή ζητά να συνεχίσει με κάποιον τρόπο το πρόγραμμα επιτήρησης της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το πώς θα ονομαστεί και ποια ακριβώς μορφή θα έχει.

Με άλλα λόγια, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα αν και έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει δεν πρέπει να αφεθεί χωρίς επιτήρηση.

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δήλωσε από την Ιταλία ότι η χώρα μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς στήριξη από τους εταίρους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «διαζύγιο».

«Θέλουμε να γίνει σωστά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ενώ ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, απάντησε «απόλυτα».

Οι εξελίξεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν με την Κριστίν Λαγκάρντ οι Γκ. Χαρδούβελης, Γ. Στουρνάρας και Σπ. Παπασπύρου, αλλά και στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πονοκέφαλος λόγω Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ, μια αναπάντεχη εμπλοκή στο θέμα διαδοχής της Κομισιόν μπορεί να επηρεάσει τα καυτά ελληνικά θέματα.

Χθες η Ευρωβουλή απέρριψε την υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ που προοριζόταν για αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος ενέργειας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Euro2day.gr, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί πλέον πιθανό να μην αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. Αυτό μετατίθεται για τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Μίρο Σεράρ, του ζήτησε άμεσα να υποβάλει νέα υποψήφια για την Κομισιόν. Ο κ. Σεράρ όμως ζήτησε έως και τρεις μέρες, γεγονός που καθυστερεί όλες τις διαδικασίες για επισημοποίηση της σύστασης της νέας Κομισιόν.

Με άλλα λόγια, εάν ο κ. Γιούνκερ δεν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο τότε τρία τινά μπορούν να συμβούν για τα ελληνικά θέματα:

1. Να παραμείνει η ενιαία γραμμή Μπαρόζο – Γιούνκερ όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, κάτι δύσκολο εάν η νέα Κομισιόν ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

2. Να μην επιστρέψει η τρόικα τον Νοέμβριο και να αναμείνει πότε θα τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα επικύρωσης της ομάδας Γιούνκερ.

3. Ο κ. Κατάινεν να αναλάβει πάλι τα ηνία και να ξαναδώσει σκληρές εντολές στην τρόικα, γεγονός που σημαίνει εμπλοκές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο απ' ό,τι θέλουν οι δανειστές να παρουσιάσουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v