Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρυφή συμφωνία Σαμαρά - Γιούνκερ

Πώς και γιατί άλλαξε η στάση της τρόικας την τελευταία στιγμή. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ο ρόλος του Γιούνκερ και τα τηλεφωνήματα. Τι διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός και γιατί εκδηλώθηκαν πιέσεις για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Η κρυφή συμφωνία Σαμαρά - Γιούνκερ

Ξαφνικά, την Παρασκευή οι αξιωματούχοι της τρόικας έκαναν ένα βήμα πίσω από τη σκληρή τους στάση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σε όσους παρακολούθησαν τη στάση των τροϊκανών εντός και εκτός των συνεδριάσεων, η «χαλάρωση» της διάθεσης δεν μπορούσε να ερμηνευτεί παρά μόνο υπό το πρίσμα ότι «αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα». Από τον Νοέμβριο και μετά.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει όμως ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε, έστω και την τελευταία στιγμή να περάσει την άποψη ότι εάν όλα αυτά συζητηθούν και υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση, τότε αναπόφευκτα ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Όπως είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι κατ' αποκλειστικότητα το Euro2day.gr o κ. Σαμαράς είχε ζητήσει από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναβληθεί η συζήτηση και κατά συνέπεια η λήψη μέτρων στα καυτά θέματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε την αναβολή τους για μετά τις προεδρικές εκλογές.

Μόνο που τότε, όπως και τώρα, ο κ. Γιούνκερ δεν ήταν επισήμως στη θέση του και δεν είχε πλήρη γνώση των προθέσεων της τρόικας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν πληροφορήθηκε λίγες ώρες πριν από την τελευταία συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά για τις επίμονες πιέσεις των ελεγκτών πάνω σε θέματα που θα μπορούσαν να φέρουν πρόωρες εκλογές. Όχι μόνο τον Μάρτιο αλλά και πιο νωρίς, όταν ένα πιθανό νομοσχέδιο που θα περιελάμβανε νέα μέτρα θα έφθανε στην ελληνική βουλή.

Απορίες στο στρατόπεδο Γιούνκερ προκάλεσε και η άτυπη ενημέρωση αξιωματούχου της τρόικας στις Βρυξέλλες πριν από την άφιξη της τριμερούς για τη σκληρή γραμμή που θα ακολουθηθεί.

Τις τελευταίες μέρες υπήρχαν συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για το ενδεχόμενο (ίσως και χωρίς την παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου) να μην ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση τώρα αλλά μετά τις προεδρικές εκλογές για να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης.

Στις συσκέψεις αυτές μετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν (δύο), της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ΕΣΜ, του EuroWorkingGroup, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Κάποιοι από αυτούς λοιπόν είπαν ότι θα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, λόγω «εσωτερικών βραχυπρόθεσμων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα». Εάν υπήρχε και Έλληνας αξιωματούχος παρόν στις συζητήσεις, τότε δεν έλαβε τον λόγο, καθώς τα πρακτικά καταγράφουν μόνο αυτούς που παίρνουν τον λόγο...

Αυτή η επιλογή, όμως, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο. Και εδώ επέρχεται ο συμβιβασμός που φέρνει μια «νίκη» στο στρατόπεδο Σαμαρά.

Αυτή τη στιγμή, ο «επόπτης» της όλης κατάστασης είναι ο μεταβατικός -και σκληρός- Φινλανδός επίτροπος Γίρκι Κατάινεν που δίνει αναφορά στον Ζοζέ Μπαρόζο. Όμως, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, ο Μπαρόζο και ο Γιούνκερ -εξαιτίας κυρίως της Γαλλίας- ήρθαν σε συμφωνία να έχουν ενιαία στάση για τα καυτά θέματα ώστε να μη ληφθούν τώρα κρίσιμες αποφάσεις εκ μέρους του κυρίου πρώτου, οι οποίες θα ανατραπούν μερικές εβδομάδες αργότερα από τον διάδοχό του. Βλέπετε στην πολιτική η υστεροφημία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, την Παρασκευή το πρωί, έγιναν συγκεκριμένα τηλεφωνήματα. Και η τρόικα έλαβε το μήνυμα. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι όσον αφορά την ελληνική διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός.

Στο πλαίσιο αυτών των τηλεφωνημάτων λοιπόν, η τρόικα φαίνεται να βάζει στο συρτάρι τόσο το θέμα του ασφαλιστικού, όσο και τα εργασιακά και να τα κρατά κλειστά και μετά την επάνοδό της στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Σε αυτό το πλαίσιο αποτρέπεται ο κίνδυνος να κληθεί η Ελλάδα να πάρει επώδυνες και πολιτικά πιθανότατα ανέφικτες αποφάσεις σε αυτά τα δύο ζητήματα εντός του 2014.

Οι εξελίξεις στη χώρα δεν είναι ανεξάρτητες από καυτά θέματα που τρέχουν στην Ευρώπη. Ήδη, σε ανύποπτο χρόνο, το Euro2day.gr αποκάλυψε ότι το ελληνικό θέμα τρέχει παράλληλα με το γαλλικό και το ιταλικό γεγονός που έφερνε τον κίνδυνο η αυστηρότητα της Ε.Ε. να εξαντληθεί στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πάντα φροντίζουν να δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ανοχές για τους «αμαρτωλούς», όμως για μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία, μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Επιπλέον, υπάρχει η παραδοχή ότι «κακώς» τελικά έγινε αυτή η πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα και πηγές της Κομισιόν σχολιάζουν ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να επιμείνει να αρχίσει η αξιολόγηση μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών, ώστε να υπάρχει ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ που τώρα λείπει.

Στη συνάντηση πάντως του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ υπήρξαν και ευρύτερες συμφωνίες οι οποίες θα ξεδιπλωθούν στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο, πολυσύνθετο και πιο επικίνδυνο απ' ό,τι θέλουν αυτήν τη στιγμή να παρουσιάζουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v