Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό reality check για Σαμαρά και Τσίπρα

Προ των ευθυνών του το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η διπλή «στήριξη» από την Ευρώπη και η απειλή από το... τοξικό πολιτικό περιβάλλον. Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης και το παζάρι για «προληπτική στήριξη» με «ανεκτές» δεσμεύσεις. Άνοιγμα στη μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρό reality check για Σαμαρά και Τσίπρα

Οι δύο καλές ειδήσεις που ήρθαν χθες από την Ευρώπη όσον αφορά την ελληνική οικονομία, η μία από την ΕΚΤ και η άλλη από την Κομισιόν, δεν ήταν αρκετές, όπως πολλοί ανέμεναν, για την αναστροφή του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα επιτόκια των ομολόγων. Για μία ακόμη μέρα, το μήνυμα από τις αγορές ήταν ηχηρό: το πρόβλημα για την Ελλάδα εντοπίζεται στο εσωτερικό και στις πολιτικές εξελίξεις που εξυφαίνονται με φόντο την προσπάθεια απεμπλοκής από το υφιστάμενο πρόγραμμα και τον κίνδυνο πρόωρης κάλπης λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανεξάρτητα από τις κινήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες σχετίζονται και με την προσπάθεια να μη δημιουργηθεί νέος συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και ειδικά η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, καλείται από τις αγορές να επιδείξει την υπευθυνότητα που επιτάσσουν οι κρίσιμες στιγμές.

«Όσο παραμένει τοξικό το πολιτικό περιβάλλον δεν υπάρχει καταλύτης αναστροφής», σημειώνει έμπειρος διαχειριστής, εξηγώντας γιατί δεν λειτούργησαν στην αγορά οι βοήθειες από την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που επείγει είναι να αναστραφεί η τάση των «πωλήσεων χωρίς αύριο».

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως διεμήνυσε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Αντώνης Σαμαράς, δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, κάτι που δεν μένει παρά να αποδειχθεί και εμπράκτως.

Μόνο ξεκάθαρο και ηχηρό στίγμα από την κυβέρνηση ότι διαθέτει συγκεκριμένο πλάνο συντεταγμένης εξόδου από το μνημόνιο θα αποκαταστήσει την ηρεμία σε μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα, καλείται επίσης να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, με ξεκάθαρες θέσεις και συγκεκριμένη στρατηγική, ενιαία και ρεαλιστική ρητορική.

Η διπλή... χείρα βοηθείας

Ήδη από χθες το πρωί είχε διαρρεύσει η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το κούρεμα που επιβάλλει στα ελληνικά ενέχυρα που αποδέχεται για την παροχή ρευστότητας. Πρακτικά πρόκειται για μια απόφαση που προσφέρει ρευστότητα 12 - 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο το χρηματιστήριο συνέχισε να υποχωρεί φτάνοντας να χάνει έως και 3,5%.

Ακολούθησε η παρέμβαση των Βρυξελλών με τον Γ. Κατάινεν να δηλώνει πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και για να εξομαλυνθεί ο δρόμος επιστροφής προς πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές».

Ακόμα και αυτή όμως η δήλωση μόνο πρόσκαιρα ανακούφισε τους επενδυτές, καθώς εν τέλει το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,2%. Ανάλογη εικόνα και για τη (ρηχή) αγορά ομολόγων. Η πτώση της τιμής οδήγησε την (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση στο 8,91%, σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την προηγουμένη.

Προληπτική στήριξη, όχι νέο πρόγραμμα

Στην κυβέρνηση ο προβληματισμός είναι δεδομένος, αν και σε επικοινωνιακό επίπεδο περιορίζονται στο να μιλούν για «νευρική κίνηση που θα εκτονωθεί», επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους πως η Αθήνα και οι Βρυξέλλες κινούνται από κοινού για την εκτόνωση της κρίσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή της προληπτικής γραμμής πίστωσης από την Ευρώπη δείχνει να αποτελεί μονόδρομο. Ωστόσο από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα», επαναλαμβάνοντας ότι «η θέση της χώρας είναι σταθερή» και ότι «η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει για τη χώρα».

Κυβερνητική πηγή τόνιζε χθες την αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, εμφανιζόμενη βέβαιη ότι η κατάσταση σύντομα θα βελτιωθεί. Παράλληλα, άφηνε αιχμές για την αντιπολίτευση, η αρνητική στάση της οποίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με δηλώσεις περί ακυρώσεων των ιδιωτικοποιήσεων και των διάφορων συμφωνιών, προκαλούν ανασφάλεια στους διεθνείς παράγοντες.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε πανικόβλητη, ενώ εκτίμησε ότι  «η μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί».

Αφήνοντας, πάντως, πίσω τις αναφορές προηγούμενων ημερών για τον «κουμπαρά επιχειρηματιών για την προεδρική εκλογή» και τους «αργυρώνητους βουλευτές», επιχείρησε και πάλι να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, επισημαίνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία. Αντίθετα, εμμένουμε στη δική μας πολιτική πρακτική που επικεντρώνεται στα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στη δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτική μας και στη δημιουργία των απαραίτητων συμμαχιών για τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v