Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη Ντράγκι για οικονομία και τράπεζες

Τη μείωση του haircut επί των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισε,σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, η ΕΚΤ. Αύξηση ρευστότητας 10-15 δισ. ευρώ με τα υφιστάμενα ενέχυρα. Πώς διευκολύνονται οι τράπεζες για να μειώσουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Στήριξη Ντράγκι για οικονομία και τράπεζες

Ρευστότητα μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ αναμένεται να απελευθερώσει η χθεσινή απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να δέχεται τα ενέχυρα πάσης φύσεως που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ με στόχο την άντληση ρευστότητας, με μικρότερο σε σχέση με σήμερα haircut.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει πλέον δεκτά τα ελληνικά assets με μέση αξία υψηλότερη αυτής που ισχύει σήμερα με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα εποπτείας όσο η πιστοληπτική της ικανότητα είναι χαμηλότερη από την ελάχιστα αποδεκτή.

Με βάση ανώτατη πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος, η συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ ήταν το τελικό στάδιο του σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή δεδομένης και της μεγάλης μείωσης της τιμής των ελληνικών ενεχύρων που επήλθε μετά την τριήμερη βουτιά των ελληνικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εγγύηση για την απόφαση αυτή αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο βάσει της οποίας η χώρα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία σε συνεργασία με τους εταίρους.

Η λεπτομερής απόφαση που αφορά όλα τα collateral που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες θα δημοσιευθεί σύντομα, οπότε εκεί θα μπορέσει να γίνει και ο ακριβής καθορισμός του ποσού της επιπλέον ρευστότητας.

Εν τω μεταξύ πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, πηγές της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα ακόμα δεν έχει αποφασίσει για το θέμα των ελληνικών collaterals. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 6 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v