Ευκαιρίες βλέπουν τώρα τα private equities

Γιατί η αβεβαιότητα του εκλογικού κύκλου δεν διαταράσσει τη στρατηγική τους. Η προσγείωση των προσδοκιών και το «bonus» από τις πρόσθετες προβλέψεις των τραπεζών. Στο στόχαστρο τα «καλάθια» μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ευκαιρίες βλέπουν τώρα τα private equities

Ευκαιρίες κρύβει για τα private equity funds η επάνοδος της αβεβαιότητας στην Ελλάδα, λόγω της δυσκολίας εξασφάλισης πολιτικής συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και της ασάφειας ως προς τη νέα σχέση εποπτείας από την ευρωζώνη.

Την ώρα που θεσμικά χαρτοφυλάκια και hedge funds ξεπουλάνε μετοχές και ομόλογα στοπάροντας θέσεις, τα αμερικανικά private equity funds πατούν... γκάζι για επενδύσεις που ήδη διεκδικούν ή για αυτές που επιδιώκουν να κλείσουν με τράπεζες και επιχειρήσεις.

Η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση τους εξηγείται από τη φύση της δραστηριότητας μια και οι επενδύσεις τους δεν αποτιμώνται χρηματιστηριακά και κυρίως από το γεγονός ότι η στρατηγική τους παραμένει ανεπηρέαστη από τον εκλογικό κύκλο.

«Κυνηγάμε συμφωνίες που υπόσχονται με βάση την ανάλυσή μας συγκεκριμένες ελκυστικές αποδόσεις, σε σχέση με το αναλαμβανόμενο ρίσκο» αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος ενός από τα private equity funds που δραστηριοποιείται ενεργά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αυξάνει μεν το ρίσκο χώρας, αλλά όχι σε τέτοιον βαθμό που να κάνει απαγορευτική την επίτευξη ελκυστικών αποδόσεων. Όλα άλλωστε είναι ζήτημα τιμής και το μίνι κραχ σε ομόλογα και μετοχές θα συμβάλει θετικά, κατά την εκτίμησή του, σε αυτό το μέτωπο.

Η βίαιη πτώση των τιμών στα εγχώρια assets προσγείωσε απότομα τις υψηλές προσδοκίες που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται σε επιχειρηματίες αλλά και ευρύτερα στο σύστημα για την οικονομία και το μέλλον των assets που διαχειρίζονται.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έμπειρος χρηματιστής που έχει επικεντρώσει την προσοχή του στα deals μεταξύ επιχειρήσεων, τραπεζών και private equities, «ζήσαμε σκηνές από ένα δυσοίωνο μέλλον», εκτιμώντας ότι η παραπάνω... προβολή θα οδηγήσει σε ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης από την πλευρά του εγχώριου συστήματος.

Παράλληλα, το μίνι κραχ διώχνει από την αγορά όσους κυνηγούν δουλειές ευκαιριακά, ξεκαθαρίζοντας τον χάρτη.

Bonus από το κούρεμα των προνομιούχων πιστωτών

Η απλοποίηση του πτωχευτικού δικαίου και η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελούν καλά νέα για τα private equity funds, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr οι τράπεζες θα σχηματίσουν μέχρι το τέλος του έτους τις ειδικές προβλέψεις για τα επιχειρηματικά δάνεια που κρίθηκαν από τον έλεγχο ποιότητας ότι χρειάζονται απομείωση.

Έχοντας πάρει τη ζημία, θα πρέπει να αξιολογήσουν ποιες από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια αναδιάρθρωσης δανείων και ποιες όχι.

Στο στόχαστρο τα «καλάθια» δανείων από τράπεζες

Με δεδομένο ότι πρόκειται για χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, που απαιτεί πέραν των άλλων εξειδικευμένο προσωπικό και εγκατάσταση νέων κι ακριβών συστημάτων, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα εγχειρήματα πώλησης «καλαθιών» μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα funds ή θα επιχειρηθούν συμπράξεις (joint venture) με private equity funds.

Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας αφήνει δυνατότητες για τέτοιες πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αφού αναγνωρίζει ότι στη λογική των οριστικών λύσεων μπορεί η τράπεζα να μεταβιβάσει σε άλλον την απαίτηση. Ενδιαφέρον υπάρχει για χαρτοφυλάκιο εταιρικών χορηγήσεων της Eurobank, αλλά και για χαρτοφυλάκια της Εθνικής και της Πειραιώς, ενώ υπό προϋποθέσεις αντίστοιχο ενδιαφέρον θα μπορούσε να εκδηλωθεί και στην Αττικής, σε συνάρτηση βέβαια με τις τελικές επιλογές για την ομάδα βασικών επενδυτών που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v