Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική τριών σημείων για την τρόικα

Υπό την πίεση αγορών και δανειστών Σαμαράς-Βενιζέλος αναζήτησαν χθες κοινό βηματισμό. Ποια θέματα οριοθετήθηκαν ως «κόκκινη γραμμή». Πού η Αθήνα «θα κλείσει το μάτι» στην τρόικα. Οι διαφωνίες για μισθολόγιο στο Δημόσιο και συνδικαλιστικό νόμο.

Στρατηγική τριών σημείων για την τρόικα

Τα γκρίζα σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα επιχείρησαν και χθες να φωτίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά και οι μαζικές πιέσεις από τις αγορές εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο κοινός βηματισμός πάντως που αναζητούν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πάλι δεν βρέθηκε στην πλήρη και επιθυμητή κι από τις δύο πλευρές μορφή του, καθώς ακόμα δεν έχουν ακόμα κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Κοινή πεποίθηση των δύο είναι ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα για να μπει σε εφαρμογή το επόμενο βήμα του κυβερνητικού σχεδιασμού, η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και η συζήτηση για το χρέος. Και αυτό την ώρα που ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνιζε πως "αν δεν υπάρξει σαφής πρόοδος στα θέματα που έμειναν ανοικτά κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης, οι επικεφαλής της τρόικας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα".

Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα τηρούνται και θα τηρηθούν, είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο όμως δεν πρέπει να παραβλέψει και το γεγονός ότι δεν αρκεί μόνο η συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και το πράσινο φως της τρόικας για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Για να κατορθώσουν την τελική συμφωνία, ο Αν. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια στρατηγική τριών σημείων:

1. Οι κόκκινες γραμμές. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των ομαδικών απολύσεων, συμφώνησαν, καθώς ταυτόχρονα θα ανοίξουν άλλα μέτωπα τα οποία οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες δεν πρόκειται να αντέξουν. "Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες οι οποίες δείχνουν τα δεδομένα. Έχουμε κάνει τόση δουλειά. Είναι σα να ξεχνάμε ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει στη χώρα όλα αυτά τα 5 χρόνια", δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

2. Οι συμβιβασμοί. Σε άλλα ζητήματα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τους δανειστές και να κάνει υποχωρήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να επέλθει τελική συμφωνία. Για παράδειγμα, στις απολύσεις στο δημόσιο, στο ενιαίο μισθολόγιο και στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr. Τα δύο κόμματα πάντως ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε μεταξύ τους πλήρη συμφωνία.

Για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν αυτές να παραπεμφθούν προς συζήτηση σε διμερή συνάντηση, στην οποία από το Μέγαρο Μαξίμου θα συμμετάσχει σίγουρα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κ. Πιερρακάκης και ο Γιάννης Κουτσούκος. Δεν αποκλείεται μάλιστα η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών να γίνει ακόμα και σήμερα.

3. Η πολιτική διαπραγμάτευση. Επιμονή για συνομιλίες στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο με τις Βρυξέλλες, με προσδοκία παράλληλα για ουσιαστική στήριξη από τη νέα ηγεσία της Κομισιόν που αναλαμβάνει επίσημα από αύριο τα νέα της καθήκοντα. Ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προϊδεάσει τη στροφή της Ευρώπης προς πιο αναπτυξιακές πολιτικές, γεγονός που, εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη, θα ωφελήσει αναμφίβολα και την κυβερνητική προσπάθεια. Είναι ίσως το κλειδί για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών, καθώς μόνο με άνωθεν παρέμβαση τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα εκτιμάται πως θα κάνουν υποχωρήσεις από τις απαιτήσεις τους.

Στο Μαξίμου ο Αβραμόπουλος

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, ακόμα συζητείται και γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η προχθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Καραμανλή στο Χίλτον, και τα σενάρια για την διαδοχή Αβραμόπουλου ήταν πολλά. Τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ενώ υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας.

Να σημειωθεί ότι χθες ενισχύθηκαν οι φήμες ότι τη θέση Αβραμόπουλου θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα, επιμένει στη γραμμή ότι από τη στιγμή που δεν έχει υπογράψει τις συμφωνίες με τους δανειστές δεν είναι υποχρεωμένος και να τις εφαρμόσει. "Υπενθυμίζω, δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν από τη δημοκρατική διέξοδο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v