Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακά-Ασφάλιση: Τι δίνει η Αθήνα στην τρόικα

Πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στις μεταρρυθμίσεις. Τα «προνόμια» των συνδικαλιστών και τα σχέδια αλλαγών στις απεργίες. Τι προτείνει το Μαξίμου, τι συζητά το ΠΑΣΟΚ. Η διαπραγμάτευση με τρόικα επί τάπητος στο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου.

Εργασιακά-Ασφάλιση: Τι δίνει η Αθήνα στην τρόικα

Με επιμέρους συναντήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων του ILO στην Αθήνα και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει λύση στο δύσκολο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε αλλαγές, καθώς θεωρεί πως 32 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 1264 είναι αναγκαίες τροποποιήσεις σε διατάξεις που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, συζητά «χαλάρωση των περιορισμών» όσον αφορά τις απολύσεις συνδικαλιστών, μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργιών και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στην οδό Σταδίου θεωρούν την τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των συνδικάτων κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η τρόικα, και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φέρεται να πιέζει για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπό το πρίσμα των αναλογιστικών μελετών, που δείχνουν ότι παρά τη μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση των συντάξεων παραμένει σε βάθος 40ετίας σημαντική υψηλή.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ανοίξει εντός του 2014, και σίγουρα έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασφαλιστικό. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters, έχει αποστείλει επιστολή στην τρόικα, με την οποία ζητά να μην υπάρξουν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος πιέσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό, που θα έχουν ως συνέπεια μειώσεις στις συντάξεις, αφού θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2060».

Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δώσει κάτι στο μέτωπο του εργασιακού-ασφαλιστικού. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται τρόποι προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα βοηθήσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κυρίως όσον αφορά τον κεντρικό στόχο, που είναι η χρονική μετάθεση των συζητήσεων για το ασφαλιστικό.

Καθώς, όμως, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν δέχεται να συμμετάσχει σε μια ευρεία συνάντηση, αντίστοιχη με αυτήν που έγινε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), στο υπουργείο επιδιώκουν με επιμέρους συναντήσεις να υπάρξει έστω μία κοινή συνισταμένη για τις επιχειρούμενες αλλαγές.

Μάλιστα, από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων έχουν κατατεθεί ήδη προτάσεις, με στόχο κυρίως τη μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων στη λήψη συνδικαλιστικών αδειών. Με εξαίρεση τη ΓΣΕΒΕΕ, που θεωρεί πως ο ισχύων νόμος εφόσον εφαρμόζεται ορθά καλύπτει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες, οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις τον θεωρούν ξεπερασμένο. Τάσσονται υπέρ αλλαγών που θα συμβάλουν στη διαφάνεια χρηματοδότησης των συνδικάτων, αλλά και στη βελτίωση και όχι στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ο πυρήνας του συνδικαλιστικού νόμου, αρκούν κάποιες προσαρμογές.

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού

Οριστικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την κρίσιμη συνάντηση θα επιδιωχθεί αφενός να αρθούν οι επιφυλάξεις, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου να κλειδώσουν οι όποιες αλλαγές.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι και η δυνατότητα απόλυσης των συνδικαλιστών στην περίπτωση που υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία.

Κεντρικός στόχος είναι να περιοριστεί η δυνατότητα κατάχρησης της συνδικαλιστικής ιδιότητας, όμως οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με αποτέλεσμα όχι μόνο τις μαζικές απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων, αλλά κυρίως τον εκφοβισμό των εργαζόμενων να ασχοληθούν με τον συνδικαλισμό.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συνδικαλιστικές άδειες. Στις προτεινόμενες διατάξεις περιλαμβάνεται η εξέταση της απουσίας των συνδικαλιστών για διάστημα άνω των 7 ημερών, από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών. Ο εργοδότης, μάλιστα, θα έχει δικαίωμα ακόμη και μετάθεσης του συνδικαλιστή, εάν κρίνει πως υπηρετεί σε θέση ευθύνης, από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πάντως, πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα «δυσμενούς ή εκδικητικής μετάθεσης», με απώτερο στόχο και πάλι την αποτροπή των εργαζομένων να ασχοληθούν με τον συνδικαλισμό.

Όσο για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, το σχέδιο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τον έλεγχο των ποσών που λαμβάνουν τα σωματεία αλλά και των δαπανών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το θέμα της προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης, από 24 ώρες που ισχύει σήμερα, σε 48, πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v