Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σχέδιο για ασφαλιστικό-εργασιακά

Τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών και πώς σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Οι ενοποιήσεις ταμείων και ο νόμος-κλειδί 3863. Ποιο παράθυρο άνοιξε για το λοκ άουτ. Ποιες αλλαγές προωθούνται στον συνδικαλιστικό νόμο.

Ολο το σχέδιο για ασφαλιστικό-εργασιακά

Σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εργασίας βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει στην τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η άφιξη των δανειστών στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζει διπλή γραμμή άμυνας στο ασφαλιστικό και εμφανίζεται διαλλακτικότερη στα εργασιακά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα, προετοιμάζει πρόταση ώστε να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα οι περιπτώσεις αντιδικίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σύμφωνα με το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα, που προβλέπει μερικώς το δικαίωμα για λοκ άουτ. Στον αντίποδα, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Το χαρτί των ενοποιήσεων

Κατά τη σύσκεψη του Σαββάτου, μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, συμβούλων του πρωθυπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθορίστηκε η διπλή γραμμή άμυνας με την οποία θα κατέβει η ελληνική πλευρά στο θέμα του ασφαλιστικού. Κλειδί στις διαπραγματεύσεις θα είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για ενοποιήσεις ταμείων, καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή η οποία θα οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο και λιγότερο κοστοβόρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο προβλέπει μια σειρά διοικητικών και λειτουργικών ενοποιήσεων, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων, την ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων και τη σύσταση ενός κέντρου ελέγχου των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι πρόκειται για ουσιαστική διαρθρωτική παρέμβαση που θα οδηγήσει στο απαιτούμενο νοικοκύρεμα αλλά και θα φέρει και σημαντικές εξοικονομήσεις, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που θα καθορίσουν και το σύνολο των παρεμβάσεων, με συγκεκριμένα βήματα και σε βάθος χρόνου, έως το 2017, τα μεγαλύτερα προβλήματα σε επίπεδο συνταξιοδοτικής δαπάνης παρατηρούνται τα επόμενα 4 με 5 χρόνια.

Στη συνέχεια, επισημαίνουν στο Euro2day.gr έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η αναλογιστική εικόνα του συστήματος είναι βιώσιμη. Η τρόικα βέβαια θέτει ζήτημα... γενναιοδωρίας του συνταξιοδοτικού συστήματος και προκειμένου να αυξηθεί η βιωσιμότητά του ζητά αύξηση της ανταποδοτικότητας των εισφορών σε σχέση με τις παροχές ή και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, και κατά συνέπεια συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Στο σημείο αυτό, έρχεται η δεύτερη γραμμή άμυνας του οικονομικού επιτελείου, η οποία στήνεται γύρω από την εφαρμογή του νόμου 3863, από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Αν και η τρόικα πιέζει ώστε ο νέος νόμος να ξεκινήσει με μειωμένη την κατώτατη σύνταξη, είτε μέσω περιορισμών στα ποσοστά αναπλήρωσης, είτε μέσω της αύξησης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της (20ετία αντί 15ετίας), στην κυβέρνηση απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επεξεργάζονται βέβαια προτάσεις για αλλαγές, οι οποίες όμως, όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του 2015 και να εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη 5ετία.

Αναφορικά με τα επικουρικά ταμεία, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ήδη ψηφιστεί, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ τα ταμεία των ενστόλων (ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά), ενώ αντίστοιχη πορεία θα πρέπει να ακολουθήσουν έως τον Ιούλιο του 2015 τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων.

Στην πράξη βέβαια, ο μεγάλος όγκος των ενοποιήσεων έχει ολοκληρωθεί, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι με επικουρική ασφάλιση εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τις 60.000. Μάλιστα, η τρόικα αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί ρήτρες βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις, που καθορίζουν το ακριβές ποσό των συνταξιοδοτικών παροχών και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο συνδικαλιστικό νόμος

Στο εργασιακό, οι ομαδικές απολύσεις έχουν τεθεί εκτός ατζέντας, ενώ για το λοκ άουτ φαίνεται πως βρέθηκε λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για επιτάχυνση της εκδίκασης των περιπτώσεων που καλύπτονται από το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα. Πιθανότατα, οι προσφυγές θα εκδικάζονται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και την έκδοση προσωρινών διαταγών από τα πρωτοδικεία. 

Όσον αφορά το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος να συζητηθούν ζητήματα όπως η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργιών και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι και η δυνατότητα απόλυσης των συνδικαλιστών στην περίπτωση που υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία.

Κατά τη σύσκεψη του Σαββάτου, το υπουργείο Εργασίας έθεσε τις προτάσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο πυρήνας του συνδικαλιστικού νόμου. Αποφασίστηκε, δε, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να συζητηθεί το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, να εξεταστούν ζητήματα όπως η αύξηση της προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργιών, σε 48 ώρες (από 24 που ισχύει σήμερα) για τον ιδιωτικό τομέα, και σε 8 ημέρες (από 4) στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Να σημειωθεί ότι η τρόικα ζητά αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από το 50%+1 των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

Στον αντίποδα, επαναεπιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα συζητήσει καμία νέα παρέμβαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v