Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού τονίζει το ΠΑΣΟΚ

Τι συζήτησαν οι κ.κ. Βρούτσης και Σταμάτης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό. Οι διαβουλεύσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο και οι «κόκκινες» γραμμές για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού τονίζει το ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, της γενικής γραμματέως του υπουργείου, 'Αννας Στρατινάκη, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Τάσου Αναστασάτου, και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενης από τους Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, κατά την οποία συζητήθηκε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα της τρόικας που άπτονται θεμάτων του υπουργείου Εργασίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα κινήσεις, που δεν θα αφορούν δηλαδή το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας.

Επιπλέον, παραμένει σταθερά η αρνητική θέση σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αναφορικά με το λοκ άουτ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκλογίκευση της ισχύουσας διαδικασίας που αφορά σε πρόβλεψη συγκεκριμένου άρθρου του αστικού κώδικα. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο εάν αποδεδειγμένα ο εργοδότης διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του και δεν πληρώσει τους εργαζόμενους, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, διαδικασία που όμως διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Η εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας συνίσταται στο ότι προτείνεται η επιτάχυνση αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεν υπήρξε κατάληξη σε πρόταση εκ μέρους των συμμετεχόντων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η τρόικα ζητεί δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή του τρόπου απόφασης των απεργιών (να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα). Αυτό δεν συζητείται καν, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και άρση της προστασίας των συνδικαλιστών.

Όπως ανέφεραν οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη στις συναντήσεις αυτές μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, των κυβερνητικών στελεχών και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, όσα συζητούνται αποτελούν εισηγητικές προτάσεις προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ομοίως, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχουσες πλευρές στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελούν εισηγητικές προτάσεις προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Ανέφεραν ακόμα ότι στη χτεσινή αυτή συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα απολύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν άλλες «δεξαμενές» και το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι προσωρινές διαταγές, τα πλαστά πτυχία και η λήξη διαθεσιμοτήτων που εκκρεμούν μπορούν να δώσουν μια πειστική απάντηση στην τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v