Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Σκληρές κόντρες και πολύ παρασκήνιο

Απέρριψαν οι υπουργοί Οικονομικών βασικές ελληνικές προτάσεις αφήνοντας ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Επιμένει ο Γιούνκερ να μείνουν εκτός αξιολόγησης οι επίπονες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οι διαφωνίες ΔΝΤ και «σκληροπυρηνικών».

Eurogroup: Σκληρές κόντρες και πολύ παρασκήνιο

Χαώδης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για τη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τους Euroday.gr, η πλειονότητα δεν αποδέχθηκε τις ελληνικές θέσεις και έτσι δεν ορίστηκε ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας.

Οι σκληροπυρηνικές χώρες και ιδιαίτερα το ΔΝΤ επιμένουν ότι όλες οι εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού, πρέπει να αποφασιστούν στην αξιολόγηση που εκκρεμεί.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή μέρα ο Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με πρωτοβουλία του πρώτου, κατά τις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε παρέμβαση ώστε να λυθεί το πρόβλημα με την επιστροφή της τρόικας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον νέο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί όπου συζητήθηκε το ελληνικό θέμα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί έχει ήδη λάβει εντολές από τον κ. Γιούνκερ τόσο για την εξαίρεση τμημάτων του ασφαλιστικού από την παρούσα αξιολόγηση, όσο και για το γεγονός ότι το νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει λέξεις όπως «μνημόνιο» ή «επιτήρηση».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι η άποψή του είναι να μην επιβληθούν τώρα επίπονα μέτρα και φαίνεται πως θα δοθεί μάχη επί του θέματος μέχρι το τέλος.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσαφηνιστεί εάν η νέα Κομισιόν θα καταφέρει να πείσει τους άλλους δύο εταίρους επί τούτου, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά αργότερα και το Eurogroup. Άλλωστε, η έκθεση της τρόικας πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να απελευθερωθούν οι δόσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, όπως ξεκαθάρισε χθες και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Βεβαίως η ελληνική θέση (αλλά και θέση Γιούνκερ) για την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας και ο περιορισμός του σε «τεχνικό σύμβουλο» έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί από το Eurogroup και φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα και αναπροσαρμόζεται αναλόγως.

Το Eurogroup ανακοίνωσε αυτό που το Euro2day.gr αποκάλυψε πριν από έναν μήνα με απόρρητο έγγραφο, ότι δηλαδή οι περισσότεροι εταίροι σπρώχνουν προς μια σκληρή γραμμή ECCL, με την οποία θα διατηρούν το δικαίωμα παρέμβασης, ακόμα και εάν τα κονδύλια δεν χρησιμοποιηθούν.

Τότε η κυβέρνηση μιλούσε για καθαρή έξοδο (clean exit), όμως έναν μήνα μετά και έπειτα από τα χτυπήματα των αγορών φαίνεται να προσαρμόζεται προς την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για μια μεταβατική σχέση έως 12 μήνες.

Επίσης, κάτι που δεν αποκαλύφθηκε από τις συνεντεύξεις τύπου του Eurogroup, είναι ότι τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ στην πραγματικότητα είναι 8 και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος η Ελλάδα να χρειαστεί είτε ένα νέο μικρό δάνειο είτε μια μεγάλη γραμμή χρηματοδότησης διάρκειας έως και δύο ετών, καθώς το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016 κατά ορισμένους στις Βρυξέλλες ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον φαίνεται πως το δημοσιονομικό κενό, κατά την τρόικα, σταθεροποιείται σε κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, εκτίμηση με την οποία διαφωνεί η Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v