Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Στο τραπέζι ECCL και ο ρόλος ΔΝΤ

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. "Απαραίτητη" η παραμονή του ΔΝΤ. Συζήτηση για πιστωτική γραμμή ECCL και τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Δεν ξεκαθάρισε πότε επιστρέφει η τρόικα.

Ντάισελμπλουμ: Στο τραπέζι ECCL και ο ρόλος ΔΝΤ

Ενώ τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν σημαντική πρόοδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι είναι θετικό ότι τα stress test έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελάχιστες ανάγκες για νέα κεφάλαια, καθώς και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε στο Eurogroup το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, όπως είπε, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση για τα επόμενα βήματα, ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε ότι στο Eurogroup υπάρχει ισχυρή στήριξη στο σχέδιο γραμμής χρηματοδότησης προς την Αθήνα από τον ESM, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ECCL, σημειώνοντας ότι στις επόμενες συναντήσεις "θα δουλέψουμε πάνω στους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες" ενώ σημείωσε ότι "φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα". 

"Είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος", τόνισε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε με το Ταμείο, την Αθήνα και τους υπόλοιπους θεσμούς για να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του".

Σε σχέση με τους όρους που συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή ECCL του ESM, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε στο να πει ότι έχει όρους και προϋποθέτει εποπτεία, αλλά οι λεπτομέρειες μένει να ξεκαθαριστούν αργότερα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απάντησε στο εάν το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη ροή των χρημάτων που προβλέπονται για την Αθήνα από το 2015, κι αρκέστηκε στο να σημειώσει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε να γνωρίζει τα δεδομένα.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν τελειώσει έγκαιρα η αξιολόγηση είπε ότι "δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι' αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Ετσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα υπάρξει κενό".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,8 δισ. από το Ταμείο και επιπλέον 1,8 δισ. από κέρδη που προέρχονται από το πρόγραμμα ομολόγων SMP, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η πιστωτική γραμμή ECCL «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».

Μοσκοβισί: Θα στηρίξουμε την Αθήνα

Κοιτάμε για λύσεις που θα βοηθήσουν τον ελληνικό λαό, που θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές, είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Η τρόικα πρέπει να επιστρέψει πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εκεί για να την παρέχει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα του ταξίδια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα και την Κύπρο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v