Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά

Οι εταίροι είναι δύσπιστοι λόγω πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σκληρό και δύσκολο το παιχνίδι. Δεν υπάρχει Grexit. Δεν θα ζητήσουμε άλλες θυσίες. Στήριξη σε Χαρδούβελη.

Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά

“Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

"Η διαπραγμάτευση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο μεγάλους στόχους ταυτόχρονα, γιατί κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, το νέο καθεστώς", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι “δεν θα ζητήσουμε άλλες θυσίες από τους πολίτες” και ότι “δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα, μόνο μεταρρυθμίσεις”. Μετά και την αναφορά του υπουργού οικονομικών ότι «θα κρατήσουμε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.  

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. «Άρα, η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση». Προσέθεσε ότι σε ότι αφορά το δημοσιονομικό η τρόικα έχει ιστορικό αποτυχίας στις προβλέψεις της. 

Επιπλέον ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος παρείχε πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τις επιθέσεις που δέχεται αυτός το τελευταίο διάστημα. «Η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τον κ. Χαρδούβελη και πρέπει να λέμε την αλήθεια. Δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος πριν από μόλις 3-4 μήνες μετά τις ευρωεκλογές, να ενοχοποιείται ως υπεύθυνος καταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν διαμορφωθεί επί των δικών του ημερών», σημείωσε. 

Για τη κόντρα που έχει ανοίξει μεταξύ του κόμματός του και του Άδωνι Γεωργιάδη παρέπεμψε στην δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε την καθυστέρηση έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών στην αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να επιδείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα και ωριμότητα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το lockout και το συνδικαλιστικό νόμο, σημείωσε ότι "δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες. Λοιπόν, του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά. Αλλά σίγουρα πρέπει η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει, όχι τώρα αλλά και στο μέλλον αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τα παιδιά μας, για την απασχόληση, για τις επενδύσεις, για την Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα".

Επιστροφή τρόικας ότι εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», επανέλαβε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η Μ. Αντρέεβα απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

***Αναλυτικά οι δηλώσεις Βενιζέλου, δημοσιεύονται στη δξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v