Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Είμαι στο στόχαστρο γιατί έχω τον «κουμπαρά»

Για τεντωμένα νεύρα τόσο από την πλευρά της τρόικας όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Γκ. Χαρδούβελης που χρησιμοποίησε δραματικό τόνο: «Θα κρατήσουμε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θέλουμε ρεαλιστική συμφωνία».

Χαρδούβελης: Είμαι στο στόχαστρο γιατί έχω τον «κουμπαρά»

«Οσο περνά από το χέρι μου δεν θα επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Εργάζομαι για μια συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων». Μιλώντας σε δημοσιογράφους μάλιστα εξέφρασε το παράπονο ότι «μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου χρέωσαν».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος. 

Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται, μιλήσαμε αρκετά γι αυτό. Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθειά μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα.

Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Ο Πρόεδρος το κατάλαβε πολύ καλά. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.

Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε».

Νωρίτερα και πριν τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια δήλωσε πως «όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα είσαι στο στόχαστρο. Όταν χρωστάς χρήματα και έχεις τους δανειστές πάλι είσαι στο στόχαστρο. Εκεί πρέπει να βρούμε μια λύση, πρόεδρε. Πρέπει να έχουμε μια ψυχραιμία. Είναι το άλφα και το ωμέγα στη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.


«Χαίρομαι που θα μάθω από εσάς πολλά πράγματα γιατί πολλά θρυλούνται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, έχουμε μπερδευτεί», τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Περνάμε μια δύσκολη φάση, τελειώνει το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο τα νεύρα τεντώνουν από όλες τις πλευρές. Δεν υπάρχει μόνο η δική μας πλευρά αλλά κι η πλευρά των δανειστών. Ξαφνικά βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν. Άρα, αυτό φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε αυτήν την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v