Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια ονόματα παίζονται οι... κάλπες

Στο Μαξίμου βρέθηκε ο Στ. Δήμας που «παίζει» ως πιθανότερος υποψήφιος Πρόεδρος. Οι βουλευτές στους οποίους ποντάρουν συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Η τακτική των δύο πλευρών. Στις 15:00 συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Σε ποια ονόματα παίζονται οι... κάλπες

Παρόλο που το σενάριο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής βρισκόταν σταθερά πάνω στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες, η χθεσινή ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, για έναρξη της σχετικής διαδικασίας στις 17 Δεκεμβρίου αιφνιδίασε ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της συγκυβέρνησης.

Ο κύβος ερρίφθη κατά τη μεσημεριανή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, και ενώ γίνονταν γνωστές οι εξελίξεις από το Eurogroup τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει "εξαιρετικά θετικές". Η γνωστοποίηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα -έστω αρχικά διά των τεχνικών κλιμακίων- καθώς και της δίμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ήταν σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου, που επικαλούμενο την πολιτική αβεβαιότητα προχώρησε σε αυτή την κίνηση με προφανές ασφαλώς το ρίσκο για πρόωρες εκλογές εντός του Ιανουαρίου (εφόσον δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών).

Ίσως και σήμερα, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που αναμένεται να συναντηθεί και πάλι με τον κ. Βενιζέλο, με δήλωσή του θα εξηγήσει τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης, ξεδιπλώνοντας παράλληλα και την κυβερνητική τακτική. Αυτή θα στηριχθεί στην "υπονόμευση" εκ μέρους της αντιπολίτευσης της προσπάθειας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για συμφωνία για την επόμενη μέρα. Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, με ένα ξεκάθαρο σκηνικό στο πολιτικό τοπίο της χώρας, η διαπραγμάτευση θα μπορεί να γίνει με πολύ καλύτερους όρους και με σαφώς καλύτερες προοπτικές απ' ό,τι τώρα. Το πακέτο που θα παρουσιάσει το Μαξίμου στους βουλευτές είναι η δυνατότητα ολοκλήρωσης του μνημονίου σε δύο μήνες με παράλληλη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης για την επόμενη μέρα. Προϋπόθεσή τους η ψήφιση Προέδρου, διαφορετικά την όποια συμφωνία θα κληθεί να συνάψει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκλείουν να υπάρξουν 180 βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. Ήδη μιλούν για νέα μέτρα που έρχονται και τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να εμφανίσει πριν από την προεδρική εκλογή. Οι δανειστές, λένε στην Κουμουνδούρου, θέλουν καθαρό τοπίο για να γνωρίζουν με ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια και δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το δύσκολο αυτό ρόλο.

Τα ονόματα-κλειδιά

Τα διλήμματα αναμένονται ιδιαίτερα σκληρά και αποδέκτες τους οι 300 βουλευτές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και αυτοί κυρίως των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, κομμάτων που θεωρούνται από το Μαξίμου περισσότερο "ευάλωτα" (όσον αφορά τη στάση των βουλευτών τους) σε σχέση με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν 155 βουλευτές, συνεπώς για να φτάσουν στον πολυπόθητο αριθμό των 180 στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται άλλοι 25. Από τους ανεξάρτητους, πιο κοντά στο "όχι" βρίσκονται οι Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, η Ραχήλ Μακρή, ο Μίμης Ανδρουλάκης (όπως δήλωσε χθες) και πιθανόν ο Μάρκος Μπόλαρης. Ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει πει ότι θα ψηφίσει ό,τι και το κόμμα από το οποίο προέρχεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η επιστολή που συνυπέγραψε την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους επτά βουλευτές που ζητά Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές μέσα στο 2015 περιπλέκει την κατάσταση. Οι υπόλοιποι επτά βουλευτές είναι οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, καθώς και οι τρεις νυν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, κατά ορισμένους), Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης.

Επίσης, δεν αποκλείουν το να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση πρόεδρο οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Νταβρής, Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Κατερίνα Μάρκου (η οποία ψήφισε προχθές και τον προϋπολογισμό) και Βύρων Πολύδωρας.

Αμφιλεγόμενες είναι οι τοποθετήσεις του Πάρι Μουτσινά, ενώ πιθανό είναι το "ναι" και των δύο βουλευτών που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Οι επόμενες μέρες αναμένονται καυτές τόσο με δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσο φυσικά και με παρασκηνιακές επαφές με τους βουλευτές, χωρίς ασφαλώς να μπορούν να αποκλειστούν οποιεσδήποτε εκπλήξεις κάθε μορφής. Ήδη το πολωτικό κλίμα φάνηκε από την προχθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό και προβλέπεται να οξύνεται όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημερομηνίες (17, 23 και 29 Δεκεμβρίου).

Μετά τον Κάρολο Παπούλια, ποιος;

Όσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια, στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί πλήθος εξ αυτών. Ανάμεσά τους, του Βασίλη Σκουρή, Προέδρου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Σταύρου Δήμα, του Αλέκου Παπαδόπουλου, του Νικηφόρου Διαμαντούρου και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση, οπότε το θρίλερ αναμένεται να συνεχιστεί. Η Σοφία Βούλτεψη ξεκαθάρισε το πρωί ότι δεν έχει προγραμματιστεί για σήμερα διάγγελμα Σαμαρά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Σταύρο Δήμα, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «ανακοινώσεις κάνει ο πρωθυπουργός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v