Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα έχει όλα

Πιθανότερος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, τονίζει ο οίκος. Ανέφικτη η παραμονή στο ευρώ και η ακύρωση του μνημονίου, σημειώνει. Τα τρία σενάρια και οι επιπτώσεις σε ανάπτυξη, μετοχές, ομόλογα.

Morgan Stanley: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα έχει όλα

Η άνοδος στην εξουσία, η παραμονή στο ευρώ και το «σκίσιμο των μνημονίων» είναι μια "αδύνατη τριάδα" στόχων για τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα τρία θα πρέπει να εκλείπει, τονίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της λίγο πριν τις εκλογές. 

Ο οίκος σημειώνει ότι καθώς η Αθήνα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να βοηθήσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεδομένου του κενού χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, ένας συμβιβασμός μεταξύ της τρόικας και της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανός - ιδίως εάν συνοδευτεί από ένα "ήπιο" κούρεμα του επίσημου τομέα. Ωστόσο, σε ορίζοντα 3-6 μηνών, οι προοπτικές δεν φαντάζουν ευοίωνες.

Η Ελλάδα περιπλέκει επίσης και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤΡ αλλά δεν το αποκλείει. Καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν υπάγονται σε επενδυτική βαθμίδα, η χώρα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα και να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις της τρόικας. Οπότε, εάν δεν υπάρξει μια ακόμη παράταση μετά τις εκλογές (κάτι που αποτελεί και το βασικό σενάριο του οίκου), η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα QE.

Με την πιθανότητα αυξανόμενης βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας, ο οίκος συνιστά προσοχή στα ελληνικά ομόλογα, δεδομένης και της υπεραπόδοσής τους την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε μακροπροθεσμη βάση παραμένει «εποικοδομητική» και παρατηρεί ότι η αγορά ενδεχομένως να μην δίνει την πρέπουσα βάση στο σενάριο με βάση το οποίο παρατείνεται εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σενάρια

Το βασικό σενάριο του οίκου, για παραμονή στο ευρώ συγκεντρώνει πιθανότητες 55% ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ανάπτυξη 2% για την Αθήνα το 2015 και ράλι σε μετοχές και ομόλογα. 

Ο οίκος βλέπει τις πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου εξόδου από το ευρώ στο 25%, με πτώση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, και ισχυρό πτωτικό περιθώριο έως 76% στις ελληνικές μετοχές. 

Το σενάριο "euro staycation", με πιθανότητες 20% αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία αρχικά, με την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη να "ακυρώνεται" επί της ουσίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και οι ελληνικές μετοχές έχουν περιθώριο πτώσης έως 36%.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v