Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ για Ελλάδα: Προτιμώ οικεία πρόσωπα στην εξουσία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του "λάθος εκλογικού αποτελέσματος" στην Ελλάδα. Δηλώνει ότι θέλει "οικεία πρόσωπα" στην εξουσία και καλεί τους Έλληνες να μη στηρίξουν ακραίες δυνάμεις. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιούνκερ για Ελλάδα: Προτιμώ οικεία πρόσωπα στην εξουσία

Σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην αναδείξει στην εξουσία ακραίες δυνάμεις απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι προτιμά να υπάρχουν οικεία πρόσωπα στην εξουσία.

«Νομίζω ότι οι Έλληνες -που έχουν πολύ δύσκολη ζωή- γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει για την Ελλάδα και την ευρωζώνη το λάθος εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας. «Είναι η πιο ισχυρή παρέμβαση από τον ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε. στην ελληνική εκλογική εκστρατεία» σχολιάζει ο EU Obrserver.

Αν και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να βρεθούν ακραίες δυνάμεις στην εξουσία». Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας εντάσσονται στις ακραίες δυνάμεις, απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από άτομα που έχουν τα μάτια τους και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς μικρούς ανθρώπους και καταλαβαίνουν επίσης την ανάγκη της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Κάθε κόμμα που κατεβαίνει σε εκλογές χρειάζεται να ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα και δεν θα σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, θα προτιμούσα πάντως να προκύψουν οικεία πρόσωπα».

«Η απόφαση (για την εκλογή Προέδρου) μπορεί να απομακρύνει τις αβεβαιότητες στις αγορές. Για την Ευρώπη είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι ο κ. Σαμαράς προτείνει ως υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και με πίστη στην Ευρώπη» δήλωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidthardt.

Η ίδια δήλωσε, βεβαίως, πως η Κομισιόν δεν παίρνει θέση, αλλά συμπλήρωσε πως «σε αυτό το σημείο νιώθουμε ότι θέλουμε να κάνουμε μία ανακοίνωση για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα».  

Έντονη δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ 

Την έντονη δυσφορία τού ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν σήμερα ότι είναι κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται.

Την ίδια στιγμή όμως, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη.

Σχοινάς: Επιμένει στην ουδετερότητα ο Γιούνκερ

"Δεν έχω να προσθέσω τίποτα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιούνκερ στην Αυστριακή τηλεόραση περί "γνωστών προσώπων".

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, "τα γνωστά πρόσωπα είναι γνωστά πρόσωπα, δεν υπάρχει χώρος για ερμηνείες".

Επεσήμανε με έμφαση ότι η στάση της Κομισιόν δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας σε αυστηρή δήλωση περί ουδετερότητας που είχε κάνει προ ημερών.

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα ο Πιέρ Μοσκοβισί, που θα επισκεφθεί την Αθήνα την Δευτέρα να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως εξήγησε η εκπρόσωπός του, "η ατζέντα δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί πλήρως" και σχεδιάζονται επιπλέον επαφές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v