Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Τα τρία σενάρια για Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντικοί οι επόμενοι μήνες για το μέλλον της Ελλάδας, τονίζει ο οίκος. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και ποιο θα ήθελαν οι αγορές. Πώς περιπλέκουν οι πολιτικές εξελίξεις τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

BofA: Τα τρία σενάρια για Ελλάδα

Το καλό, το... λιγότερο καλό και το άσχημο σενάριο για την Αθήνα περιγράφει η Bank of America - Merrill Lynch σε έκθεσή της. 

Όπως τονίζει ο οίκος, η εμπειρία του 2014 μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το 2015, έτος στο οποίο οι εγχώριες εξελίξεις θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από το εξωτερικό περιβάλλον. 

Πιστεύουμε ότι η αγορά θέλει να δει την Ελλάδα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα με την τρόικα καθώς κάτι τέτοιο θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάκαμψης και αυξάνει τις πιθανότητες ενός σημαντικού «κουρέματος» του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (OSI), τονίζει.

Ο οίκος δίνει τρία σενάρια για τους επόμενους μήνες:

Το καλύτερο σενάριο: Αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές και υπάρχει συμφωνία με την τρόικα

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, απαιτείται εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή στις 29 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόικα και συμφωνία για προληπτική πιστωτική γραμμή με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει ο οίκος, αυτό που θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης να βρει τις 180 ψήφους που απαιτούνται είναι να υποσχεθεί πρόωρες εκλογές έως το Σεπτέμβριο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή βουλευτές μικρότερων κομμάτων ενδέχεται να αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου, ώστε να δώσουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να αποφευχθούν περαιτέρω κλυδωνισμοί στην ελληνική αγορά. Έχοντας αποσπάσει τη δέσμευση για πρόωρες εκλογές, μια τέτοια ψήφος δεν θα θεωρηθεί από την κοινή γνώμη στήριξη προς την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το χρόνο που θα της δοθεί για να ολοκληρώσει την 6η αξιολόγηση και θα συμφωνήσει με την τρόικα για τους όρους και τους στόχους του νέου προληπτικού προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στο αρνητικό σενάριο μέχρι την άνοιξη, υπό την πίεση λήξεων ομολόγων.

Δεύτερο καλύτερο σενάριο: Πρόωρες εκλογές και συμφωνία με την τρόικα

Σε αυτό το σενάριο, η αποτυχία εκλογής Προέδρου οδηγεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα. Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας έχει λάβει παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ο οίκος εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα δώσει νέα παράταση, εάν η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς θα βρίσκεται υπό πίεση χρόνου λόγω των αναγκών χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση ομολόγων. Επίσης, αναμένεται αρνητική αντίδραση από τις αγορές σε πιθανές καθυστερήσεις ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με την τριμερή.

Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο τι θα ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Η στρατηγική της τρόικας από τότε που ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα το 2012 είναι να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος. Η απειλή πολιτικής αβεβαιότητας τους τελευταίους μήνες δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική της τρόικας και δεν πρόκειται να το κάνει, σημειώνει.

Αυτό σημαίνει ότι η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο «ξεπούλημα» στην ελληνική αγορά μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου ενδέχεται να εξελιχθεί σε ευκαιρία αγορών εάν:

1. Η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και έλθει γρήγορα σε συμφωνία με την τρόικα ή
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, έλθει σε συμφωνία με την τρόικα.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι δυσκολότερο, εκτιμά η ΒofA, δεδομένης της τεράστιας απόκλισης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το τι θα είναι πρόθυμη να δεχτεί η τρόικα. Οι κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία αλλά και η Κουμουνδούρου θα πρέπει να πείσει τη βάση της.

Το χειρότερο σενάριο: Πολιτική παράλυση και ασυμφωνία με την τρόικα

Το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα είναι ένας συνδυασμός πολιτικής παράλυσης και ασυμφωνίας με την τρόικα, μετά τις πρόωρες εκλογές.

Κατά την άποψη της ΒofA, μια τέτοια σειρά εξελίξεων θα τύχει αρνητικής αντίδρασης από τις αγορές. Η «μετάσταση» της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα είναι περιορισμένη, ιδίως εάν η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ποσοτική χαλάρωση και αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως ύστατος δανειστής.

Το σενάριο αυτό μπορεί να εξελιχθεί ως εξής:

- Αποτυχία συμφωνίας για κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο. Αν και σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η αρνητική αντίδραση των αγορών και η αβεβαιότητα θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή γεγονότα για την πραγματική οικονομία.

- Αποτυχία της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει με την τρόικα. Η συμφωνία με την τρόικα αναμένεται να είναι δύσκολη ακόμη και αν στις εκλογές κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυστηρούς όρους που θα συνοδεύουν την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, η ΒofA εκτιμά ότι θα είναι ακόμη δυσκολότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της τρόικας και μετά να πείσει τη βάση του να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. Μια τέτοια στροφή 180 μοιρών χωρίς να βρεθεί σε δεινή θέση η νέα κυβέρνηση θα αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη, εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εκπλήξει τους πάντες με τις διαπραγματευτικές ικανότητες της ομάδας του, σημειώνει.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, καταλήγει ο οίκος, είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι πολύ σημαντικοί για το μέλλον της Ελλάδας και η μεταβλητότητα στην αγορά αναμένεται να ενταθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v