Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: «Ναι» στη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

«Ναι» στην παράταση του προγράμματος ψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι, ενώ αρνητικά ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς. Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τόνισε η Μέρκελ.

Γερμανία: «Ναι» στη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Ενέκρινε σήμερα η γερμανική βουλή τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ενώ έδωσε και το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προληπτική γραμμή πίστωσης που ζητά η Αθήνα.

«Ναι» στην παράταση του προγράμματος ψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι, ενώ αρνητικά ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο κοινοβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερες σήμερα. 

«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια» τόνισε η καγκελάριος. 

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των πέντε αυτών χωρών, και τα ελλείμματα μειώνονται, αν και η ανεργία παραμένει ακόμη υψηλή.

To αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα για να λάβει την προληπτική γραμμή θα πρέπει να πληροί επτά όρους, μεταξύ των οποίων να επιτυγχάνει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους, να βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να υπάρχει ανάλυση του ελληνικού χρέους που είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, προϋποθέτει τη βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας από πλευράς εξωτερικών συναλλαγών και τη φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Σόιμπλε: Οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας αποδίδουν

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από ότι πολλοί θα περίμεναν πριν από μερικά χρόνια και οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν, τόνισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ομιλία του στη Bundestag. 

"Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς για τους πολίτες της Ελλάδας. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Εφέτος το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ελλάδας θα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες της Ε.Ε.", υπογράμμισε ο Σόιμπλε. 

"Το 2012, η Ελλάδα είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί 7%. Εφέτος αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% και το 2015 αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η χώρα εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα εμφανίσει περισσότερες επιτυχίες". 

ΥΠΟΙΚ: Αναγνωρίζεται η πρόοδος

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής αποτελεί μια αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: "Το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία επί της αρχής τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Η παράλληλη έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) σε συνδυασμό με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος πηγαίνει πέρα από την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Εξίσου σημαντικό, προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και έναρξης μίας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας." 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v