Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Πολύ καλύτερες οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως τα ελλείμματα μειώνονται, αν και η ανεργία παραμένει ακόμη υψηλή.

Μέρκελ: Πολύ καλύτερες οι προοπτικές της Ελλάδας
«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη συζήτηση για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Skai.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των πέντε αυτών χωρών, και τα ελλείμματα μειώνονται, αν και η ανεργία παραμένει ακόμη υψηλή.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την πρόταση που αποφασίστηκε στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ έδωσε και το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη προληπτική γραμμή πίστωσης που ζητά η Αθήνα.

«Ναι» στην παράταση του προγράμματος ψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι, ενώ αρνητικά ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς.

To αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα για να λάβει την προληπτική γραμμή θα πρέπει να πληροί επτά όρους, μεταξύ των οποίων να επιτυγχάνει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους, να βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να υπάρχει ανάλυση του ελληνικού χρέους που είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, προϋποθέτει τη βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας από πλευράς εξωτερικών συναλλαγών και τη φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v