Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θέλουμε συμφωνημένη λύση με τους εταίρους για το χρέος

«Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες για το χρέος εκτός αν μας αναγκάσουν» δηλώνει στο Reuters. Δέσμευση η παραμονή στο ευρώ. Στόχος η μετακύλιση ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης στο 2% του ΑΕΠ. Καμία συνεργασία με κυβέρνηση προ εκλογών.

Τσίπρας: Θέλουμε συμφωνημένη λύση με τους εταίρους για το χρέος

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ επαναλαμβάνει ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Reuters, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι δέσμευση και της ευρωζώνης. 

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, τονίζει ότι αναμένεται σκληρή στάση από την Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. 

Η Ευρώπη πρέπει να "περικόψει ή να διαγράψει" μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν, αλλά τα ομόλογα που ελέγχει η ΕΚΤ μπορούν να επιμηκυνθούν. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: "Το ΔΝΤ κατέχει μέρος χρέους, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ - και πιστεύω σε αυτό έχει και ο κ. Ντράγκι ευήκοα ώτα- μπορεί να επιμηκυνθεί. Στο θεσμικό χρέος προς τον ESM και τις χώρες της Ευρωζώνης, ένα χρέος που είναι περίπου 200 δις, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναδιαρθρωθεί. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του να κουρευτεί ή να διαγραφεί, όπως έγινε με τη Γερμάνια το 1953 σε μια στιγμή αλληλεγγύης".

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μέτρων λιτότητας με νομοθέτημα που θα ψηφιστεί στη Βουλή. «Θα το αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, αυτό που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα πρόγραμμα που είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο και δε δημιουργεί νέα ελλείμματα». 

Παράλληλα, έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τη μείωση του χρέους. "Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι επιζητούμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους", υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν επιζητά νέο κούρεμα του ιδιωτικού τομέα. 

"Αναφορικά με το χρέος και τη δανειακή συμφωνία που θα επαναδιαπραγματευθούμε: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός εάν μας αναγκάσουν, αν και πιστεύω ότι κανείς δεν θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, επειδή κανείς δεν θα επωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης".

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε τη συνεργασία με τα κυβερνώντα κόμματα για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις μετά τις εκλογές. 

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τρέχει ισοσκελισμένο ισολογισμό σε πρωτογενή βάση, ενώ στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης κάτω από το 2% ετησίως από 5% σήμερα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων. "Θα αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Και ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος, θα είναι στη δικαιοδοσία αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης", υπογράμμισε.

«H λύτρωση, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως το ξόρκι που θα λύσει τα κακά μάγια και θα απελευθερώσει τις αγορές, θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, οι αγορές θα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος εξόδου από την κρίση. Αυτός ο δρόμος που περνάει μέσα από τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτός ο δρόμος που περνάει μέσα από πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v