Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θύελλα» Χαϊκάλη στο πολιτικό σκηνικό

Καταγγελία - «φωτιά» από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ για απόπειρα χρηματισμού. Μήνυση από Σαμαρά. Διαψεύδει ο φερόμενος ως μεσάζων, Γ. Αποστολόπουλος. Στο «κόκκινο» η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύδει απόπειρα χρηματισμού η Κουντουρά.

«Θύελλα» Χαϊκάλη στο πολιτικό σκηνικό

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου. 

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταθέτει μήνυση κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ καθώς ο τελευταίος, σε δηλώσεις του στο Mega το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο φερόμενος ως μεσάζων στην απόπειρα χρηματισμού του, του είπε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό του πρωθυπουργού και ενός τραπεζίτη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, "σχετικά με όσα είπε απόψε ο κ. Παύλος Χαϊκάλης στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega", εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους. 

Ο Πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών». 



Σε δήλωσή του ο Π. Χαϊκάλης σημείωσε ότι δεν φοβάται μετά τη μήνυση του πρωθυπουργού και τον Π. Καμμένο να δηλώνει ότι χαίρεται που του κάνει μήνυση ο Σαμαράς. «Μου δίνεται η ευκαιρία να του κάνω και εγώ για ψευδή καταμήνυση. Ο Σαμαράς μέσα στον τρόμο του κάνει και μηνύσεις. Το θέμα είναι πολιτικό και έχει προσωπική ευθύνη ο κ. Σαμαράς», υπογράμμισε, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι. 

Εν τω μεταξύ, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το υλικό που προσκόμισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης παρά το γεγονός ότι θεωρείται «παράνομο». Σύμφωνα με πληροφορίες στο «τραπέζι» έχει πέσει πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνει χρήση ανάλογου υλικού εφόσον αφορά ενδεχόμενη διάπραξη δωροδοκίας κρατικού λειτουργού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Αποστολόπουλος θα εξεταστεί, πιθανότατα στην Ασφάλεια, με την ιδιότητα του υπόπτου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η περίπτωση να εμφανιστεί αυτοβούλως για να καταθέσει καθώς ήδη έχει δηλώσει πως έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της δικαιοσύνης. 

Τι κατήγγειλαν Καμμένος - Χαϊκάλης

Το χρονικό της υπόθεσης ξεκίνησε το πρωί, όταν ο Λάκης Λαζόπουλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή αποκάλυψε το περιστατικό της απόπειρας χρηματισμού, με τον Π. Χαϊκάλη να επιβεβαιώνει την καταγγελία.  

Το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Καμμένος δεν κατονόμασε τον φερόμενο ως "μεσάζοντα", αλλά όπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για τον Γιώργο Αποστολόπουλο, στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

Όπως είπε και ο ίδιος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ «γνώρισα το μεσάζοντα στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά όταν ήμουν βουλευτής της Ν.Δ., τότε ισχυριζόταν ότι ήταν στέλεχος της Deutsche Bank». Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι εν συνεχεία υπήρξε σύμβουλός του για θέματα οικονομίας και ότι έφυγε προκειμένου να πιάσει δουλειά σε ελληνική τράπεζα.

Ο Π. Καμμένος αποκάλυψε ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό και δίνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να δημοσιοποιηθεί. Ηδη κυκλοφορούν φωτογραφίες που δείχνουν τον κ. Αποστολόπουλο να παρίσταται σε συναντήσεις «κορυφής» του Πάνου Καμμένου. 

Ο Γ. Αποστολόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, δήλωσε σχετικά: «Με έκπληξη και οργή παρακολουθώ στα ΜΜΕ να με εμπλέκουν σε πολιτικές "βεντέτες", υποκινούμενες από δόλια κομματικά συμφέροντα. Πρόκειται για θεατρικό αστυνομικό σενάριο με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη και έναν μανιώδη σόουμαν πολιτικό αρχηγό! Στους δολοπλόκους υπενθυμίζω απλά τη ρήση "ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος. Είμαι στην άμεση διάθεση της Δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Όλα στο φως: χωρίς μοντάζ, συρραφές και μηχανορραφίες» 

Στον εισαγγελέα το υλικό

Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας παρέλαβε το υλικό, παρουσία του προέδρου της, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, και των βουλευτών Κυριάκου Βιρβιδάκη (ΝΔ), Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), Ευάγγελου Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρη Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ), Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές), Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ) και Χρήστου Κουκούτση (ΧΑ).

Η Επιτροπή αποφάσισε, το υλικό αυτό να μεταφερθεί άμεσα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής και εκεί να γίνει η αναπαραγωγή του, προκειμένου, στη συνέχεια, να δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραλάβει το υλικό, το οποίο και απέστειλε στον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα, ως "παράνομο προϊόν". 

Η Επιτροπή συγκαλείται το Σάββατο σε νέα συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που προέκυψαν από τις καταγγελίες Χαϊκάλη.

Σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Κόλλια, ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι η δεύτερη βουλευτής που προσέγγισε ο μεσάζων είναι η Έλενα Κουντουρά, ενώ σημείωσε ότι το υλικό φαίνεται να αποτελεί προϊόν μοντάζ, με εικόνα από την πρώτη συνάντηση του Π. Χαϊκάλη με τον μεσάζοντα και ήχο από τη δεύτερη συνάντηση. 

Εν τω μεταξύ, η Έλενα Κουντουρά αρνήθηκε ότι είναι η δεύτερη βουλευτής που επιχειρήθηκε να δωροδοκηθεί, σημειώνοντας ότι μίλησε με την Μ. Κόλλια και αρνείται ότι δήλωσε κάτι τέτοιο.

Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Για προβοκάτσια μιλά σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Δικαιοσύνη είναι ανάγκη να αποφανθεί άμεσα. Από τη στιγμή που η έρευνά της δεν τεκμηριώνει οτιδήποτε, αποκαλύπτεται πως πρόκειται για μια στημένη προβοκάτσια. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος, εδώ και τώρα, σ' αυτό το άθλιο παιχνίδι με τους θεσμούς και τη χώρα. Την προβοκάτσια αυτή ξεκίνησε πριν τρεις μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεχίζουν οι ΑΝΕΛ.  

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπαθούν να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν βουλευτές. Μολύνουν το πολιτικό περιβάλλον επιδιώκοντας ανώμαλες εξελίξεις. Το πρόσωπο που σύμφωνα με τις καταγγελίες καταγγέλλεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπήρξε στενός συνεργάτης του Π. Καμμένου.

Τον συνόδευσε στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στις 22.03.2013. Τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στην Κύπρο την 01.04.2013. Και είναι βασικός μάρτυρας υπεράσπισής του στην υπόθεση των CDS. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Η αναφορά στο κόμμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αναφέρει.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για πολύ σοβαρές καταγγελίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία. 

Απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρή υπόθεση τις "καταγγελίες" του κ. Χαϊκάλη.

Ασφαλώς είναι πολύ σοβαρή υπόθεση αφού ο κ. Τσίπρας αποδεχόταν ως στενό και αξιόπιστο συνομιλητή του στις κλειστές συσκέψεις με τον κ. Καμμένο το καταγγελλόμενο πρόσωπο. Για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας οφείλει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό. Όπως επίσης, οφείλει να εξηγήσει τη βιασύνη με την οποία η Αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε τις "καταγγελίες" του κ. Καμμένου.»

Κύκλοι της Κουμουνδούρου καυτηριάζουν και τη στάση της εισαγγελίας στην καταγγελία Χαϊκάλη, τονίζοντας ότι προκύπτουν αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την αδράνεια της εισαγγελικής αρχής που ενώ είχε επί μέρες στην κατοχή της αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό τέλεσης απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή, δεν εξέδωσε εντολή αυτόφωρης διαδικασίας για τον δράστη.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ιωαννίνων, κα Άννα Ασημακοπούλου, για την παρωδία που έστησαν οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκβιάσουν τους βουλευτές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα παρακολουθήσαμε σε επανάληψη την παρωδία "ο κουμπαράς". 

Σενάριο: Π. Καμμένος – Αλ. Τσίπρας.

Σκηνοθεσία: Π. Καμμένος.

Πρωταγωνιστούν: Π. Καμμένος, Π. Χαϊκάλης, Π. Σκουρλέτης και συνεργάτες.

Μοντάζ: Λάκης Λαζόπουλος.

Υπόθεση: Μια ομάδα σκευωρών προσπαθούν να εκβιάσουν Έλληνες βουλευτές να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκαλέσουν πολιτική ανωμαλία, ευτελίζοντας τους θεσμούς.

Απαντάμε: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Ας το καταλάβει καλά η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και αυτή τους η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Με πρωτεργάτη και σύμμαχό μας τον Ελληνικό λαό».

Τι είπε ο Καμμένος

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι στέλνει στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Πρόεδρο της Βουλής το υλικό από την καταγραφή του φερόμενου ως πρόθυμου να χρηματίσει τον Παύλο Χαϊκάλη προκειμένου, όπως λέει, να το δώσουν στη δημοσιότητα. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει έτοιμος να το κάνει ο ίδιος και να αναλάβει τις όποιες ποινικές ευθύνες προκύπτουν από τη στάση του.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου, έγιναν δύο συναντήσεις στο ξενοδοχείο Plaza στις 6 και 10 Δεκεμβρίου. Αυτά τα ραντεβού έχουν βιντεοσκοπηθεί, έχουν ηχογραφηθεί και έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα. Στις 12 Δεκεμβρίου έκλεισε ραντεβού στο σπίτι του Π. Χαϊκάλη αλλά ο φερόμενος ως δράστης δεν εμφανίστηκε. Η αστυνομία είχε ήδη κινητοποιηθεί για να τον συλλάβει επ’ αυτοφώρω.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισήμανε «ότι αντίγραφο των δύο συνομιλιών έχω εγώ και ο Χαϊκάλης. Παράλληλα, αντίγραφο των δύο συνομιλιών κατέθεσα σε συμβολαιογράφο στο εξωτερικό, ενώ αντίγραφο των συνομιλιών έδωσε ο Χαϊκάλης και στον Λάκη Λαζόπουλο για λόγους ασφαλείας».

Το υλικό από τα συστήματα καταγραφής βρίσκεται στην Εισαγγελία, στο φοριαμό του κ. Ντογιάκου, σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο μεσάζων δεν συνελήφθη επ' αυτοφώρω επειδή δεν ήρθε στην τρίτη συνάντηση με τον Χαϊκάλη. Ο μεσάζοντας είχε δώσει ένορκη κατάθεση για την υπόθεση των CDS, Το σενάριο ότι η Εισαγγελία δεν έχει το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει». Υποστήριξε ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρχικές καταθέσεις Χαϊκάλη κι αυτό οφείλεται στο ότι ο βουλευτής δεν το κατέθεσε προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Εντονες αντιδράσεις

Οι καταγγελίες που έγιναν έχουν προκαλέσει θύελλα. Η κυβέρνηση μιλά για άθλια ιστορία. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, πρέπει, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Αν δεν υπάρχουν, να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον των δραστών αυτής της άθλιας ιστορίας». Για σοβαρή υπόθεση μιλά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι καταγγελίες του κ. Χαϊκάλη όχι μόνο είναι σοβαρές αλλά τεκμηριώνουν την γενικευμένη αίσθηση παρεμβάσεων, πιέσεων και μεθοδεύσεων προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμένουμε η Δικαιοσύνη να πράξει άμεσα το καθήκον της. Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Να αναζητηθούν ευθύνες από τους υπαιτίους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η χώρα και το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγουν από τον βούρκο».

Από τον... Λαζόπουλο

Η αποκάλυψη έγινε αρχικά από τον Λάκη Λαζόπουλου στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Είπε ότι έχει δει προσπάθεια χρηματισμού εν ενεργεία βουλευτή, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Αργότερα αποκάλυψε και το όνομα του βουλευτή. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο κ. Χαϊκάλης ο οποίος μιλώντας στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή τόνισε: «Οταν έγινε η απόπειρα εγώ ενημέρωσα τον πρόεδρο. Περιμέναμε τη Δικαιοσύνη να επέμβει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση. Εγώ το υλικό το έχω δώσει και στον Λάκη, επειδή ήξερα πως θα το χειριστεί, επίσης για τις νομικές του γνώσεις και τρίτον για την τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται αυτό για να καθαρογραφούν οι διάλογοι και να φύγουν κάποιοι θόρυβοι».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαϊκάλης έχει δώσει κατάθεση στον Εισαγγελέα Εφετών Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είναι γνώστης και ο προϊστάμενος ο κ. Ντογιάκος. «Είναι πολύ σοβαρό το υλικό» είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στην ερώτηση τι χρήματα του πρότειναν απάντησε: «Υπήρχε ποσό των 700 χιλιάδων σαν πρώτη δόση σε ρευστό, διακανονισμός του δανείου μου στην τράπεζα και το τρίτο συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρίες. Το σύνολο από 2-3 εκατ. ευρώ». Οι συζητήσεις όπως είπε έγιναν στις 5 Δεκεμβρίου, στις 6 Δεκεμβρίου έγινε δεύτερο ραντεβού και καταγραφή του, ενώ υπήρξε και τρίτη στις 13 Δεκεμβρίου. Υποστήριξε μάλιστα πως εκπροσωπεί συγκεκριμενους ανθρώπους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατόπιν όλων αυτών προγραμμάτισαν έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 13.00 για το θέμα.

Η κατάθεση του βουλευτή στον εισαγγελέα

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Παύλος Χαϊκάλης επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογικάκο, όπου τον συνόδευε και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το θέμα.

Ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε στον εισαγγελικό λειτουργό βίντεο και ηχητικό υλικό για να στηρίξει τις καταγγελίες του, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει το πρόσωπο το οποίο, όπως είπε, τον προσέγγισε.

Στις 8 το πρωί τις 12ης Δεκεμβρίου ο κ. Χαϊκάλης επανήλθε στο εισαγγελικό γραφείο με νέο ηχητικό υλικό. Εκ νέου όμως δεν αποκάλυψε το όνομα. Εν συνεχεία ο φάκελος στάλθηκε στην Ασφάλεια για να διαπιστωθεί αν το οπτικοακουστικό υλικό είναι γνήσιο και αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και μάλιστα στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αστυνομία αποκάλυψε και το όνομα του εμπλεκόμενου προσώπου.

 


ΠΑΣΟΚ: Πλήρης διερεύνηση

Το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

Σε μια περίοδο όπου οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη επιβάλλεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουμε τη δημοκρατική ομαλότητα και διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας.

Τσίπρας: Να δούμε τα στοιχεία

"Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία", ήταν το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σε όσα αποκάλυψε ο π. Χαϊκάλης περί απόπειρας χρηματισμού του για να δώσει θετική ψήφο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι θα περιμένει να δει τα στοιχεία και με βάση αυτά να εκτιμήσει το πόσο, όπως τόνισε, μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει επισημάνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός, ένας δρόμος μεθοδεύσεων και η χώρα πρέπει να βγει από τον βούρκο.





Δείτε την συνέντευξη του Πάνου Καμμένου 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v