Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουδούρης - Παραστατίδης ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Βαριές σκιές ρίχνουν στους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ ΠτΔ οι Οδ. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης. Τους καλούν να μην μετέχουν στην επόμενη ψηφοφορία. Για «άθλια πολιτικά σκουλίκια» μιλά ο Σπύρος Λυκούδης.

Βουδούρης - Παραστατίδης ρίχνουν λάδι στη φωτιά

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μπαίνει, μετά την κοινή ανακοίνωση των Θεόδωρου Παραστατίδη και Οδυσσέα Βουδούρη που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις χρηματισμού ανεξάρτητων βουλευτών, πέραν της καταγγελίας του Παύλου Χαϊκάλη. Οι δυο βουλευτές αφήνουν βαρύτατες υπόνοιες για τους Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Νταβρή ότι χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τις αντιδράσεις όμως έσπευσαν να «μαζέψουν» την αρχική ανακοίνωση.

Αμεσα άλλωστε απάντησαν οι εμπλεκόμενοι. «Για βούρκο και ηλίθια ανακοίνωση» μίλησε ο Σπύρος Λυκούδης και χαρακτήρισε τους δυο βουλευτές «άθλια πολιτικά σκουλίκια». Προανήγγειλε μήνυση και κάλεσε τον Τσίπρα να μην εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «αυτά θα άθλια σκουλίκια».

Την απόφασή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη δήλωση των δυο ανεξάρτητων βουλευτών γνωστοποίησε και ο Χρήστος Αηδόνης. «Δυστυχώς οι συγκεκριμένοι δύο συνάδελφοι κάνουν ένα τεράστιο ατόπημα και ρίχνουν δυστυχώς νερό στον μύλο της αθλιότητας. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση ξεπερνάει καθετί στην οποιαδήποτε λογική», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γρηγόρης Ψαριανός, που σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ δήλωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας "άθλιους και ξεφτιλισμένους" τους δυο βουλευτές.  

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "εμμένει στην ανάγκη για άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του Π. Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής ομαλότητας. Από εκεί και πέρα όμως ακραίες αθλιότητες όπως αυτές των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους που δεν τίμησαν ποτέ τα κόμματα με τα ψηφοδέλτια των οποίων εξελέγησαν. Είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο από την άκρατη χυδαιότητα αυτών των δύο".

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βουδούρης είχε κατέβει υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παραστατίδης έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις επόμενες εκλογές.

Οι δύο βουλευτές σημειώνουν συγκεκριμένα ότι: «η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες».

Αναλυτικά η πρώτη ανακοίνωση των Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη

Χωρίς την σκιά του χρηματισμού η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό.

Ωστόσο, η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας, να συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή. Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας.


Θεόδωρος Παραστατίδης Βουλευτής Κιλκίς

Οδυσσέας Βουδούρης Βουλευτής Β’ Αθήνα

Η δεύτερη ανακοίνωση

«Επιδίωξη της κυβέρνησης η όξυνση, δική μας η αποκλιμάκωση. Συνεννόηση για το πρόσωπο του προέδρου που θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή.

Σε συνέχεια σχολίων και ερμηνειών που έγιναν σχετικά με δήλωσή μας για την αποκάλυψη προσπάθειας χρηματισμού του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη, διευκρινίζουμε ότι προφανώς, η δήλωση αυτή δεν στόχευε να απαξιώσει κανένα συνάδελφο βουλευτή και ακόμα περισσότερο δεν αποτελεί «κατηγορία» προς κανέναν. Εξάλλου εμείς αναφέρουμε στην προηγούμενη δήλωσή μας ότι: «Η σκιά αυτή (της απόπειρας του χρηματισμού) προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό».

Είναι όμως σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν μια βαριά σκιά στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Αυτή η σκιά, κατά την άποψή μας, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Δεν επιδιώκουμε την όξυνση του πολιτικού κλίματος αλλά αντιθέτως την αποκλιμάκωση αυτής της έντασης, που εντείνεται από την κινδυνολογία της Κυβέρνησης στην προοπτική των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v