Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στο βάθος... κάλπες

Η υπόθεση Χαϊκάλη εκτροχιάζει το σκηνικό παραμονές των ψηφοφοριών για ΠτΔ. «Κακοσκηνοθετημένο παιχνίδι» καταγγέλλει η κυβέρνηση, πώς κινείται η αντιπολίτευση. «Εμφύλιος» στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών. Η θλιβερή -πλην ρεαλιστική- διαπίστωση του Κων/νου Μητσοτάκη.

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στο βάθος... κάλπες

Με συνθήκες ακραίας πόλωσης οδηγούνται τα κόμματα προς τη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσεχή Τρίτη. Οι καταγγελίες περί χρηματισμού του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, η επαναφορά -ύστερα από το ολιγοήμερο διάλειμμα- της κόντρας κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση μάλιστα, καθώς και η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των ανεξαρτήτων βουλευτών, συνθέτουν ένα σκηνικό εμφυλίου που μόνο σε επικίνδυνα μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει.

Με δεδομένο ότι η υπόθεση Χαϊκάλη δεν προβλέπεται να διαλευκανθεί γρήγορα προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε πολίτες και βουλευτές, η εξεύρεση των 180 από την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και αν δεν υπάρξει κάποια γενναία πρωτοβουλία από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για να ανακατέψει την τράπουλα και να γυρίσει το κλίμα, οι κάλπες πλέον δείχνουν αναπόφευκτες.

Εφόσον επαληθευθεί το συγκεκριμένο σενάριο, που είναι και το πιο πιθανό, η ενός μήνα περίπου προεκλογική περίοδος θα κυλήσει, όπως όλα δείχνουν, εν μέσω σκανδαλολογίας και κτυπημάτων ακόμα και κάτω από τη ζώνη και σε καμία περίπτωση με ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η οργή από τις καταγγελίες των ΑΝΕΛ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη του πρωθυπουργού κατά του βουλευτή Αττικής και κατά παντός υπευθύνου λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση. Μιλούν για προβοκάτσια και ένα «κακοσκηνοθετημένο παιχνίδι», δηλώνοντας παράλληλα σίγουροι ότι η αλήθεια θα λάμψει άμεσα.

Και παρ' όλο που προβληματίζονται μήπως το εν λόγω ζήτημα επηρεάσει βουλευτές που θα ήθελαν να ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα την Τρίτη, εξακολουθούν να αισιοδοξούν πως στις 29 Δεκεμβρίου η Βουλή θα εκλέξει τελικά Πρόεδρο.

Σταθερή θέση του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι δεν αλλάζει ο υπάρχων σχεδιασμός και ότι δεν έχουν πιθανότητα υλοποίησης τα σενάρια αλλαγής υποψηφίου, συμφωνίας για εκλογές μέσα στον επόμενο χρόνο και συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Καθαρές λύσεις», επαναλάμβανε χθες συνεργάτης του, ακόμα και μετά τη θύελλα που ξέσπασε από τις καταγγελίες των ΑΝΕΛ.

Βλέπουν εκλογές

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η κυβέρνηση δέχεται καίριο πλήγμα που θα της κοστίσει όχι μόνο στην προεδρική εκλογή αλλά και στις εθνικές εκλογές οι οποίες λογικά θα ακολουθήσουν. «Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός, ένας δρόμος μεθοδεύσεων, πιέσεων, διότι επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αττικής, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «σοβαρή καταγγελία» για την οποία «θα πρέπει να δούμε τι λέει η δικαιοσύνη».

Ακόμα πιο κοντά βλέπουν και στο ΠΑΣΟΚ τις εκλογές μετά και τη χθεσινή υπόθεση. Ούτως ή άλλως, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου. Ηρθαν και οι καταγγελίες Χαϊκάλη και επέτειναν το πρόβλημα. Μπορεί να ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας», ωστόσο επί της ουσίας και με τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει στη χαραγμένη στρατηγική του, εναλλακτικές επιλογές πέραν της κάλπης δεν βλέπουν να υπάρχουν.

Περίοδος ζούγκλας

Χθες, εξάλλου, και μετά τη γνωστοποίηση της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, ξέσπασε σφοδρός πόλεμος μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών. Αφορμή στάθηκε η κοινή ανακοίνωση των Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη, οι οποίοι άφησαν υπαινιγμούς για χρηματισμό των συναδέλφων τους που υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα, ενώ είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, δηλαδή τους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Νταβρή. Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση των τεσσάρων βουλευτών, οι οποίοι απειλούν με μηνύσεις, ενώ οι δύο επιχείρησαν να τα «μαζέψουν» στη συνέχεια. Η σπίθα είχε ήδη ανάψει φωτιές.

Τη φράση που ταιριάζει «γάντι» στην κατάσταση την είπε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. «Οι εκλογές κινδυνεύουν να γίνουν σε μια περίοδο ζούγκλας για την Ελλάδα», σημείωσε, αποτυπώνοντας μέσα σε δώδεκα λέξεις την ωμή πραγματικότητα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v