Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρα συνεννόησης και προειδοποιήσεις

Ελπίζω η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία, δηλώνει ο Σουλτς και μιλά για ειλικρινή διάλογο. Κοινή συνισταμένη η ανάγκη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, υποστηρίζει ο Τσίπρας. Τι είπε για χρέος, φορολογία και newdeal.

Παράθυρα συνεννόησης και προειδοποιήσεις

Στην ανάγκη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν όλοι δίκαια το βάρος κατέληξαν ο Μάρτιν Σουλτς και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία όπου συμφωνεί, αλλά και άλλα που θα πρέπει να συζητηθούν. Ωστόσο στάθηκε στο γεγονός πως διαπίστωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να κινηθεί μονομερώς, αλλά να καταθέσει προτάσεις προς συζήτηση. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να σημειώσει ότι «ελπίζει» πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο τη φοροδιαφυγή και το Δημόσιο αλλά και την πρόθεση να υπάρχουν ισοσκελισμένοι (πρωτογενώς δηλαδή χωρίς του τόκους) προϋπολογισμοί, αλλά τόνισε ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Ζήτησε ευρωπαϊκό new deal, αλλαγές στο ΕΣΠΑ και να μην λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις στο στόχο για το έλλειμμα. Οσο για το χρέος επέμεινε στη θέση για μείωσή του και ρήτρα ανάπτυξης.

Σουλτς: Σημαντικό να συζητάμε

Ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος προσκεκλημένος στην Ελλάδα, είπε ο Μάρτιν Σουλτς μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Σπάνια είχα τόσο ειλικρινή συζήτηση, σημείωσε. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια για τα οποία πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις. 

Ήρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι στην εθνική και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας. «Χαίρομαι που πρώτη σας προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι φτωχοί πλήρωσαν το τίμημα, ενώ οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό», συμπλήρωσε και ευχήθηκε η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Υπάρχουν θέματα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όμως άκουσα ότι αυτά δεν αντιμετωπίζονται από την Αθήνα με μονομερή διάθεση, αλλά σε διαβούλευση με τους εταίρους. 

Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Κατάλαβα, όμως ότι αυτό δεν ισχύει. Θα κατατεθούν προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις. Θα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις στις συζητήσεις, όπως υπήρξαν και στη συζήτηση που είχαμε. Ομως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα θέλει κοινές και επωφελείς συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. «Είμαι ευγνώμων γιατί παρουσιάσατε τη δική σας άποψη».

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα

«Είχα συνομιλίες με έναν καλό φίλο της Ελλάδας και έναν καλό μου φίλο». Έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Προσβλέπω σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Διαβεβαίωσα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανάρμοστη σχέση με την οικονομική ολιγαρχία, η οποία αρνούνταν να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν, και με το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε.

Όπως είπε «διαβεβαίωσα ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ανάρμοστη σχέση. Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης: πελατειακό κράτος, διαφθορά και φοροδιαφυγή».

Ταυτόχρονα έχουμε σχέδιο να την παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς επιμονή στο λάθος και τη λιτότητα και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

Για να προχωρήσει η διαβούλευση και να έχει αμοιβαία επωφελή κατάληξη χρειάζεται να υπάρχει χρόνος. Κοινός στόχος: η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή. «Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα. Όσοι επενδύουν στο αντίθετο θα διαψευστούν». Η Ευρώπη θα προχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v