Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επίσκεψη Σουλτς και τα κρυφά μηνύματα

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς. Τι θα πουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι προειδοποιητικές βολές από την EE και οι διεργασίες στις Βρυξέλλες. Κόντρα στο παρά πέντε της επίσκεψης. Πιέσεις από Κομισιόν και ΕΛΚ για να μείνει ο Δ. Αβραμόπουλος επίτροπος.

Η επίσκεψη Σουλτς και τα κρυφά μηνύματα

Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς μετά από επιθυμία του ιδίου. Αλλωστε ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Αλεξη Τσίπρα για την εκλογή του και με τις δηλώσεις του άφησε την Αθήνα να καταλάβει ότι σκοπεύει να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της χώρας μας και της αδιάλλακτης Αγκελας Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς μάλιστα έδειξε να συμμερίζεται την ιδέα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρνει κάτι καινούργιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Ε.Ε. είναι καλό να την ακούσει και να βρεθεί ένας αμοιβαίος συμβιβασμός.

Όμως, σύμφωνα με ορισμένες πλην αξιόπιστες πληροφορίες του Euro2day.gr, που ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούν, ο κ. Σουλτς άλλα θα πει εντός της αίθουσας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του και άλλα στη συνέντευξη τύπου. Μάλιστα ο ίδιος έσπευσε ήδη από χθες να ανεβάσει τους τόνους με αφορμή τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Ρωσίας. «Θα του πω αύριο ότι οι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει», δήλωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι. Δήλωση στην οποία αντέδρασε η Αθήνα ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτεί ισότιμη μεταχείριση. 

Οι πληροφορίες, που ήρθαν εις γνώση μας το βράδυ της Τρίτης -πριν δηλαδή γίνουν οι δηλώσεις των νέων υπουργών για το stop στις αποκρατικοποιήσεις, τη ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και την άνοδο των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων- αναφέρουν ότι ο κ. Σουλτς θα μεταφέρει ένα σκληρό μήνυμα από τους εταίρους ότι η Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις και ότι πρέπει σύντομα να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για το πώς σκοπεύει να κινηθεί.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι ο κ. Σουλτς, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Eurogroup που καταφθάνει την Παρασκευή, δεν έχει θεσμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι σε συνομιλίες που είχε με τα ανώτατα στελέχη της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες τα ενημέρωσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να μεταφέρει μήνυμα στην Αθήνα ότι οι δανειστές και δη οι σκληροπυρηνικές χώρες δεν πρόκειται να αφήσουν πολλά περιθώρια ούτε να κάνουν πολλούς συμβιβασμούς.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Γερμανός πολιτικός εκτιμά ότι η σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο θα βλάψει τους ευρωσοσιαλιστές παρά τους κεντροδεξιούς. Και εάν δοθούν χάρες στην Αθήνα αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με εκλογές τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς, που προσβλέπει στη δική του πολιτική καριέρα εντός της Γερμανίας αφού σε δυόμισι χρόνια θα φύγει από την Ευρωβουλή, δεν θέλει η γερμανική κοινή γνώμη να νιώσει ότι έχασε από τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, κάτι που μπορεί να χρεωθεί και στον ίδιο.

Στα πηγαδάκια των ευρωσοσιαλιστών το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ συζητείται έντονα. Και δεν είναι τυχαίο που ο κ. Σουλτς εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δει και τον κ. Βενιζέλο.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις -στις επισκέψεις Γιούνκερ για παράδειγμα- ο κ. Σαμαράς ζητούσε από εκείνον να μην δει τον κ. Τσίπρα παρά το γεγονός ότι ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά το προφίλ που έχτιζε τα τελευταία χρόνια ο κ. Σουλτς, ότι δηλαδή δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με την καγκελάριο Μέρκελ γιατί έχει το σθένος να της αντιστέκεται, μαθαίνουμε ότι τον τελευταίο καιρό αυτές έχουν αποκατασταθεί σε σημείο που ο πρόεδρος της Ευρωβουλής να μην θέλει να τις διαταράξει για θέματα όπως η Ελλάδα.

Οι ΑΝΕΛ

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Σουλτς θα μεταφέρει και την ανησυχία των Βρυξελλών για τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με ακραία δεξιά κόμματα (ΑΝΕΛ) και θα παραθέσει παρόμοιο παράδειγμα της Αυστρίας που οδήγησε σε αδιέξοδο τη χώρα. Όπως μάλιστα δήλωσε χθες στη συνέντευξη που προαναφέρθηκε «δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Κατά τον ίδιο, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι ΑΝΕΛ με τις ακραίες θέσεις τους για το θέμα του χρέους θα τορπιλίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για συμβιβασμό. Κάτι τέτοιο όμως, σε σχετικά ερωτήματα που έθεσε το Euro2day.gr σε υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, δεν προκύπτει.

Θέμα με Αβραμόπουλο

Ένα άλλο μήνυμα που αναμένεται να μεταφέρει ο κ. Σουλτς είναι ότι η Κομισιόν επιθυμεί ο κ. Αβραμόπουλος να παραμείνει επίτροπος μετανάστευσης και να μην προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αξιόπιστες πηγές της Κομισιόν και του ΕΛΚ μετέφεραν στο Euro2day.gr ότι ήδη ο κ. Αβραμόπουλος δέχεται πιέσεις να μην αφήσει το πόστο του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φαίνεται να επιθυμεί τη θέση του Προέδρου.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον προτείνει και εκλεγεί, τότε η νέα κυβέρνηση θα προτείνει νέο επίτροπο. Είναι στην ευχέρεια του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αποδεχθεί τον νέο επίτροπο, όμως, όπως μαθαίνουμε, εάν είναι από την αριστερή πτέρυγα (ΣΥΡΙΖΑ) μάλλον θα απορριφθεί (από την Ευρωβουλή), καθώς η Κομισιόν δεν θέλει να τοποθετήσει Αριστερό επίτροπο σε ένα καίριο χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της μετανάστευσης.

Πάντως το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v