Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυλαία στις διαπραγματεύσεις με σκηνικό έντασης

Με διαφορετικές αφετηρίες η έναρξη της διαπραγμάτευσης. Το παρασκήνιο της συνάντησης Νταϊσελμπλουμ – Βαρουφάκη και η γραμμή για τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Εκτάκτως στο Παρίσι ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

Αυλαία στις διαπραγματεύσεις με σκηνικό έντασης

Επεισοδιακό ήταν το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως αποτυπώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο κατά τις κοινές δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες το απόγευμα.

Η φράση του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την τρόικα ότι «με μια, σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο, σαθρά δομημένη επιτροπή, εμείς δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ήδη βαριά ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η... αναγκαστική χειραψία, τα σφιγμένα πρόσωπα αμφοτέρων και η βιαστική αποχώρηση του Ολλανδού αξιωματούχου χωρίς να κοιτάξει ούτε για λίγο τον κ. Βαρουφάκη ήταν αρκετά για να φανερώσουν τη διάσταση απόψεων ανάμεσά τους.

Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επίσης φάνηκε η διάσταση απόψεων.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται από το εξωτερικό. Ενδεικτική η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προς συνεργάτες του κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες το βράδυ: «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου», τόνισε και αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρουν όλοι οι συνομιλητές του.

«Ξεκίνησε η πραγματική διαπραγμάτευση -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- και είναι απολύτως λογικό στην πρώτη συνάντηση οι δύο πλευρές να βάζουν τα πάντα στο τραπέζι», έλεγε χθες στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή. Εξέφραζε δε τη σιγουριά της πως «δεν θα φτάσουμε σε ρήξη, αφού πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει ο ορθολογισμός και η αμοιβαία επωφελής λύση για όλους».

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν τις εξελίξεις και σήμερα Σάββατο αναμένεται παρέμβαση Τσίπρα για να πέσουν οι τόνοι. Παράλληλα, επισπεύδεται το ραντεβού Βαρουφάκη-Σαπέν (γάλλος ΥΠΟΙΚ) που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα μετά το γεύμα που είχαν χθες το βράδυ Ολάντ-Μέρκελ παρουσία και του Μ. Σουλτς.

Κτίσιμο συμμαχιών

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός (Λευκωσία, Ρώμη, Παρίσι και Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ) και ο υπουργός Οικονομικών (μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για να συναντήσει την Κυριακή τον γάλλο ομόλογό του, και στη συνέχεια σε Λονδίνο και Ρώμη). Κατά τις συναντήσεις που θα έχουν, εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα καταφέρουν να βάλουν τις στέρεες βάσεις για το κτίσιμο των κατάλληλων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αρχίζει να αλλάζει γενικότερα το κλίμα.

Το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες:

-Την άρνηση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

-Την απόρριψη περαιτέρω συνεργασίας με την τρόικα, την οποία δεν αναγνωρίζει.

- Την άρνηση της δόσης των 7 δισ. αλλά συνολική επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος

-Τη βούληση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

-Τη χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.

-Τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

-Την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

-Τη λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους.

Ανησυχία και εκνευρισμός

Εν μέσω διαρροών και δηλώσεων τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από το εξωτερικό, και με ένα μπαράζ ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων σε όλα τα ξένα ΜΜΕ, η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα μετά το σχηματισμό της, μπαίνει κατευθείαν στα βαθιά. Κάτι αναμενόμενο, βέβαια και ενώ ο χρόνος για τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής (12 Φεβρουαρίου) και του Eurogroup (16 Φεβρουαρίου) μετρά αντίστροφα.

Όσο για την 28η Φεβρουαρίου, όταν λήγει το πρόγραμμα ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν πρόκειται για καταληκτική ημερομηνία. «Για μας καταληκτική ημερομηνία είναι ο Ιούνιος, οπότε και θα ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία», επαναλαμβάνουν. Και μπορεί ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της τρόικας, ασκώντας κριτική στη δομή και λειτουργία της, ωστόσο το σκηνικό της διαμορφωθείσης κόντρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών ήδη έχει προκαλέσει ανησυχία και εκνευρισμό σε αρκετές χώρες, με πρώτη απ' όλες τη Γερμανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν στο μενού του δείπνου που είχαν χθες το βράδυ στο Στρασβούργο η Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προχθεσινές επαφές του στην Αθήνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δια του τύπου διάλογος της κυβέρνησης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της», σημείωσε αυτός, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά: «Οι θέσεις του Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές... Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v