Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά δεν εκβιαζόμαστε

Στην Ελλάδα «σπρώξαμε τη γενναιοδωρία μας στο απόλυτο όριο», δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες ότι ζητά εμπλοκή της τρόικας πριν αποφασιστεί παράταση προγράμματος. Αντίδραση από την κυβέρνηση.

Σόιμπλε: Δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά δεν εκβιαζόμαστε

Είμαστε ανοικτοί για συζητήσεις με την Ελλάδα δηλώνει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη και άλλωστε δεν μπορούμε να εκβιαστούμε». 

Μιλώντας σε εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς στο Βερολίνο σημείωσε ότι η Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα, και προσέθεσε ότι στην περίπτωση της χώρας «σπρώξαμε τη γενναιοδωρία μας στο απόλυτο όριο».

Όπως δηλώνει είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά ο πυρήνας των συζητήσεων δεν μπορεί να αλλάξει. «Οι συμφωνίες έχουν νόημα όταν μπορείς να στηριχθείς σε αυτές», σημείωσε, και προσέθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για συζήτηση αναφορικά με το πρόβλημα του χρέους, αλλά η βάση αυτής της συζήτησης δεν μπορεί να αλλάξει. 

Οι παραπάνω θέσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σακελλαρίδης δήλωσε πως «οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την  εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης.  Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».  

Να εμπλακεί η τρόικα

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Financial Times ο Γερμανός υπουργός ζητά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνάντησης του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, «οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ώστε να βρεθεί κοινή γραμμή για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

«Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στο να δοθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών – εφόσον η χώρα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για τεχνική παράταση του προγράμματος θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συζητήσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο. «Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε άλλος αξιωματούχος που έχει γνώση των απόψεων του κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν θα... επιβάλουμε τη βοήθεια στην Αθήνα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει πως η συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους ή περί διάσκεψης για το χρέος δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. Συμπληρώνει πως η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά δεν θα επιβάλει βοήθεια της Αθήνας.

"Η πραγματικότητα είναι απλή. Στα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα λήγει και για να είναι ελεγχόμενη αυτή η λήξη, η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει επιπλέον προσπάθειες" δήλωσε ο Martin Jaeger κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε πως είναι στο χέρι της τρόικας να αποφασίσει εάν η Ελλάδα πέτυχε αυτή την προϋπόθεση ή όχι.

"Είμαστε προετοιμασμένοι να εργαστούμε περαιτέρω με την Ελλάδα. Αλλά δεν θα επιβάλουμε τη βοήθειά μας στην Αθήνα" δήλωσε προσθέτοντας ότι η επιμήκυνση θα ήταν εφικτή μόνο εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις. "Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις από την Αθήνα δείχνουν ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση" δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v