Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα ζητά παράταση δανειακής σύμβασης

Παράταση του δανειακού προγράμματος κατά τέσσερις έως έξι μήνες θα αιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ καλείται να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει Eurogroup. Για διαχωρισμό δανειακής σύμβασης-μνημονίου μιλούν κύκλοι του Μαξίμου. Τι λένε πηγές της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα ζητά παράταση δανειακής σύμβασης

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει την Τετάρτη την παράταση της δανειακής σύμβασης, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Την είδηση μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία αλλά και πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οπως αναφέρουν, το αίτημα θα αφορά παράταση της σύμβασης κατά τέσσερις έως έξι μήνες και θα βασίζεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο Μοσκοβισί ενώ οι όροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Πηγές του Μαξίμου με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες ξεκαθάριζαν: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος-μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την πλευρά του Γέρουν Ντάισελμπλουμ που θα αποφασίσει αν θα γίνει έκτακτο Eurogroup. Κριτήριο θα είναι οι όροι που θα επικαλείται η ελληνική πλευρά και ένα ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση και στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό για την προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν τις 100 δόσεις, το πάγωμα των πλειστηριασμών αλλά και ρυθμίσεις στα εργασιακά.

Σημειώνεται ότι με την κίνηση αυτή η Αθήνα διαχωρίζει το σκέλος της δανειακής σύμβασης από το πλήρες πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το διαχωρισμό μεταξύ του προγράμματος και του ζητήματος των χρεών της Ελλάδας. "Μια δανειακή σύμβαση είναι διαφορετική από το πρόγραμμα διάσωσης", υπογράμμισε.   

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Βαρουφάκης: Παράταση για μερικούς μήνες

Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός.

Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τι κάνει δεκτό η Αθήνα από την πρόταση Μοσκοβισί

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση από την πρόταση που είχε καταθέσει ο Μοσκοβισί δέχεται σημεία όπως:

** Η ελληνική κυβέρνηση (...) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

** Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

** Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτήν την περίοδο.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v