Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Η... μαρτυρική σχέση Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Οι... «Ευτυχισμένες Μέρες» του Βαρουφάκη και ο «δάσκαλος» Σόιμπλε. Οι διαφορές των δυο ανδρών σε εμφάνιση και νοοτροπία και γιατί ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι η... νέμεσις του Βαρουφάκη. Τι παίχτηκε πριν το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Πως απαντά ο έλληνας υπουργός.

Spiegel: Η... μαρτυρική σχέση Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Στην... «μαρτυρική σχέση Βαρουφάκη-Σόιμπλε» αναφέρεται εκτενές άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που κάνει συγκρίσεις στις συμπεριφορές των δυο υπουργών Οικονομικών, ενώ δίνει πληροφορίες και για το παρασκήνιο του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Παρομοιάζει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών με την πρωταγωνίστρια του έργου του Samuel Beckett, "Ευτυχισμένες μέρες", η οποία βυθίζεται αργά-αργά σε ένα βουνό από χώμα, που συνεχίζει να μιλάει και να κάνει σχέδια ακόμα και όταν έχει βυθιστεί σε σημείο που να φαίνονται μόνο τα μάτια και το στόμα της.

Πρόκειται για το θεατρικό έργο που παρακολούθησε ο κ. Βαρουβάκης δυο ημέρες μετά το επεισοδιακό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, σημειώνει το Spiegel, αναφέροντας πως μετά την παράταση ο έλληνας υπουργός έγραψε στο twitter «εξαιρετικές αποδόσεις» και «μεγάλη ανακούφιση μετά από ξέρετε τι...»

Την ίδια ώρα, λέει το Spiegel, ο γερμανός ομόλογός του παρακολουθούσε την υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκερκι, η οποία μιλούσε στο Bertelsmann Stiftung για την σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα της τέσσερα χρόνια αφότου έφτασε στο χείλος του γκρεμού. «'Αγαπημένη μου φίλη', της είπε ο Σόιμπλε, με την ζέση στη φωνή του να μοιάζει με αυτήν ενός δασκάλου που μόλις και μετά βίας κατάφερε να αποτρέψει έναν μαθητή του να εγκαταλείψει το σχολείο. 'Γιατί -φάνηκε να σκέφτεται- δεν μπορούν να είναι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης όπως η Μαρία Λουις Αλμπουκέρκι'», λέει το γερμανικό περιοδικό.

Η... νέμεσις του Βαρουφάκη

Το Spiegel, χαρακτηρίζοντας τον Σόιμπλε ως την «νέμεση» του Βαρουφάκη, κάνει εκτενή αναφορά στις διαφορές των δυο ανδρών: «ο ένας σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και με ωραίο μαύρισμα, ο άλλος σε αναπηρικό καροτσάκι, με κυρτούς τους ώμους σαν να υποχωρεί κάτω από το βάρος μιας μακράς πολιτικής καριέρας και της ευθύνης που κουβαλά εδώ και δεκαετίες –και συγκεκριμένα την ευθύνη για το ευρώ.

Ο Βαρουφάκης είναι ο νεότερος υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, ο Σόιμπλε ο αρχαιότερος. Ο Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικών, με έξυπνο λόγο και με λαμπερό χαμόγελο. Ο Σόιμπλε είναι γνωστό ότι είναι καυστικός και ευερέθιστος. Έχει σπουδάσει νομική και προτιμά την πράξη από τη θεωρία και δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τους καθηγητές πανεπιστημίου.

Από τότε που γνώρισε τον νέο του συνάδελφο από την Αθήνα, η εκτίμηση του Σόιμπλε για τους καθηγητές οικονομίας έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο», σχολιάζει το Spiegel, λέγοντας πως είναι καχύποπτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν τις δικές τους θεωρίες και που νομίζουν πως ο κόσμος είναι προβλέψιμος, καθώς για τον ίδιο η κοινωνική συμπεριφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. «Γι' αυτόν τον λόγο θεωρεί ότι οι διαπραγματευμένοι κανόνες –και η συμμόρφωση προς τους κανόνες αυτούς- είναι η καλύτερη πολιτική».

Το παρασκήνιο του Eurogroup

Σύμφωνα με το Spiegel, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται για τις τυπικότητες, «δεν τον ενδιαφέρει αν ο ομόλογός του έχει το πουκάμισο έξω από το παντελόνι και δεν θα τον ένοιαζε ακόμα και αν το φόραγε ως τουρμπάνι στο κεφάλι. Άλλωστε, και ο σουηδός πρώην υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ έρχονταν στα Eurogroup με κοτσίδα. Όμως ο Μποργκ είχε ικανότητα, εξουσία και πολιτικό βάρος, ποιότητες που από την άποψη του Σόιμπλε δεν έχει επιδείξει ακόμα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας».

Ο Σόιμπλε ενοχλήθηκε από την επιμονή του Βαρουφάκη, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο, ότι όχι μόνο θα μπορούσε να σώσει τη χώρα του, αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη από τα νύχια της λιτότητας και να εδραιώσει μια νέα οικονομική αρχιτεκτονική. «Και βρήκε την παρουσίαση του έλληνα υπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, που ήταν καλά προετοιμασμένη και με καλές προθέσεις προτάσεις, συγκεχυμένη και μπερδεμένη».

«Μέχρι να φτάσει ο Σόιμπλε στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δυσκολίες στο να φέρουν τους δυο άνδρες μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Και οι εντάσεις ήταν αυξημένες και μεταξύ των άλλων μελών του γκρουπ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε μάλιστα σχεδιάσει να κάνει τηλεδιασκέψεις και ξεχωριστές συναντήσεις, αντί να τους φέρει όλους στο ίδιο δωμάτιο», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό. Όπως αναφέρει, «η ανησυχία του ήταν η συνέπεια της έντονης διαφωνίας κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, που παραλίγο να καταλήξει σε ξύλο –όπως τουλάχιστον ανέφερε ο ανταποκριτής Ζαν Κατρεμέρ, επικαλούμενος πηγές της γαλλικής αντιπροσωπείας».

«Ο Βαρουφάκης αρνείται αυτήν την εκδοχή των γεγονότων. Λέει πως η διαφωνία είχε να κάνει με τις διαφορετικές εκδοχές του συμβιβαστικού εγγράφου. Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει πως δεν γνώριζε πως, σύμφωνα με τις συνήθειες των Βρυξελλών, μόνο η εκδοχή στο γραφείο του Ντάισελμπλουμ ήταν η επίσημη».

«Το αποτέλεσμα ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής να είναι εξατομικευμένη, με μικρές ομάδες δυο έως τεσσάρων ατόμων να συναντώνται ξεχωριστά με τον Σόιμπλε, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντι, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον Ντάισελμπλουμ».

«Ο Βαρουφάκης γρήγορα κατάλαβε πως ήταν μόνος του, πως οι άλλοι 18 υπουργοί οικονομικών ήταν εναντίον του. Όμως το εξέλαβε ως επιβεβαίωση της προσέγγισής του. Αργά εκείνο το βράδυ, προώθησε άρθρο του Foreign Policy στους followers του στο Twitter, με τίτλο «Η Ελλάδα δεν πρέπει να υποκύψει στο bullying της Γερμανίας».

Η ανυπακοή του έλληνα υπουργού οικονομικών έχει κάποια λογική, σχολιάζει το Spiegel, λέγοντας πως οι έλληνες ψηφοφόροι είχαν μόλις ξεκαθαρίσει πως ήθελαν οι ηγέτες της χώρας να τερματίσουν τη λιτότητα και να βρουν μια ριζοσπαστική εναλλακτική έναντι του δόγματος του Σόιμπλε για ανάπτυξη μέσω λιτότητας. Επιπλέον, ολόκληρη η ευρωπαϊκή Αριστερά ήταν υπέρ του Βαρουφάκη.

«Όμως, ο χρόνος ήταν λίγος. Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή μόνο αποσύρθηκαν 2 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, που ξέμεναν από ρευστό. Επιπλέον, η αντιπολίτευση στην Αθήνα διέδιδε φήμες ότι θα εισαχθεί νέο νόμισμα όταν άνοιγαν οι τράπεζες τη Δευτέρα».

«Η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup συνεχώς καθυστερούσε», συνεχίζει το Spiegel, «και έλληνας διπλωμάτης ανέφερε πως «οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν. Ακόμα και ένα Grexit δεν είναι πλέον τρομακτικό σενάριο».

Ο άνδρας έκανε λόγο για «συνθήκες Βαϊμάρης» με βιαιοπραγίες μεταξύ οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και οπαδών της Χρυσής Αυγής. «Ο Τσίπρας έδωσε ότι μπορούσε. Τι άλλο θέλουν οι Γερμανοί; Βλέπω μόνο μια λογική εξήγηση: Θέλουν μια νέα κυβέρνηση».

«Ωστόσο», λέει το Spiegel, «ο Σόιμπλε δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης της Αθήνας». «Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Eurogroup, ενδιαφέρονταν πρωτίστως να αποτρέψει τον Βαρουφάκη από το να απομονώσει τη Γερμανία. Είχε όμως κουραστεί και από αυτό που έβλεπε ως προσπάθειες της Αθήνας να προκαλέσει οργή, ιδιαίτερα μετά τα καθόλου κολακευτικά σκίτσα του που δημοσιεύτηκαν σε αριστερές ελληνικές εφημερίδες».

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Σόιμπλε πιστεύει πως το κόμπλεξ του θύματος που έχουν υιοθετήσει πολλοί έλληνες πολιτικοί «είναι ένα μείγμα άστοχης υπερηφάνειας κα υπερήφανων αστοχιών».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, ο Ντάισελμπλουμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες για να συγκεντρώσει στήριξη για την συμβιβαστική του πρόταση, λέει το Spiegel. «Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές, λέγοντάς του «ή αυτό, ή τελείωσε». Και ο Τσίπρας είπε την απόφασή του στον υπουργό Οικονομικών του: είχε αποφασίσει να υποχωρήσει. Από εκεί και πέρα, ο Βαρουφάκης σε μεγάλο βαθμό δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές».

Το Spiegel κάνει αναφορά στη στάση των υπολοίπων υπουργών οικονομικών –και κυρίως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας- στο Eurogroup, καθώς και στο συμπέρασμα του Σόιμπλε ότι «δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη αν είμαστε υπερβολικά γενναιόδωροι προς τους Έλληνες». Παράλληλα, λέει πως μετά την κατάληξη του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε πως «πέρασε ο καιρός που υπαγορεύονταν στην Ελλάδα οι πολιτικές της» και ότι «από σήμερα είμαστε οι συν-συγγραφείς της μοίρας μας», ενώ λίγα βήματα πιο κει, ο Σόιμπλε «εμφανώς κουρασμένος, προσπαθούσε πολύ σκληρά να μην φανεί νικητής, αναφέροντας ακόμα και ότι ο Βαρουφάκης θα δυσκολευτεί να εξηγήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στους ψηφοφόρους στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει: «Τι λέτε να εγκαταλείψετε τον λόγο περί νικητών-χαμένων; Να σκεφτείτε ότι Ευρωπαίοι αγωνίζονται να υπηρετήσουν ευρωπαίους πολίτες;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v