Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πακέτο προτάσεων στο Eurogroup ο Βαρουφάκης

Με παρεμβάσεις πολλές από τις οποίες ποσοτικοποιημένες θα μεταβεί στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης. Ποιες εναλλακτικές εξετάζονται για το χρηματοδοτικό κενό. Η πρόταση Ντάισελμπλουμ, η γερμανική αντίδραση και η απάντηση Βαρουφάκη. Διαψεύδεται η έλευση εκπροσώπων των θεσμών.

Με πακέτο προτάσεων στο Eurogroup ο Βαρουφάκης

Μια ολοκληρωμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση με ποσοτικοποιημένες παρεμβάσεις θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της επόμενης Δευτερας, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη σημερινή σύσκεψη έγινε συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα του κυβερνητικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Βαρουφάκης θα προσέλθει στο Eurogroup με κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις με στόχο μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην οικονομία.

Διευκρίνισε πως είναι πέραν των νομοσχεδίων και καινούργια πράγματα.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια άφιξης τεχνικών κλιμακίων από τους θεσμούς στη χώρα σημείωσε πως «δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση».

Το χρηματοδοτικό κενό

Εν τω μεταξύ σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ άνοιξε ένα νέο παράθυρο για την ανακούφιση των κρατικών ταμείων από την επίσπευση της καταβολής των δόσεων ύψους 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ωστόσο για να πάρει το «δώρο» η Ελλάδα καλείται να τρέξει μεταρρυθμίσεις, ενώ πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσαν να βάλουν πάγο στη συγκεκριμένη πρόταση.

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας το Μάρτιο. Αυτό δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά από ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών και υπηρεσιακά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που ξεκινούν από το 1,5 δισ. ευρώ των λήξεων προς το ΔΝΤ. Στο τραπέζι βρίσκονται λύσεις άντλησης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέσω ρεπος, ενώ φαίνεται πως δεν έχουν εγκαταλειφθεί τα αιτήματα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ηδη με κοινή υπουργική απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Μάρδα έγινε η πρώτη πράξη αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεωνσε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που θα ανοιχθεί επ’ ονόματι του στην ΤτΕ. Στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων η ΤτΕ υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δυο εργασίμων ημερών και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκδίδει εξάμηνα έντοκα γραμμάτια.

Η πρόταση Ντάισελμπλουμ

Μιλώντας στους F.T., ο επικεφαλής του Eurogoup ήταν σαφής: «Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή το Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις».

Από τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό καθίσταται σαφές ότι οι δανειστές τελούν υπό σύγχυση για τις προθέσεις της Αθήνας. «Ο κ. Βαρουφάκης έκανε τόσο πολλές δηλώσεις το Σαββατοκύριακο που στο Βερολίνο έχουν χάσει τον λογαριασμό και θα πρέπει και εκείνος να ερωτηθεί εάν και η Ελλάδα είναι έτοιμη για χρεοκοπία», δήλωσε σκωπτικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ. Γιέγκερ.

Αλλά και από τις Βρυξέλλες διαδίδεται ότι υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί αυτή την πρόταση, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι παράγοντες δήλωσαν στους F.T. πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις για επαφές μεταξύ Ελλήνων υπουργών και των στελεχών που θα διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων.

Τα νερά θόλωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών καθώς σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση εάν το αντίτιμο είναι η συνέχιση της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα». Όπως είπε η Ελλάδα στοχεύει στο να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Θέλουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να βάλεις στόχους που μπορείς να πετύχεις πέρα από την αξιολόγηση για το καλό της οικονομίας, αλλά και μέτρα με βάση τα οποία μπορούν να σε κρίνουν θετικά οι εταίροι αφού τα πετύχεις».

Στα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενέταξε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, συμπληρώνοντας «ας μην προτρέχουμε», όταν ρωτήθηκε για το αν θα πάρουμε τα 7,2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως άμεσες προτεραιότητες την ομαλή ροή φορολογικών εσόδων και τη ρύθμιση των οφειλών σε μια προσπάθεια να ζεστάνει τα παγωμένα κρατικά ταμεία.

Για το σκοπό αυτό αλλά και για την υλοποίηση του νομοθετικού έργου επικρατεί πυρετός συσκέψεων στο οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι μετράμε πλέον λίγα 24ωρα πριν από δύο κρίσιμα ραντεβού: τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη και το Eurogroup της 9ης Μαρτίου. Την ίδια στιγμή ήδη θα τρέχουν οι πληρωμές προς το ΔΝΤ που ξεκινούν την προσεχή Παρασκευή (298 εκατ.) και συνεχίζονται στις 13, 16 και 20 Μαρτίου φτάνοντας συνολικά το 1,5 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v