Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στράγγιξε» η ρευστότητα στην αγορά

Η κεντρική τράπεζα κλείνει την πόρτα της ρευστότητας με στόχο την άμεση συμμόρφωση της Αθήνας. Στα 2 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» του ELA. Για τις ζημίες στην πραγματική οικονομία προειδοποιούν οι τραπεζίτες. Κρίσιμο το Eurogroup της Δευτέρας.

«Στράγγιξε» η ρευστότητα στην αγορά

Καμία πρωτοβουλία και κανένα περιθώριο κινήσεων με στόχο άντληση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για την κάλυψη υποχρεώσεων του Δημοσίου δεν αφήνουν οι πιστωτές στην Αθήνα, όπως φάνηκε από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας μόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ το αίτημα ήταν για περίπου 5 δισ. ευρώ. Κι αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί χρηματοδότηση από τις καταθέσεις που έχουν φορείς του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκληραίνει περισσότερο τη στάση της έναντι των προθέσεων της κυβέρνησης να βρει κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες και με τη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι εξυπηρετεί δύο στόχους: Αφενός θωρακίζει από πιθανό ατύχημα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνοντάς του τις άκρως αναγκαίες ανάσες, αφετέρου κλείνει την πόρτα στο ελληνικό δημόσιο σε μία προσπάθεια να υποχρεώσει την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα το επόμενο διαπραγματευτικό γύρο με τους πιστωτές.

"Είναι σαφής η οδηγία που έχουμε από την ΕΚΤ και η οποία μας υποχρεώνει να μη χρηματοδοτήσουμε τις υποχρεώσεις τους Δημοσίου", τονίζουν τραπεζικές πηγές και συμπληρώνουν ότι "η ανακοπή της χρηματοδοτικής σχέσης Δημοσίου και τραπεζών έγινε στις 11 Φεβρουαρίου όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέσυρε το waiver (σ.σ. μη αποδεχόμενη πλέον ελληνικά ομόλογα)".

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι οι πιστωτές δεν θα έδιναν την έγκρισή τους για την αύξηση του ορίου των 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων γραμματίων, όπως έπραξαν τον Αύγουστο του 2012, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες από την απόφαση της κυβέρνησης να τραβήξει τις καταθέσεις φορέων του Δημοσίου (ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ά.), τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών απαντούν ότι "δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η κατάσταση θα είναι αντιμετωπίσιμη καθώς δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ" και προσθέτουν ότι το σύστημα αντέχει τις εν λόγω εκροές. Εξάλλου, επισημαίνουν ότι μετά και το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ, το συνολικό απόθεμα του Έκτακτου Μηχανισμού διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ, ποσό ικανό, εφόσον χρειασθεί, να καλύψει το σύστημα.

Το μέγα ζητούμενο όμως είναι, με βάση τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, να μη μας βρει στη σημερινή ασφυκτική κατάσταση ο Απρίλιος, γιατί τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον Μάρτιο θα καλυφθούν, ωστόσο εάν δεν υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη από τους πιστωτές τον Απρίλιο η χώρα θα βρεθεί χρηματοδοτικά ξεκρέμαστη.

Το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και η αντοχή των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον τελευταίο να δηλώνει εξερχόμενος ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς και ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι επιτυχημένο το Eurogroup της Δευτέρας.

Όρια αντοχής

Στο ερώτημα πόσο αντέχει το τραπεζικό σύστημα με τόσο περιορισμένη ρευστότητα υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας απαντά: "Όσο δεν έχουμε μεγάλες και σε καθημερινή βάση εκροές καταθέσεων αντέχουμε καθώς δεν κάνουμε τίποτε το εντυπωσιακό, απλώς καθημερινή μικροδιαχείριση. Εάν όμως υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο με τους πιστωτές, τότε δεν αποκλείεται να δούμε νέο κύμα φυγής καταθέσεων".

Με βάση πληροφορίες του Euro2day.gr πλην των συντάξεων και των μισθών που μπήκαν στο σύστημα τις τελευταίες ημέρες, έχει επιστρέψει και 1 δισ. ευρώ από επιχειρηματικές καταθέσεις.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά από καιρό ποσοστό των συνταξιούχων, αλλά και των μισθωτών δεν τράβηξαν την ημέρα της πληρωμής τα χρήματά τους από την τράπεζα. Κι αυτό όπως εξηγούν τα υψηλόβαθμα στελέχη οφείλεται στο γεγονός ότι "διαθέτουν χρήματα στο σπίτι τους, τα οποία απέσυραν από τις τράπεζες το τελευταίο καυτό δίμηνο".

Η αγορά λειτουργεί με πίστωση!

Η σημερινή όμως κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να κλείσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές ούτως ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος της αγοράς.

"Σήμερα, η αγορά λειτουργεί μόνο και μόνο από την πίστωση που δίνουν οι προμηθευτές στους πελάτες τους. Αυτή η εικόνα χαρακτηρίζει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν γιατί τα λουκέτα θα είναι μαζικά", τονίζει τραπεζική πηγή και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τη ζημιά που γίνεται σε καθημερινή βάση στην πραγματική οικονομία.

Το waiver θα αργήσει...

Ξεκάθαρος ήταν με βάση τους τραπεζίτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας η ΕΚΤ να αποδεχθεί εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα. "Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για την επαναφορά του waiver. Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να συνεχίσει τη σημερινή πολιτική και λίγο πριν από το πέρας του τετραμήνου. Όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση", αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει με νόημα: "Εκτός κι αν η κυβέρνηση κάνει την έκπληξη και προχωρήσει έως το τέλος Μαρτίου σε μία μεταρρύθμιση συμβολικού χαρακτήρα, η οποία θα δείχνει τη διάθεση τήρησης της συμφωνίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v