Γιατί η κυβέρνηση διατηρεί την κόντρα με τη Γερμανία

Πώς το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να οδηγήσει στα άκρα την αντιπαράθεση με το Βερολίνο. Έντονη δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Τι σηματοδοτούν το αυριανό τετ α τετ με τον Μανώλη Γλέζο και τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς που παίρνει η κυβέρνηση.

Γιατί η κυβέρνηση διατηρεί την κόντρα με τη Γερμανία

Τη στρατηγική της κλιμάκωσης της κόντρας με το Βερολίνο επιλέγει η κυβέρνηση. Σε μια στιγμή όπου οι πιέσεις προς τη χώρα μας γίνονται αφόρητες και τα χτυπήματα -ακόμα και κάτω από τη ζώνη- πληθαίνουν, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να βάλει ευθέως κατά της γερμανικής κυβέρνησης και μάλιστα με μια άκρως συμβολική κίνηση, τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένα θέμα που είχε τεθεί και προεκλογικά από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, οι οποίοι αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να το ξεδιπλώσουν και εμπράκτως, προφανώς με το ανάλογο ρίσκο.

«Για να καταφέρουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και από τη στιγμή που το... σύστημα αρνείται να συναινέσει σε αλλαγές προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, πρέπει να συγκρουστούμε μαζί του», αναφέρει χαρακτηριστικά υπουργός, ο οποίος επισημαίνει τον σημαντικό σύμμαχο που έχει σε αυτή τη μάχη η κυβέρνηση, την κοινή γνώμη. Και μόνο τυχαίο δεν είναι που ο πρωθυπουργός επέλεξε να το ανοίξει ταυτόχρονα με την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων, συνδέοντας εμμέσως τα δύο θέματα. Στόχος του να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα ακόμα επιχείρημα που, κατά την άποψή του, μπορεί να συμβάλει στο καλύτερο δυνατό συνολικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα κερδίζει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο παρακολουθεί με επιφύλαξη τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ευθεία αμφισβήτηση της Γερμανίας ήταν αναπόφευκτη, υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπογραμμίζοντας τα συνεχή εμπόδια που βάζει η ευρωπαϊκή υπερδύναμη στην προσπάθεια της χώρας να ορθοποδήσει. Και τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη της κυβέρνησής του δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν το ζήτημα, παρά τις αναμενόμενες αρνήσεις της απέναντι πλευράς. Αυτό μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το είχε θέσει και ο Νίκος Κοτζιάς στο Βερολίνο στις 10 Φεβρουαρίου, τόσο στην κοινή συνέντευξη τύπου όσο και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Το δίδυμο Σόιμπλε - Βαρουφάκη

Μέρος αυτού του μπρα ντε φερ με τη Γερμανία αποτελεί και η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Γερμανού και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Μετά τις σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, πάντως, ο τελευταίος απέφυγε να δώσει συνέχεια. Ερωτηθείς χθες σε συνέντευξή του στο Mega, αρκέστηκε στο να πει ότι δεν θα σχολιάσει προσωπικές επιθέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Σόιμπλε του είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας. «Η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς. Έχω ακούσει φήμες πως η Γερμανία ήθελε την αντικατάστασή μου. Καταλαβαίνω ότι η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς. Είχαν συνηθίσει μια κυβέρνηση που κυβερνούσε με email και φαξ». Είχαν καλομάθει, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα, πάντως, την Τρίτη το βράδυ υπήρξε έντονο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Γερμανίας, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την αντίδρασή της στις «ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις» που πραγματοποίησε ο κ. Σόιμπλε εναντίον του κ. Βαρουφάκη.

Το διάβημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατόπιν συνεννόησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Κοτζιά και θεωρήθηκε επιβεβλημένο ανεξαρτήτως του αν οξύνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

 Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπάρχει πλήρης παρανόηση των όσων είπε ο Β. Σόιμπλε στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου. Χαριτολογώντας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισημαίνοντας ότι δεν είθισται να βγαίνουν προς τα έξω οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών, μετέφερε έναν διάλογο που είχε με τον κ. Βαρουφάκη, εν είδει ανεκδότου, όπως ο ίδιος είπε.

Στο διάλογο αυτό με τον Ελληνα ομόλογό του και σε σχόλιο του κ. Βαρουφάκη ότι είναι απαίσιος ο τρόπος που τα ΜΜΕ μεταχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε του απάντησε ότι στη Γερμανία είχαν την εντύπωση ότι ειδικώς σε θέματα επικοινωνίας (ο Γ. Βαρουφάκης) είναι ακόμη καλύτερος και από το αντικείμενό του. Και πως το ότι ξαφνικά ο ίδιος είναι αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά πάντα μαθαίνει κανείς, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας, σημειώνει η DW, ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη πως δε θα μπορούσε να τον θεωρεί αφελή σε θέματα επικοινωνίας, όταν από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός εμφανίζεται να τα χειρίζεται τόσο καλά. Από το διάλογο αυτό, λοιπόν, δεν προκύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός αποκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του αφελή, πόσο μάλλον «ανόητα αφελή».

Σαφείς αποστάσεις

Και το θέμα των γερμανικών οφειλών δεν είναι το μόνο, που σε επίπεδο συμβολισμού, προτάσσει η κυβέρνηση. Για αύριο, λόγου χάρη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει στις Βρυξέλλες συνάντηση και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο, ο οποίος τελευταία κρατά σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

«Βαφτίζουμε το ψάρι κρέας», είχε πει με εμφανή δυσφορία σε άρθρο του, προκαλώντας πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, να εξηγήσει στον κ. Γλέζο τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ζητώντας του τη στήριξή του στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Και αν καταφέρει να επιστρέψει στην Αθήνα με μια τέτοια θετική δήλωση του ευρωβουλευτή, αναμφίβολα θα έχει κερδίσει πόντους στο εσωτερικό μέτωπο.

Και επειδή οι όποιες αλλαγές στην κοινωνία θα πρέπει να ξεκινήσουν με το παράδειγμα από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η υπόθεση με τα βουλευτικά αυτοκίνητα φέρεται να τον έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα. Παρά τις συστάσεις του προς τους βουλευτές του κόμματός του να αρνηθούν τα αυτοκίνητα που τους παρέχει η Βουλή, τελικά μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που τον άκουσαν και σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος κυκλοφορεί πλέον με κρατικά οχήματα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον χθεσινό πρωινό καφέ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σε στενούς του συνεργάτες τη δυσφορία του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ζήτησε τα αυτοκίνητα να δοθούν πίσω. Κάτι που πάντως είναι άγνωστο αν θα γίνει πράξη.

Χρηματοδότηση κομμάτων

Σε έντονο συμβολισμό παραπέμπουν και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους βασικούς άξονες που περιέχονται στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές. Έμφαση, στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δίνει στη χρηματοδότηση και στη δανειοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη να προαναγγέλλει από το Βήμα της Βουλής την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με την καθιέρωση ανωτάτων επιπέδων δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα και συνδεόμενη τελικά με την πάταξη της διαπλοκής. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Νικολούδη και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v