Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Πρώτα το πρόγραμμα και μετά η βοήθεια

«Μόνο ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν έχει χαθεί χρόνος», λέει σκωπτικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς και μετά θα υπάρξει εκταμίευση. «Τίποτε δεν θα συμβεί πριν από αυτό».

Σόιμπλε: Πρώτα το πρόγραμμα και μετά η βοήθεια

Η Ελλάδα πρώτα θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε σχέση με την επίτευξη των όρων του μνημονίου και μετά θα εκταμιευτεί η βοήθεια προς την Αθήνα, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

"Τίποτε δεν θα συμβεί πριν από αυτό", σημείωσε σε δηλώσεις του μετά το Ecofin.  

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει πρόσθετες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε σκωπτικά ότι ο Ελληνας υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ο μόνος  μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θεώρησε ότι δεν έχει χαθεί χρόνος.

Περιέγραψε ωστόσο την συνεδρίαση ως «κανονική», υπονοώντας ότι είχε σύντομη διάρκεια, πράγμα όμως που εξήγησε με το γεγονός ότι «δεν είχαμε και πολλά να πούμε. Από την περασμένη συνάντηση του Eurogroup δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και δεν υπήρχε κάτι να συζητήσουμε».

Στη συνέχεια μάλιστα συμπλήρωσε: «Ο ενθουσιασμός για το ότι δεν έχει γίνει τίποτα δεν είναι και πολύ μεγάλος. Αλλά τώρα κάτι πρέπει να γίνει. Θα δούμε...».

Ως προς το θέμα της αξιολόγησης από τους «θεσμούς, παλαιότερα γνωστούς ως τρόικα», ο Σόιμπλε επέμεινε ότι για την εξέταση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αποσταλούν εκπρόσωποι στην Αθήνα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι αξιολογήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη κι ότι ο χρόνος είναι πεπερασμένος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ήταν σε πολλά σημεία της συνέντευξης ειρωνικός όταν μιλούσε για τον κ. Βαρουφάκη, αστειευόμενος συχνά με τα παράπονα του συναδέλφου του αναφορικά με τα ΜΜΕ. Μάλιστα προς το τέλος της συνέντευξης είπε πως σε μία κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Βαρουφάκη χτες του εξέφρασε την απορία, πώς γίνεται ένας υπουργός που έκανε από την αρχή τόση εντύπωση με τα επικοινωνιακά του χαρίσματα να είναι τόσο αφελής σε επικοινωνιακά ζητήματα.   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v