Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Μέρκελ «παίρνει πάνω της» το θέμα Ελλάδα

Το όλο και βαθύτερο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών προβληματίζει έντονα τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέει η Wall Street Journal. Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη και η αμερικανική παρέμβαση.

Γιατί η Μέρκελ «παίρνει πάνω της» το θέμα Ελλάδα
Σε μια ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας του Βερολίνου ότι το εχθρικό κλίμα απειλεί την ενότητα της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παρενέβη άμεσα σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το όλο και βαθύτερο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της.

Η κ. Μέρκελ και άλλοι βασικοί ηγέτες πραγματοποίησαν χθες συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι διαπραγματεύσεις τους διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις ώρες. Η καγκελάριος έχει επίσης προσκαλέσει τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι συναντήσεις αυτές δείχνουν πως η ελληνική κρίση θεωρείται από το Βερολίνο τέτοια απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης που χρειάζεται να παρέμβουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση, η καγκελάριος αρνήθηκε αίτημα του κ. Τσίπρα για ταχύτερη πρόσβαση σε χρήματα της ευρωζώνης, με βάση Ευρωπαίο παράγοντα.

Κατά τους αξιωματούχους, η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα αν η Ελλάδα υποχωρούσε και συμφωνούσε σε ταχείες ανατροπές. Ωστόσο, η συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ των ηγετών ακούστηκε παρόμοια με αυτήν που είχε επιτευχθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, επί της οποίας επιτεύχθηκε ελάχιστη πρόοδος. Παραμένει αβέβαιο το πότε θα αποδεσμευτούν νέοι πόροι της ευρωζώνης προς τη χώρα.

Το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ, η ισχυρότερη ηγέτις της Ευρώπης, προσπαθεί να επιβεβαιώσει την εξουσία της στην ελληνική κρίση χρέους αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία της ότι το κακό κλίμα μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – αποτέλεσμα που δεν θέλει καμία κυβέρνηση της ευρωζώνης, λόγω των χωρίς προηγούμενο και δυνητικά καταστροφικών συνεπειών του, σχολιάζει η WSJ.

Μέχρι στιγμής φέτος, η κ. Μέρκελ είχε αφήσει το ελληνικό πρόβλημα στα χέρια του υπουργού Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η ίδια επικεντρωνόταν στις ενέργειες εξωτερικής πολιτικής προσπαθώντας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως ο κ. Σόιμπλε και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αγωνίζονται να συνεργαστούν με τους Έλληνες εταίρους τους εν μέσω εντεινόμενης εχθρότητας και αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πιέσει παρασκηνιακά το Βερολίνο να ηγηθεί της αναζήτησης μια συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα, εκφράζοντας ανησυχία ότι πιθανή χρεοκοπία της χώρας και έξοδός της από το ευρώ θα μπορούσαν να διχάσουν και να αποσταθεροποιήσουν την Ε.Ε., την ώρα που η μεταψυχροπολεμική Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις από τη Ρωσία.

«Γνωρίζω καλά πως ο κόσμος μας παρακολουθεί, το πώς διαχειριζόμαστε στην ευρωζώνη τα προβλήματα και τις κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες», είχε δηλώσει στην Bundestag την Πέμπτη η Α. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως «αν αποτύχει το ευρώ, τότε θα αποτύχει η Ευρώπη... το ευρώ είναι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα».

Η τελευταία ελληνική κρίση καταλήγει στο αν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο βασικών πρωταγωνιστών, δηλαδή την Α. Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές.

Η κ. Μέρκελ συνεχίζει να θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι βαθύτατα ανεπιθύμητη, αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της. Θα καθιστούσε την ευρωζώνη χρόνια εύθραυστη καθώς θα έδειχνε ότι η συμμετοχή σε αυτήν δεν είναι μόνιμη, και θα άνοιγε την πόρτα για μελλοντικές οικονομικές κερδοσκοπικές κινήσεις κατά άλλων προβληματικών κρατών-μελών. Θα μπορούσε να μετατρέψει επίσης την Ελλάδα σε ωρολογιακή βόμβα εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές προκλήσεις, από τη Ρωσία μέχρι τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όμως η ίδια πιστεύει επίσης πως μπορεί να πουλήσει τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας στους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές και στους ψηφοφόρους μόνο αν η Αθήνα, ως αντάλλαγμα, προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη οικονομία εντός του ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα είχε μεγάλη δυσκολία στο να καταφέρει το κόμμα του να καταπιεί το είδος των οικονομικών πολιτικών που θέλουν οι πιστωτές. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως αν προσπαθούσε να περάσει νόμους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων ή ιδιωτικοποιήσεις, πιθανότατα θα οδηγούσε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα πείσει την κ. Μέρκελ ότι πρέπει να λάβει μια θεμελιωδώς πολιτική απόφαση: θέλει ή δεν θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την Ευρώπη; Αν θέλει, τότε πρέπει να χορηγήσει στην Ελλάδα μια οικονομική γραμμή πίστωσης, να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά χαλινάρια και να βάλει τέλος σε μέτρα τύπου ΔΝΤ.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Τσίπρας έχει προσπαθήσει να φέρει τη διαμάχη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, παρακάμπτοντας το Eurogroup, όπου η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχέδια οικονομικής πολιτικής της.

Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν πως με το να έρχεται σε άμεση επαφή με τον κ. Τσίπρα, η κ. Μέρκελ ίσως ενθαρρύνει την Αθήνα να πιστέψει ότι δεν χρειάζεται να συνεργαστεί με το Eurogroup ή το ΔΝΤ, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, επιμένοντας πως οι συζητήσεις της με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν υποκαθιστούν τη συνεργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Ελλάδα ότι αρνείται να μοιραστεί οικονομικές πληροφορίες ή να προχωρήσει σε πειστικές οικονομικές ανατροπές. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τους πιστωτές ότι προσπαθούν να εμπλακούν με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά της –περιλαμβανομένης της προσπάθειας να μην περάσει η νομοθεσία για την ανθρωπιστική κρίση.

«Περιμένουμε προτάσεις (από τους πιστωτές) ως προς το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να στραφεί στην ανάπτυξη. Δεν έχουμε ακούσει κάποια τέτοια πρόταση μέχρι τώρα» σχολίασε πριν από τη χθεσινή Σύνοδο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v