Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο οι δανειστές

Με τις... αναθυμιάσεις στο ρεζερβουάρ από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα repos κινείται το Δημόσιο. Τα μηνύματα από EWG και EKT για ρευστότητα και τράπεζες. Ορόσημο η επόμενη εβδομάδα για τη λίστα μεταρρυθμίσεων. Πρώτος σταθμός οι θεσμοί.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο οι δανειστές

Με τα... ψιλά από τη ρύθμιση εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ό,τι μπορεί να «ρεπαριστεί» από φορείς και επιχειρήσεις του Δημοσίου θα πορευτεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη ούτε για μία δεκάρα πριν εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα αυτήν τη φορά θα δεσμευθεί και θα αρχίσει να υλοποιεί τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ευαγγελίζεται.

Όσο η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί, τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα θα μετριόούνται κάθε μέρα ευρώ-ευρώ για να βγουν οι υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, για να μην υπάρξει κανένα ατύχημα, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι απολύτως εξασφαλισμένες σε θέματα ρευστότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν οι συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Δ.Σ. της ΕΚΤ οι οποίες έμοιαζαν να χτυπούν μια στο σφυρί και μια στο πέταλο.

To EWG απέρριψε σε πρώτη φάση το ελληνικό αίτημα άμεσης απόδοσης 1,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΕΚΤ από την πλευρά της έκανε μια «υπέρβαση» σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και απελευθέρωσε κεφάλαια άνω του 1,2 δισ. ευρώ για τον ELA (ξεπερνά πλέον τα 71 δισ. ευρώ), έναντι των 400-500 εκατ. ευρώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Νωρίτερα όμως είχε φροντίσει να κόψει κάθε προσδοκία αύξησης του στοκ των εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες καθιστώντας νομικά δεσμευτική την προειδοποίηση προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος.

Οι πιέσεις διατηρούνται αμείωτες προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παραδώσει γρήγορα μια αξιόπιστη -σύμφωνα με τα κριτήρια των εταίρων- λίστα μεταρρυθμίσεων και στο μεσοδιάστημα το μόνο που φαίνεται να εξασφαλίζεται με έξωθεν συνδρομή είναι η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η λίστα στους θεσμούς

Το μαρτύριο της σταγόνας φαίνεται πως έχει ακόμα δρόμο. Οι κυβερνητικές προσδοκίες των προηγούμενων ημερών για σύγκληση του Eurogroup αύριο δεν επιβεβαιώνονται. Μάλιστα από το συνδυασμό των πληροφοριών για το περιεχόμενο του χθεσινού EWG και πηγών του Μ. Μαξίμου φαίνεται ότι το παιχνίδι των μεταρρυθμίσεων θα παιχτεί πρώτα σε επίπεδο θεσμών και στη συνέχεια στο Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του EWG, οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρέπεμψαν για τη λίστα στους θεσμούς.

«Συμφωνήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων», έλεγαν λίγο αργότερα πληροφορίες του Μ. Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν το χρόνο αποστολής της λίστας μεταρρυθμίσεων το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσει και το Eurogroup. Αν η Αθήνα περάσει το τεστ των μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να τεθεί η σταδιακή αποδέσμευση -ενδεχομένως με την υλοποίηση προαπαιτούμενων- τόσο του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και του 1,9 δισ, των κερδών από ελληνικά ομολόγα της ΕΚΤ όσο και του 1,8 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του παλαιού ευρωπαϊκού προγράμματος.

Σε χρόνο παράλληλο, έχει αρχίσει το «μασάζ» σε ξένα funds μήπως και μετάσχουν στην επόμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Προγραμματίζεται λίγο πριν από τις 14 Απριλίου και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και πάλι ένα «κενό ξένων».

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχουν αρχίσει να προσεγγίζονται ξένα funds , πέραν των Κινέζων που συνέδραμαν την αγωνία του ΟΔΔΗΧ με περίπου 100 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Με κατοστάρικα όμως, οι αγωνίες δεν καθησυχάζονται ιδίως όταν η ΕΚΤ σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τις ελληνικές τράπεζες μην τύχει και αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος.

Πώς θα βγει ο μήνας

Νωρίτερα, ο Μάρτιος θα βγει με το υπουργείο Οικονομικών να ξύνει πάτο στα ταμειακά διαθέσιμα, όπου μπορεί. Σε δημοσίευμά τους χθες οι FT ανέφεραν ότι έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά που κατείχαν κρατικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η Αττικό Μετρό και η ΕΥΔΑΠ ενώ νωρίτερα είχαν παρακρατηθεί 150 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό των προμηθειών των νοσοκομείων.

Σε αυτό το περιβάλλον, ασφυκτικών χρηματοδοτικών πιέσεων, η ρύθμιση εξπρές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί ενδεχομένως να δώσει το φιλί της ζωής για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου έως το τέλος του μήνα.

«Η ρύθμιση πάει σφαίρα», λέει στέλεχος του υπουργείου εκφράζοντας την προσδοκία αυτό να φανεί και στο ταμείο στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Τρίτη -οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- είχαν εισπραχθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει αύριο Παρασκευή και όπως δήλωσε κατηγορηματικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Από την περασμένη Παρασκευή όταν και ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση εξπρές σύμφωνα με την οποία όσο ποσοστό κεφαλαίου ληξιπρόθεσμης οφειλής εξοφλείται άλλο τόσο ποσοστό προσαυξήσεων διαγράφεται, οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι τύπωσαν Ταυτότητες Οφειλής από το taxisnet ξεπερνούν τις 200.000.

Το υπουργείο καταγράφει πληρωμές της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ την ημέρα ενώ την περασμένη Δευτέρα οι πληρωμές ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ. Σήμερα και αύριο μάλιστα, με βάση υπολογισμούς αρμοδίων στελεχών, αναμένεται να επιταχυνθούν δεδομένου ότι λήγει η προθεσμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v