Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγο πάνω από 71 δισ. ευρώ αυξήθηκε το όριο του ELA

Από τα 69,8 στα 71 δισ. ανέβηκε το περιθώριο για άντληση ρευστότητας από τον ELA, μετά από απόφαση της ΕΚΤ. Απαγορεύει η κεντρική τράπεζα την αύξηση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Λίγο πάνω από 71 δισ. ευρώ αυξήθηκε το όριο του ELA

Σε αύξηση του ορίου χρήσης του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης από την ΤτΕ προχώρησε η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποφασίστηκε το όριο να αυξηθεί από τα 69,8 δισ. ευρώ λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ. 

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την απαγόρευση στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια.

Σε επικοινωνία που είχε το Euro2day.gr με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση αναφορικά με το θέμα της απαγόρευσης υποστηρίχθηκε το εξής: «Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής. Ως κεντρικές τράπεζες η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι επιπλέον έντοκα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως ενέχυρα. Ως επόπτες, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας συστήνουν στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους στο κρατικό χρέος για προληπτικούς λόγους. Και οι δύο αποφάσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v