Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση

Μέχρι τη Δευτέρα η λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα των θεσμών και ο πονοκέφαλος για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Βελτιωμένη συνεργασία βλέπουν οι δύο πλευρές. Νέες φωτιές από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση

Να επιταχύνει τις διαδικασίες των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς προκειμένου τα αμέσως επόμενα 24ωρα να υπάρξει συμφωνία θέλει η κυβέρνηση. Η άμμος στην κλεψύδρα μετατοπίζεται επικίνδυνα, τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν και η στάση των Ευρωπαίων είναι ξεκάθαρη: «Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρήματα». Στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι «όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους» και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Ωστόσο, πρακτικά σε ισχύ βρίσκεται το τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες προκειμένου έως τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αποστείλει στους εταίρους τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά, πλήρως κοστολογημένη και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον διαβεβαίωσε (όπως αποκάλυψε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος) για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Σκοπός του να πείσει ότι η κυβέρνηση είναι πραγματικά διατεθειμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο πως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό από την... περίφημη λίστα.

«Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω»

Πάντως, εκ των πραγμάτων, το περιεχόμενο αυτής θα έρθει να βάλει σε νέα δοκιμασία την κυβέρνηση (ίσως την πιο σοβαρή μέχρι τώρα) διότι θα πρέπει να ανοίξουν και θέματα τα οποία η εσωκομματική αντιπολίτευση ξορκίζει σε όλους τους τόνους, όπως, λόγου χάρη, οι αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό, όπως πιέζουν οι δανειστές.

«Δεν θα αποδεχθούμε συμφωνίες με τους λεγόμενους εταίρους που θα βάζουν στο... ψυγείο το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας. Θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές, οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω», διεμήνυσε χθες από την Κοζάνη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.

Μετά τη ρήξη

Το δύσκολο έργο του πρωθυπουργού είναι προφανές, όπως εξίσου δύσκολες είναι και οι ισορροπίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί για να επιτύχει τους στόχους του. Πάντως, αν μη τι άλλο, το τελευταίο διάστημα δείχνει να υπάρχει μια καλύτερη επικοινωνία με τους θεσμούς και τους εταίρους, όπως αποτυπώθηκε και στη συνάντηση του Βερολίνου με την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Όπως του κ. Γιούνκερ, ο οποίος εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε ξανά σε μια κανονική διαδικασία και νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση που θα είναι τόσο υπέρ της Ελλάδας -αγαπάμε την Ελλάδα- όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αλλά και κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημείωναν χθες ότι «υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο Brussels Group το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα».

Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλούσε ο διάλογος που είχε στην Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με πολίτες που του εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους. «Να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη, έτσι;», τους είπε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v