Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βουτιά στις καταθέσεις και οι «φωτιές» Ντάισελμπλουμ

Στο θέμα της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται το Bloomberg View. Γιατί μίλησε ο Γερούν. Ντάισελμπλουμ για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα και γιατί η ΕΚΤ χορήγησε επιπλέον κεφάλαια 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Η βουτιά στις καταθέσεις και οι «φωτιές» Ντάισελμπλουμ

Όταν ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, φάνηκε ότι έκανε μια τρελά απερίσκεπτη κίνηση.

Γιατί ένα ανώτατο μέλος του ευρωπαϊκού κατεστημένου να πει ουσιαστικά στον κόσμο «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κλειδώσουμε τα λεφτά σας μέσα στη χώρα, και έτσι ίσως να θελήσετε να βγάλετε τα ευρώ σας τώρα που μπορείτε» και να διακινδυνεύσει να επιταχύνει την εκροή χρημάτων από το ήδη εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας;

Και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε προχθές να χορηγήσει επιπλέον κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ήταν δύσκολο να επικαλεστεί κανείς το κίνητρο του αλτρουισμού. Μήπως ήταν ένα καρότο για να δώσει κίνητρο στην κυβέρνηση να σοβαρευτεί σε ότι αφορά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της; Ή μήπως ήταν μια έκτακτη «ένεση», που αναγνώριζε ότι η Ελλάδα ξεμένει γρήγορα τόσο από χρήμα, όσο και από χρόνο;

Το παρακάτω διάγραμμα, βασισμένο στα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας, «δείχνει» προς την τελευταία εξήγηση:

Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε κάτι παρά πάνω από μόλις 140 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό είναι σχεδόν 15% χαμηλότερο από το τέλος Νοεμβρίου, κάτι που υποδηλώνει πως τσάντες με χρήμα φεύγουν από τη χώρα όσο πιο γρήγορα μπορούν. Και ενώ η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι μια ατελής επιστήμη, ωστόσο αν πάρουμε την τάση του Νοεμβρίου και την «τρέξουμε» μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, υποδηλώνεται ότι με αυτόν τον ρυθμό απόσυρσης καταθέσεων, μπορεί να έχουν μείνει 133 δισ. ευρώ στις τράπεζες, που θα ήταν το χαμηλότερο ποσό καταθέσεων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας:

Έτσι, ο λόγος για τον οποίον ο Ντάισελμπλουμ μιλά για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να είναι ότι οι αρχές εξετάζουν τα χειρότερα σενάρια καθώς συνεχίζεται η αιμορραγία του τραπεζικού συστήματος. Και ο λόγος για τον οποίον η ΕΚΤ ξαφνικά έγινε πιο «υποστηρικτική» μπορεί να μην είναι μια φιλική κίνηση προς τον έλληνα υπουργό Οικονομιών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά διότι τα καθήκοντά της ως ύστατος δανειστής την αναγκάζουν να ενεργήσει.

Τα στοιχεία αυτά, όμως, υποδηλώνουν πως οι έλληνες καταθέτες ψηφίζουν με τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τον αυξημένο κίνδυνο του Grexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v